Jump to content

Екскурзии до Витоша


Recommended Posts

ЕКСКУРЗИИ ДО ВИТОША

Един от методите на Учителя бяха екскурзиите до Витоша - зиме, на пролет и през цялата година. Те бяха за всички желаещи - млади и стари. За тази цел се използваха големите празници и по-късно, всеки четвъртък - за тези, които бяха свободни.

Обикновено ние тръгвахме сутрин много рано, защото разстоянието до Витоша през Драгалевци и Симеоново изминавахме пеш. Нямаше тогава автобуси. Носехме големи раници на гръб - по-младите и силни братя, и когато стигахме на бивака, водата беше готова за пиене - вряла. Тези чайници бяха така приспособени, че се запалваха и сгряваха водата, докато се изкачим. Защото при зимните излети беше много трудно да се запали огън и да се топли вода. Най-напред вървяха младите братя, които бяха по-силни и по-здрави. След тях Учителят с главната група братя и сестри. От време на време Учителят се спираше за кратки почивки на крака, за да изчака някои изоставащи по-възрастни сестри, а имаше и по-продължителни почивки - по 10-15 мин., когато времето не беше много студено. Винаги около Учителя имаше желаещи да бъдат по-близо, защото понякога се водеха интересни разговори. Учителят беше неизчерпаем източник на мъдрост и знания. Щом започваше да говори, стенографите веднага записваха интересните нови мисли. Особено брат Боян Боев, който винаги записваше всяка нова мисъл на Учителя.

Всички братя и сестри си носеха в раниците хляб и провизии, чашка за чай. Горе на бивака, щом пристигнем, първото нещо е да запалим голям огън, когато това беше възможно и да турим чайниците да заврат. На бивака има изобилна вода и чайниците щом заврат, всички пият гореща вода по 1-2 чаши. И после закусват. Всеки изважда, каквото носи, и го споделя с близките.

През пролетта, при по-топло време, когато се изпотявахме, първата ни грижа беше да сменим ризата. Изпотяването е пречистване на организма. След закуската имаше почивка известно време. И почвахме гимнастически упражнения с дълбоко дишане, а също и паневритмията - ритмични движения с музика и песни. Но това ставаше при слънчево време. През първите години още не бяха дадени тези упражнения. Започваха разговори, при които често задаваха въпроси на Учителя. Песните винаги започваха след обедите или закуските, а след тях - разговорите.

Всичко ставаше естествено, на свобода, без никакво ограничение. Всеки беше свободен да използва времето както намери за добре. Например някои правеха слънчеви бани, упражнения с дълбоко дишане или в размишление, съзерцание. Обедите се правеха колективно - всички насядахме в кръг, изваждахме кой какво носеше и започвахме с молитва - “Няма любов като Божията Любов. Само Божията Любов е Любов”. Някои братя и сестри носеха повече провизии, за да ги споделят с други, които носеха по-малко. Така се създаваше братска атмосфера.

Зимните екскурзии бяха по-малко и се връщахме по-рано. Пролетта бяха по-често и тогава ние се връщахме обновени, пълни с енергия, с песни и веселие. И при отиване, и при връщане - централната фигура беше Учителят и около него винаги имаше по-голяма група братя и сестри, защото при почивките често се завеждаха интересни разговори. Учителят при тези разговори често разкриваше нови идеи, даваше интересни примери.

По-младите пеехме по пътя от Симеоново до Изгрева. През първите години нямаше автобуси, а пеш отивахме от София и Изгрева до бивака и обратно. А това не е малко разстояние, особено за несвикналите и по-възрастните.

Незабравими са впечатленията от тези екскурзии до Витоша и в тях ние се сближихме, ние се опознавахме, ние се чувствувахме по-близки - като едно голямо духовно семейство. А същевременно обикнахме природата все повече и се научихме да ценим светлината - в чистия въздух, чистата вода и жизнената енергия, особено през пролетта. Ние се възраждахме и се връщахме обновени в града - и физически и духовно. Студентите, младежите - ние никога няма да забравим тая велика привилегия да бъдем в общения с Великия Учител на Любовта и Мъдростта - в най-великата школа на живата природа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...