Jump to content

Второ пътуване из Европа


Recommended Posts

ВТОРО ПЪТУВАНЕ ИЗ ЕВРОПА -1930/1931 г.

Благодарение на педагогическия курс на Андрео Че в Будапеща, който завърших успешно, аз вече имах диплома - с право да ръководя курсове по Есперанто из цяла Европа. В централата на Universala Esperanta Asocio (UEA) се знаеше за курсовете в Будапеща и за завършилите курса учители.

През пролетта (1930) аз получавам покана да ръководя есперантски курс в Южна Франция (Лагард), където, поради голямо наводнение, беше организирана помощ от квакерите (доброволна гражданска служба от младежи), за да подпомогне пострадалите от наводнението. Младежи от цяла Европа се канеха за 1 месец да работят безплатно. И аз трябваше да отида също като доброволец, но да устроя есперантски курс - в гр. Монтобан.

На (.....) заминавам за Швейцария, Женева, където посетих института “Ж. Ж. Русо” и се срещнах с г-ца Алис Декьодр - лекторка, ръководителка на един клас за ненормални деца. Лично се запознах с проф. д-р Едмонд Прива от Женевския университет - автор на книгата “Животът на Заменхоф”. Посетих института “Ж. Ж. Русо” за ново възпитание. В Женева същата година беше и теософският конгрес и там можах да се запозная с Ани Безант, Летбитер и др. теософски писатели. Посетих и биографа на Лев Толстой - Павел Бирюков, който живееше в близко до Женева село, на старини. Любувах се на прекрасното Женевско езеро, на Женева, на чудната алпийска природа, на ведрата атмосфера на Швейцария.

След няколкодневно пребиваване в Женева заминах за гр. Монтобан и оттам в замъка на с. Лагард, където доброволци от 12 народности - младежи, работят безплатно, служейки на идеала на мира и братството. Моята задача беше - всяка вечер, през време на почивката, да ръководя курса по есперанто, а през деня и аз работех като всички физическа работа. Храната отпуска френското правителство. Всички младежи са идейни хора, привърженици на братството и мира между народите. Бяхме всичко 80 души - голямо семейство. Жени имаше по-малко и те доброволци - готвеха и слагаха трапезата на обед и вечеря.

Един месец прекарах там, като всяка вечер имах по 1 час курс по есперанто, по директната метода, придружена винаги с песни. След един месец аз заминах за Париж с албума, в който курсистите бяха записали своите впечатления. Това беше наистина школа за братство и мир между народите.

В Париж тогава беше българският художник ... (не е посочено име, но предполагам, че става дума за А. Стайков, бел.моя), който ме разведе из града. Качихме се на Айфеловата кула, посетихме картинката галерия, вегетар. ресторант. Срещнах се с проф. Легрен (ИОГТ) - борец за трезвеност и голям приятел на българската младеж.

През същата година Световният есперантски конгрес щеше да бъде в Оксфорд през август и аз със японски есперантист (.....), представител на Оомото, заминахме за Лондон. (Вж. статията: “Новият свят, който се ражда”, печатана в сп. “Житно зърно” - год.6, 1931 г. кн.5 и 6 за повече подробности).

След Швейцария и Франция аз имах щастието да посетя и Англия. Най-напред - Есперантския световен конгрес в Оксфорд (…), в който се запознах с много есперантисти, идейни

хора - трезвеници, вегетарианци, приятели на мира. Когато свърши конгресът, всички есперантисти бяхме гости на Лондонските есперантски клубове, посрещнати от тях сърдечно и настанени у тях. След това бяхме разведени да видим забележителностите на най-големия град в света - Лондон. Аз се запознах с квакерите, истинските християни в Англия, които отричат войната и военната служба и прилагат идеите на Христа в своя живот. В тях няма лъжа, егоизъм, омраза, а братски чувства към всички хора и народи.

Благодарение на братския прием от тях, аз останах в Лондон 2 месеца, държах сказки “България - страната на розите и гроздето” в есперантски клубове (2) и в някои други градове. След една такава сказка се записаха 30 души курсисти, желаещи да учат есперанто по директната метода. Българин да преподава есперанто на англичани! Това е възможно само в есперантското движение, където всички народи са равноправни. Посетих Манчестер и (крайморски курорт), където бях гост на вегетарианци - познати от Вегетарианския конгрес през 1929 г. Много добри впечатления имам от точността на англичаните и високия морал на квакерите. Посетих много музеи, църкви, забележителности на Лондон и след два месеца продължих моето пътуване из Европа през Германия - за Полша и Латвия, където имах покана да ръководя курс по есперанто.

(Статия “При квакерите в Англия ”

в. ".Зорница, 7.Х. 1931 г.)

Пътувах през Кьолн (Германия), посетих катедралата, Берлин и Данциг на път за Латвия. В Берлин посетих вегетарианската колония в предградието, където ме посрещнаха радушно. Посетих и Потсдам - дворците и лятната резиденция на германските императори. В Данциг бях на гости на моя кореспондентка - есперантистка - Gerda Spriess. И там разгледах забележителностите. След това заминах за Рига - столицата на Латвия, която беше отделна държава, както Естония и Литва -самостоятелна. В Рига бях посрещнат много сърдечно. Председателят на есперантското дружество (...) уреди предварително много сказки за България в разни дружества - есперантски, вегетариански, за трезвеност, в гимназии - руски, латвийски, немски. Почнах курсове по есперанто - едномесечни по директната метода, с песни на края на всяка лекция. Това много се хареса на курсистите, защото латвийците са много музикални. Почвам курса с 20-25 души, а го завършвам с 30-35 души. Разни д-ва - учителско, вегетарианско, ученически и др., почнаха да ме канят на сказки за България и след това - за курсове. Така аз останах в Рига през зимата и пролетта. Пристигнах през декември 1930 г. и останах 5-6 месеца. През май посетих Естония и Литва. Като дописник пращах статии във в. “Зорница” - “Един истински пастир в Латвия” - в нея се разказва за евангелския пастир Вилцин, който проповядва без заплата -от любов и се радва на големи успехи. Служи на Бога безплатно както Христа и апостолите.

Друга статия: “Празникът на песента в Латвия”. На 19, 20,21 юний 1931 г. се състоя XII всенароден празник на песента в Рига - 300 хора и 13 000 певци, при повече от 25 000 слушатели пееха под открито небе. Това е стара традиция, която показва, че този народ вярва в магичната сила на музиката.

Същата година през април посетих Естония и пратих статия в “Зорница”, а по-късно и другата прибалтийска държава

Литва. И двата народа са много интересни със своите самобитни култури и традиции, както и със своите езици.

Статии в Латвия:

Новини из Латвия - в. “Зорница ”, 4. VI. 1931 г.

Празникът на песента в Латвия - в. “Зорница”, 7.VII1931 г.

Един истински пастир в Латвия - в. “Зорница ”, 13.V1931 г.

В Естония: в. “Зорница”, 7.V.1931 г.

Душата на Литва - в. “Зорница ”, 29. VII. 1931 г.

На връщане за България аз се спрях в Каунас, столицата на Литва, разгледах забележителностите на града, ядох от вкусните ягоди. Най-силно впечатление ми направиха картините на Чурлионис, художник-мистик и музикант-композитор. В цикъл картини той е представил сътворението на света, потопа, 12-те зодиака. Чурлионис представя днес духовното възраждане на Литва - пише руският критик Шудевски за него.

Минах през Полша и посетих спиритическия конгрес в Чехословакия (5-6 юли 1931 г.). Спиритичното движение в Чехия е голямо движение и обединява около 300 000 членове и съчувственици. Централата е в Радованице, където се състоя и конгресът, с делегати и гости - 1500 души. Поздравих конгреса от името на Бялото Братство. Бях приет сърдечно и гостувах у едно полско семейство. Спиритистите в Чехия имат организация, салон, издават списание.

Спиритич. движение в цяла Европа и в Чехия дойде като реакция против грубия материализъм. В Чехия е масово движение. Спиритистите са трезвеници, вегетарианци. Моето посещение беше връзка с Всемирното Бяло Братство.

Върнах се с техни списания и книги. А и аз говорих за идеите на Учителя и Бялото Братство в България, поднасяйки поздравление пред конгресистите.

Същата година Международният есперантски конгрес се състоя в Краков от 1 - 8 август. Аз посетих и този конгрес, още повече, че вече три години под ред посещавам есп. конгреси: в Будапеща- 1929 г., в Оксфорд- 1930 г. и в Краков - 1931 г. На този конгрес, както винаги, има летен университет, концерт, бал, екскурзии. В конкурса за красиви народни носии, първа премия получава българската учителка Ковачева от Русенско със своя оригинален български костюм. На всички есперантски международни конгреси главната цел е да се работи за мир и братство между народите. Има много секции - учителска, на женски дружества, за трезвеност, вегетарианци, Панев-ропа и пр. Избра се петчленен комитет за мир (3 от Швеция, 1 германец и 1 българин). В събранието наПаневропа се събраха подписи за всеобщо разоръжаване (вж. статия в. Зорница, 2 септ. 1931 г.).

След като посетих Швейцария, Франция, Англия, Германия, Данциг, Латвия, Литва и Естония в продължение на една година и (...) месеца, аз се завърнах в България, обогатен с много впечатления от видяното из европейските страни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...