Jump to content

Две години учител в педагогическото училище - гр. Севлиево


Recommended Posts

ДВЕ ГОДИНИ УЧИТЕЛ В ПЕДАГОГИЧЕСКОТО

УЧИЛИЩЕ - гр. СЕВЛИЕВО (1924/25 и 1925/26 г.)

След завършване на университета аз останах в София още една година като стажант (кандидат-учител) през 1923/24 г. при Трета образцова гимназия, където посещавахме уроците на образцовите учители и след това и сами изнасяхме такива. След всеки урок имаше конференция върху урока - положителни и отрицателни страни на лекцията.

През следващата 1924/25 г. аз бях назначен като редовен учител по педагогика в Севлиевското педагогическо училище. Бях се явил и на държавен изпит и го издържах, така че аз вече имах правата на редовен гимназиален учител. Обичах учителската професия, обичах учениците и с радост и преданост се отдадох на учебната работа. В скоро време ученици и ученички ме обикнаха. Почвахме с песен урока. Излизахме всред природата. Стараех се да прилагам нови методи както Виолино Примо. Ръководех въздържателното ученическо дружество, където често се изнасяха доклади от ученици против алкохолизма, тютюнопушенето и разврата. След всеки доклад имаше разисквания, критики от ученици и разпалени спорове. В дружеството имаше много ученици - комунисти, които се прикриваха и същевременно прокарваха своята пропаганда. Често след дългите разисквания ние ходехме на разходка до парка - оттатък р. Росица и още продължавахме споровете. Това беше период на голяма активност.

Аз се настаних да живея в сем. Гюзелеви (вегетарианско семейство) на първо време, в хубава слънчева стая. Хранех се в къщи като вегетарианец, заедно с майката и дъщерята - Мария Гюзелева - мълчалива и силна, способна ученичка. Имаше няколко семейства още от Бялото Братство - сем. на Ст. Тошев (адвокат) и други, а също и на Пенка - съкласничка на Мария Гюзелева, също вегетарианско семейство - майка вдовица и дъщеря. При тях живееше още един брат - вегетарианец, млад човек.

Мария и Пенка бяха приятелка, в един и същи клас - и двете прилежни и силни ученички, и двете се влюбват в младия учител, както често се случва, още повече, когато той е със същите идеи, каквито и те. И тука почват изпитанията. Почват да ревнуват.А самият учител е турен на най-трудния изпит, в който пропада. Случи се така, че аз се преместих да живея в семейството на Пенка, като вдовица с единствена дъщеря, за да им помогна. Това възбужда ревността у Гюзелеви. Идва трагична развръзка. Мария Гюзелева, по наследство, с предразположения към песимизъм, в едно помрачение на съзнанието, свършва със самоубийство - хвърля се в река Росица. Аз се разболявам сериозно и се премествам да живея в друго семейство. Пропаднах в първите изпитания на живота. Увлякох се в чувствата си към Пенка. Бях уволнен като учител.

Това беше през времето на реакцията, когато Цанков беше министър-председател. Уволняваха масово прогресивните учители - комунисти и от Бялото Братство. И аз също бях уволнен през юний 1926 г. - “завинаги от всички училища в Царството”.

Цял живот, от детинство мечтаех да стана учител. Завърших университет с отличие и държ. изпит също, обичах професията и ме лишават от възможността да учителствувам. Най-голямата трагедия. Но, че аз бях виновен, не издържах изпита си; като ученик на школата аз трябваше да бъда абсолютно целомъдрен - да не се влюбвам, а аз се влюбих в Пенка и пропаднах като ученик.

Наказанието дойде заслужено. Всичко е за добро и се превръща на добро - за ученика, който признае своите погрешки и желае да ги изправи.

Когато съобщих това на Учителя, той каза: “Всяко зло за добро” - 3 пъти. Аз останах да живея на Изгрева в София. За мене това беше добро, защото имах възможност да слушам беседите и лекциите на Учителя, да участвувам в екскурзиите и пр. За мене беше много важно да бъда в обществото на Изгрева, за да се подготвя за бъдещата работа, която ме чака - пътувания из цяла Европа, за да разнасям идеите на Учителя по света.

Постъпих като деятел на учителската каса - Кооперативно застрахователното дружество и почнах да изнасям сказки в училища и читалища из градове и села за трезвеност и вегетарианство - в годините 1926 до 1929 г. През тези години аз живеех на Изгрева в малка дървена къщичка и имах привилегията да слушам беседите и лекциите на Учителя, да участвувам в екскурзиите до Витоша, които често правехме, особено през пролетта; в младежките събори и общите събори, които се пренесоха на Изгрева. Но аз често пътувах из страната, най-много из Южна България - Сливен, Айтос, Бургас.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...