Jump to content

Разговор с Учителя


Recommended Posts

Документи от личния му архивен фонд

РАЗГОВОР С УЧИТЕЛЯ

Веднъж, когато бяхме около Учителя, един брат каза:

- Учителю, кажете ни нещо за значението на планините.

Учителят каза:

- При изкачване на височините, понеже пътят е разнообразен, има равни и стръмни места, предизвиква се дейността на всички органи и човек става по-здрав.

В ранна пролет наблюдавайте виолетовия цвят на планинските склонове. Това е прилив на прана, това е краската на праната.

Сега много души в България тръгнаха по планините. Това младежко поколение в България, което тръгна по планините, е благонадеждно.

Високите върхове са динамични центрове. Те представляват резервоар на сили, които ще се ползват в бъдеще. Планинските върхове са свързани с вътрешните земни сили и космични сили. Същевременно те са помпи, които изтеглят нечистотиите. Например, ако си неразположен и отидете на висока планина, ще се почувствате освежени и ободрени.

От преди хиляди години Разумните напреднали същества са знаели, че ще отидем на Седемте Рилски езера и затова са ги приготвили за нас.

Когато сме строили чешмичките на Рила, ние сме вложили в тях новите идеи. И който пие от тази вода, той ще възприеме нещо от тези нови идеи.

Тук на Балканите по-рано са се разхождали слонове, мастодони, лъвове и тигри.

Всички планини на Балканския полуостров претърпяват едно снижаване и след време ще бъдат полета за обработване, а полетата ще бъдат планини.

По-рано Витоша е била по-висока отколкото днес.

Когато отиваш в планината, остани на това място, което те привлича.

Когато нечисти хора отиват в чисти места, не ги пущат. Времето се разваля и те се връщат.

Ако вървите на планината дръжте мисълта си в едно. Когато се раздвои умът ви и мислите някои лоши работи, например за недостатъците на някой човек или че някой човек е лош, тогава ще паднете.

На планината никога не мисли лоши, отрицателни работи.

На планината има места, дето като седне човек, получава вдъхновение. Има полза от това сядане.

Има идеи и чувства, които се проявяват на височина 3000 м. , други се проявяват на височина 3200 - 4000 м. Всеки от нас може да провери този закон. Ако се качвате на Хималаите до известна височина и през ума ви минат идеи, характерни за височина 5000 м., ще кажете, че височината на която сте стъпили е 5000 м. Например един месоядец се качва на планината и по едно време в него се явява мисълта за вегетарианството. Това показва, че е стигнал на височина, на която се ражда тая мисъл. Тая височина е 8000 м. Като стигне човек на 9000 м. височина той забравя своята националност. Колкото по-нагоре се качвате, толкова по-високи идеи ви занимават.

Красиви места са тия, дето човешки крак не е стъпвал. Търсете тия места. На някои места на Рила има от този първичен елемент. И ако човек стъпи на такова място, моментално ще се обнови. Един ден и вие ще стъпите на такова място и от този момент ще настъпи нова епоха в живота ви. В природата има живи места, живи фокуси, които предават на човека възвишени сили.

Ако се качваме на планината, за да разберем какво Бог иска от нас, това качване има смисъл. И ако слизаме долу в долината, за да занесем на хората това, което сме взели от планината, това слизане има смисъл.

Ние сме дошли на планината да се радваме на именията на своя баща. Щом сте дошли, забравете всичко старо. Във възгледите ви трябва да стане голям преврат.

Който е дошъл на планината, трябва да се освободи от някои свои навици, недъг или болка.

Божествения свят е много по-красив от най-красивите планини, от най-красивата природа тук.

Всички духовни центрове на Рила, Алпите, Хималаите и други планини са свързани.

В Рила има голямо разнообразие. В нея има места, дето не е стъпвал човешки крак. Рупите са красиви. Те приличат на един голям град.

Мястото на Бели Искър до Рупите - местността “Скакавците” е светилището на Рила. Там има непристъпни места.

В Рила е най-старата школа. Хималаите са нови планини. От Хималаите идат да се учат в Рила. В Рила има стар институт, та някой път от Хималаите идат да се учат в библиотеките на Рила. В Алпите има школа, но в Рила е най-старата школа.

Тия същества живеят в етерни тела. В Рила са складирани знанията за Египет, за Индия - все от Рила е отивала културата.

Какво е значението на тия свещени центрове? Те работят за новата култура. Тия светли същества в планината не се явяват на хората, освен когато хората имат любов към тях.

Учителят показа обширните долини и върхове, които се простират пред нас, и каза:

- Ако ви се отворят очите, ще видите сега картини от “Хиляда и една нощ”. Тук присъстват разумни същества. Трябва да влезете във връзка с тях. Обърнете се към тях и ги поздравете със следните думи: “Светли братя, ние ви поздравяваме и желаем Господ да ви благослови.” Тогава те ще ви отговорят: “Това, което казахте за нас, да се върне и на вас.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...