Jump to content

Учителят


Recommended Posts

УЧИТЕЛЯТ

Само Учителят може да помогне на ученика да придобие условията за влизане в Царството Божие. Без Учител ученикът нищо не може да направи.

Единственият Учител, Който учи хората, е Бог. За да ги учи, Той взема една или друга форма. Никой не може да предаде на човека науката за Любовта, освен Бог. Един Учител има в света! Един е вашият Отец, един е вашият Учител. И цялата жива природа говори за този Единния, Великия Учител. Ние Го наричаме Учител, Отец, Господ. Той е, от чиято душа, дух, сърце, ум днес постоянно блика, блика.

Недоволни всички, а то блика, блика навсякъде, пълни, уталожва всички скърби и страдания, навсякъде простира ръцете си и помага. На този свят, който пъшка, Той казва: “Всичко това ще се обнови, обнови, обнови. Велик ден идва сега!”

Един е Учителят в света! Този Божествен Учител вие ще го научите. Той постоянно слиза и възлиза в света. Слиза и възлиза! Когато го обичате, Той слиза при вас, когато му се наситите, той възлиза.

Христос е връзката между Бога и нас. Христос е проявеният Бог на Любовта, Вечното Слово, Духът Божий. Христос е проявление на Бога. Той е Любов, Той е проявената Божия Любов. Той идва като една вътрешна светлина в умовете и сърцата на хората и тази светлина привлича всички хора около себе си.

Сегашните народи се намират в тежко положение, пак викат Христа. Христос ще дойде като росните капки, ще дойде като слънчевата светлина, но ще дойде и като онази велика, разумна мисъл вътре в човешките умове и онова разумно желание в човешките сърца - за правда и братство. Той ще проникне във вас! Ще го видите. И туй виждане, този Христос вътре във вас, Той ще бъде един идеал, към който вие се стремите. Той е идеал за вашия живот.

В известни дни през годината Учителят на Всемирното Бяло Братство слиза космически в природата. Има моменти, когато небето се отваря. Има епохи в живота на човечеството, когато Учителят слиза на земята, когато Отец се изявява чрез Сина, когато се изявява чрез Христа. Който попадне в тази епоха, може да види Великото в Природата. Бог някога мълчи, някога говори. Бог всичко вижда, но работи в абсолютно мълчание. Иде нова култура! Иде Божественото в света! Христос възстановява Царството Божие на земята. У хората става едно събуждане на съзнанието. Има Един в света, Който те люби. Той е Синът Божий, Синът на Любовта. Той повдига падналите до висотата на Божественото съзнание. Христос ще дойде, ще те повдигне, ще ти даде ново тяло и ще каже: “Братко, излез от твоята къща!”

Господ ще въздигне света. Живият Христос, за когото ви говоря, е вече на земята. Желая Господ на Любовта да ви посети! Днес Христос ви призовава. Христос е проявената Божия Любов. Христос е в света. Всяка сутрин, като изгрява слънцето, Той излиза заедно с него и гледа света. Ако думите на Христа пребъдват във вашите сърца и ако вие чрез вашата разумност, Любов и воля пребъдвате в мене. Отец ми, който е неизменен и Аз, Който се проявявам чрез Него, ще дойдем и ще направим жилище във вас и ще ви се изявим. Това значи, ще ви научим на своите пътища. Христос казва: Важен е новият, т.е. Божественият живот, който прониква в целокупната природа. Нова врата се отваря, нови условия идат, нов цикъл се създава. Който може да влезе в него, той се намира пред велика перспектива.

Бог е истинската мярка на доброто. Със същата мярка си служи и Учителят, защото Бог живее в него и се проявява чрез него. Ако мислите, че можете да отделите Бога от Учителя и Учителя от Бога, вие не разбирате законите.

Ако Учителят мисли, че може да направи нещо вън от Бога, Той е на крив път. Учителят на Бялото Братство, Учителят на Истината носи в себе си три неща: Свобода на душата, Светлина за ума, Чистота за сърцето. Кой ще ви освободи от робството? - Истината. Кой ще донесе светлина за ума ви? - Мъдростта. Кой ще очисти сърцето ви? - Любовта. Учителят на Бялото Братство е Учител на Любовта, на Мъдростта и на Истината, които носят живота, светлината и свободата.

Ангелите ходят по пътя на Любовта, а хората - по пътя на Мъдростта. Тези две еволюции ще се срещнат скоро. Има един възел, дето ще стане кръстосване на човешката култура с ангелската. Там хората и ангелите ще се поздравят.

Този процес наричат Възкресение. Възкресението е привилегия на всички събудени души. За тях се отваря врата към новия живот. Той е реален, абсолютен. Той ще превърне стария човек в нов, както гъсеницата минава в пеперуда. Съзнанието ще се разшири. От самосъзнанието човек ще премине към свръхсъзнанието или космическото съзнание. Христос доказа, че е Учител. Заровиха Го в гроба и след три дни възкръсна. Преди 2000 години Христос възкръсна, а сега ще възкръснат неговите ученици. Те ще приложат Божията Любов и ще получат безсмъртни тела. И ще се нарекат Синове Божии, Синове на Възкресението.

Всяко идейно учение, което носи Възкресението и води в новия път, трябва да измени нашите сърца, умове, души и дух. Върни се при твоя Учител - Божествения Дух. Душата желае и търси само Любовта. Нека днес всеки пожелае да отиде при Божествения Дух - Учителят на Любовта, и да се запише в неговото училище. Строг и взискателен е този Учител. Който се запише в неговото училище, той трябва да се откаже от света, от себе си, от своя живот. Да се отрече човек от себе си, това значи да се отрече от всичко онова, което му препятства да върви напред. Великият Учител се занимава с души, които се стремят към знание, към светлина. А за обикновените хора има обикновени учители.

Великият Учител има прямо отношение към Бога и служи на Неговата воля. Щом изпълнява тази Велика воля, той предава знанието си само на онези души, които са готови да следват Неговия път. Защо съм дошъл на земята? Дошъл съм да сваля Любовта на земята и тя да залее света.

Учителят на Бялото Братство Петър Дънов казва: “Моят ум е само проводник на великото и грандиозното, което иде от отгоре, от Бога. Словото, което говоря, не е мое. То е мисълта на разумните същества, които стоят зад мене. Те не са едно. Те са хиляди и милиони. Когато ние искаме да прокараме една Божествена идея от наше име, непременно ще се натъкнем на големи нещастия.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...