Jump to content

Неделните беседи


Recommended Posts

НЕДЕЛНИТЕ БЕСЕДИ

От 1914 г. до 1921 г. Учителят редовно държеше публични беседи в 10 ч всеки неделен ден. Тези беседи отначало той държеше в малката къщичка на ул. “Опълченска” № 66, където той и живееше. Къщата беше на брат Гумнеров. Там именно аз се запознах с Учителя, след като слушах една неделна беседа по покана на книжаря Дим. Голев. Като се върнах от пленничество и се записах студент, аз отново почнах да посещавам редовно неделните беседи. Отначало те продължаваха на ул. “Опълченска” № 66, а по-после - в по-големия салон на ул. “Оборище”, където Братството се пренесе, понеже слушателите, желаещи да чуят Словото на Учителя, все повече и повече се увеличаваха., без да има нужда от реклама по вестници и без да се обявяват темите на беседите.

В тези неделни беседи Учителят беседваше с душите на слушателите. За Него нямаше скрито покрито. Той беше велик ясновидец, четеше мислите и чувствата на слушателите и отговаряше на всички онези, които искаха да го питат за нещо, преди те да са изразили с въпрос желанието си. Идваха и млади, и възрастни, и вярващи, и невярващи. Първото впечатление от тези беседи беше, че Учителят не говори логично, свързано, последователно, както всички оратори или сказчици, проповедници. И после, Той не употребява никакви ораторски прийоми, да повишава гласа, да движи ръцете си и пр. Тихо, естествено, Той говореше, беседваше с душите на слушателите, затова ги наричаше беседи, а не сказки.

Нещо обикновено беше, когато идваха нови слушатели за пръв път, атеисти или вярващи, с желание да му задават въпроси, Учителят отговаряше на техните мисли, на техните неизговорени въпроси. “Някой иска да ме пита има ли Бог? Както има слънце, така има Бог”. Цялата беседа беше около един стих от Евангелието или Новия завет (Библията), но с постоянни отговори на всички въпроси, които възникваха в умовете на слушателите. Аз лично съм изпитвал това не един път. Искам да питам Учителя по известен въпрос и той ми отговаряше на моята мисъл в неделните беседи.

Неделните събрания започваха с песни, понякога пееше и хор. Песните създаваха хармонична атмосфера. Ние имаме сега два сборника от песни: “Братски песни” и “Песни от Учителя”, които се родиха по-после в школата. После Учителят произнасяше молитва, всички на крака - хорово. В началото: “Добрата молитва” и след беседата - “Отче наш”. Прочиташе една глава или част от Евангелието, или посланията. И се спираше върху един стих. Езикът на Учителя беше винаги чист, български език, без чужди думи; беседата често се придружаваше с някоя легенда или приказка, с примери от живота в миналото и сега и във всичките си беседи Учителят разкриваше вътрешния смисъл на Христовото учение, като подчертаваше, че то може и трябва да се прилага в нашия живот и същевременно изобличаваше църковните заблуждения и отклонения от Христовото учение. Помня, когато четох “Сила и живот” -1 серия, с беседи от 1914 г., силно впечатление ми направиха ясният образен език, чудните примери и голямата вътрешна светлина на Христовото учение. “Ето човекът”, “Житното зърно” - с примери от евангелията, от живота, се разкриваха най-великите истини как да живеем в съгласие с Божията Любов, как да прилагаме Христовото учение във всекидневния си живот.

Постепенно, във II и III серия, Учителят разкриваше учението на Христа, което изключва всяко насилие, всяко убийство, всяка война, всяка неправда, всяка клетва, че то изисква абсолютна чистота в мисли, чувства и постъпки, че ние трябва да живеем в трезвеност, чистота, въздържание, да се откажем от алкохола, месото, разврата и пр. С една дума, трябва да се откажем от стария живот на егоизъм, лъжа, неправди и да започнем нов живот на любов към всички живи същества, живот на искреност и истина, на правда и справедливо разпределение на всички блага.

Тези неделни беседи продължаваха до края на земния живот на Учителя - 27 декември 1944 г., те бяха предназначени за най-широк кръг слушатели и всеки желаещ можеше да ги посещава - никаква такса, никакво заплащане за вход. Те бяха безплатни, както и всички други лекции. Но постепенно Учителят започна да държи лекции и за по-тесен кръг последователи. Той откри Школата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...