Jump to content

Година 10 (22 септември 1937 – 22 септември 1938), брой 196


Recommended Posts

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ХРАНАТА НА НАРОДА

Идеалната храна за човека са плодовете.

Бъдещият, идеалният човек ще се храни с плодове

Така е било, и така ще бъде: всяка степен от духовното развитие на човека изисква своята, съответстваща ней храна.

Войнствено и материалистично настроения свят не ще се откаже от месото.

За духовно ориентираните хора, вегетарианската храна се явява насъщна необходимост.

За да се промени храната на хората, трябва да се променят и самите хора — трябва да се промени техния вътрешен мир, техните мисли, чувства и стремежи.

Но, от друга страна, и самата храна, нейният вид и качество, оказва мощно влияние върху вътрешния мир на човека. Следователно, храната и духовния живот на човека са тясно свързани и взаимно си влияят:

Има храни, които възбуждат; има храни, които създават инертност; има храни, които внасят хармония в живота на човека.

От това гледище, разумният подбор на храната може да бъде мощно средство за духовното издигане на човека

В плодовете, (като включваме в тях и зърнените храни) има всичко, което е необходимо за растежа и правилния развой на човешкия организъм.

Има плодове, които дават захари, (грозде и всички сладки овощия); има плодове, които дават тлъстини, (орехи, бадеми, кестени, маслини, лешници); има плодове, които дават нишесте и белтъчини (зърнените храни), — а това, включително солите, които също се намират в достатъчно количество, е всичко, от което се нуждае човешкия организъм.

Плодовете внасят хармония, те внасят живот, те са частичка от живото слънце, което човек приема в себе си. Досегашното схващане за плодовете като „десерт „ — т. е. някаква маловажна прибавка към храната, е съвършено погрешно и трябва да се изостави.

Плодовете не са и не трябва да бъдат „десерт“, а главна и най-важна храна за човека.

Хляб и плодове, жито и плодове! — в това се състои спасението на човечеството от физически, душевни и духовни болести, от физическо и духовно израждане.

Приложена с воля, съзнание и разум, тази проста рецепта, жито и плодове, може в кратко време да направи от човека нещо много повече, от това, което той е бил до прилагането й.

Затова истинската, бъдещата храна на народа ще се състои предимно от плодове.

Новият човек, новият на-род, новото човечество ще се храни с плодове.

С. К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плодовете

От цветове красиви са родени

големите и сладки плодове,;

и къпани от дъжд, роса и слънце,

и милвани от тихи ветрове.

*

Те зрееха, обливани от слънце,

наливани със песни в пролетта.

И сладки са, и сочни, и красиви,

и ароматни в есента.

*

И щедрия стопанин ги раздава

на гостите, напълнили дома

и вкусили, те сещат се щастливи,

наситени богато от плода.

*

И спомнят си за слънчеви градини,

За песните славееви в нощта,

За утринния блясък на зората

през зимата, те спомнят пролетта

*

Лозата

Премина всичко веч лозата,

премина буря, гръм, беди;

и и днес трепти от светла радост

с плод сладък в майчини гърди,

*

И тя го дава с топла щедрост

със безкрайна доброта,

И всеки грозд е чудна сладост,

н всеки грозд е красота.

*

И всяко зрънце пее нежно:

„О, аз съм слънце и любов.

Вкусете ме, за да живейте

вий чист и радостен живот.“

В. Е. Л.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ДА ИЗПОЛЗУВАМЕ СЕЗОНА НА ГРОЗДЕТО!

То съдържа хранителни вещества, които вземат живо участие в кухнята на организма, натрупват се като резерви и изгарят при окислителните (горителните) процеси в клетките, освобождавайки топлина и енергия за нуждите му.

Един килограм прясно грозде съдържа:

захар 150—200 гр.,

белтъчини 5 — 10 гр.,

минерални соли 2 — 8 гр.,

целулоза 12 — 20 гр.,

тлъстини 1 — 2 гр.,

плодови киселини 7 — 8 гр.,

общо 700 — 800 калории, (ферменти) ароматни вещества, пектинови съединения и др. подобни.

Минералните соли,

които гроздето съдържа, са много полезни, като градивна храна, за клетките на организма. Техният състав зависи много от почвата и от сорта на гроздето.

Калият е в голямо количество. Едно кило грозде дава 3 — 4 гр. пепел и половината почти калий. Той усилва функцията на червата и укрепва сърдечния мускул. Също така и фосфорните съединения (лецитин) са една чудесна храна за мозъка и нервите, без които тяхната правилна функция е немислима. И всички останали химически елементи са постоянна съставна част на клетките и соковете на организма, а гроздето е един добър източник за тях.

Плодовите киселини

(главно винена и ябълчна) придобиват освежителното свойство на гроздето и неговия киселичък вкус. Те подбуждат отделянето на слюнката стомашния и чревните сокове с което се усилва твърде много храносмилането. Това е от големи значение за храненето, затуй гроздето трябва да се яде с всяко ядене и особено е полезно половин час преди ядене. Тия плодови кисели ни указват много благоприятно влияние и върху отделянията през кожата, черния дроб и бъбреците, с което се улеснява пречистването на организма от отровите. Те имат противомикробно действие в червата — премахват гниенето.

И така при храненето с грозде, организмът не само се снабдява с най-ценни хранителни вещества, но същевременно се пречиства по-усилено от непотребните и вредни остатъци от обмяната на веществата (при горителните процеси). А това е от голямо значение за здравното равновесие.

Най-голямата хранителна стойност на гроздето се придава от

плодовата захар

— главно гроздова (декстроза) Тя претърпява съвсем малки промени при храносмилането и много бърже се всмуква в кръвта, без да хаби енергията на организма. В човешката кръв има винаги едно определено количество гроздова захар (около 5 грама); то постоянно се възобновява от запасите в черния дроб, където е складирана във вид на гликоген (животинска скорбяла). Гроздовата захар е най-важната храна за сърдечния мускул, който непрестанно тупти и разпраща животворна кръв по цялото тяло, за да поддържа живота. Когато ядем грозде или пием гроздов сок ние вкарваме най-доброто гориво за сърдечните мускулни клетки и изобщо за всички двигателни мускули на човека. Явно е, че гроздето е една бърза, силна и необходима храна за сърцето — най-важният орган в човешкото тяло, което първо почва да тупти и последно спира. За неговата денонощна работа от 19,000 килограмометра са нужни 135 големи калории, които се добиват от 200 — 300 гр. грозде

Белтъчините и тлъстините

са в минимално количество и нямат някакво особено хранително значение, но голямо диетично. Ферментите в гроздето подпомагат храносмилането и това е от полза за организма. Протеоличният фермент смила лесно белтъчините. Ароматичните вещества усилват апетита и сокоотделянето на всички жлези.

Особено важни са

витамините,

(„животодатели“, растителни хормони), които се съдържат в гроздето — главно А, В и С.

Витамин А подтиква растежа на младия организъм, предпазва от възпаления на очна-та роговица и от „кокошата слепота“, също от бъбречни пясъци и камъни.

Витамин В предпазва от някой нервни болести, също от болестта бери-бери и пелагра, увеличава устойчивостта против диарии. Витамин С предпазва от скорбута, от диарии, усилва устойчивостта против заразни болести, също засилва лигавиците, лекува анемиите и др.

Най-богати с витамини са ония сортове грозде, които са тъмно оцветени. Витамините се намират около ципите и семките на плодовете.

Затова гроздето не само храни, но и предпазва човека от много болести. За малки деца гроздовият сок е чудесна храна — даже и на кърмачетата трябва да се дава, за да расте и крепне техният млад организъм чрез минералните соли и витамините. Гроздовият сок е същински животворен еликсир за деца и възрастни — плодово мляко, течни слънчеви лъчи.

Из книгата „Силата на гроздето“

от Д-р Никола Станчев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д-р Ханиш — (Маздазнан)

Правила за една здрава народна храна

Когато най-добрия готвач ни сготви едно разкошно меню, след което ни заболи глава, това показва, че менюто е погрешно, затова има поговорка „стани си готвач сам“. Природата ни е дошла на помощ като ни е дала не-колко правила, с които можем да си възстановим здравето и да се предвардим от болестите:

1. При едно и също ядене не вземай плодове и зеленчуци, ами яж само плодове или зеленчуци.

2. Избери си храна от продуктите на годишното време.

3. За първа закуска вземи плодове или плодови сокове, каквито тъкмо се намират, към това подхождат още и овесени, житни или оризови люспи, или булгур.

4. За обед, или втора закуска вземи една салата, припечен хляб или друг здрав хляб.

5. За трето или най-важно ядене се ядат разни възбуждащи ястия като дини, краставици, тикви, ако това няма, тогава некоя салата от домати, маруля, кирвиз, лукови пера, зеле, топчета салата, анасон, киселец, репички, моркови, червено и бяло цвекло; трите последни се намират във всяко годишно време. След това се ядат само задушени зеленчуци, без прибавка на вода, само с растително масло (зехтин или сусамов шарлан — не дават киселини в стомаха *). Към това припечен хляб, но за предпочитане са сурови, предварително накиснати или смлени зърнени храни. Само тези 5 правила осигуряват на всеки здравето. Който иска да има по-голяма полза, да следва и другите правила.

6. Каквото и да избереш: плодове, салати и пр. всичко да е по твоя темперамент и по твоите мисли.

7. Хората, в които има надмощие интелекта, да вземат по възможност малко животински продукти, но мляко и масло е позволено. Да не се пие при ядене.

8. Духовно настроените хора трябва да предпочитат плодове със семена, значи полутропични, повече салати, задушени и пържени зеленчуци, сурови зърнени храни — млени. Според годишното време по малко сирене, кафе и чай само малко при храненето.

9. Материалистично ориентираните хора да предпочитат всички местни плодове, а по малко тропическите и полутропическите, освен за лекуване; много салати, сурови, задушени, пържени и печени зеленчуци, сурови и варени зърнени храни; животински продукти в малко количество 100-150 гр. на ден, според годишното време: орехи, лешници, фъстъци. Пития предимно безалкохолни са позволени само преди ядене.

Хляб не кисел, от пълно зърно. Вземи 1 литър хладка вода, 1 лъжица сол, 2 лъжици мед и 2 лъжици маслинен зехтин (сусамов шарлан) и бъркай сместа, тури толкова брашно до като тестото стане гъсто за да може да се бърка още с лъжица. Покрий съда с една кърпа и го постави на хладно место. Според времето от 3-6 часа. Преди да се пече, тестото се меси още хубаво до като стани като ластик, при това се прибавя все по малко брашно. Тогава се слага тестото в намазана тавичка така че да има 4-6 пръста свободно да се дига тестото. Хляба се пече 4 часа, в умерена фурна. Хубаво е да има във фурната със с вода, тогава хубаво се пече хляба.

Ястие от пълно зърно. Да се натопи жито 6-12 часа във вода толкова, че да попие житото водата. После се вари житото неколко часа до като набъбнат зърната. Може да поправи с лук, домати, магданоз и чесън. Една чиния от това ястие е по-хранителна от всяко друго. Децата обичат това ястие.

Ястие за деца. В половин чаша вода се вари половин чаша жито, после се задушава това жито в затворен съд с 1 литър вода, когато е увряло се прекарва през цедка п пак всичко с остатъка се слага на печката, прибавя се малко сол, една лъжичка мед и 1/2 литър мляко, така леко да поври, след което се цеди през кър-Това ястие замества недостигащото майчино мляко. Хубаво е за болни.

Картофите са хубава храна за деца и хора, които са физически заети. Против отравяне с киселини са отлично лечебно средство. Картофи се пекат в гореща пепел или фурна като хубаво се из-мият и после се ядат с кожата. Може хубаво измити картофи да се нарежат на колелца (с кожата) и да се пържат в зехтин с лук, ким и поправки.

Мляко — да не се вари, защото губи известни съставни части и се смила по мъчно като образува ферментация. Млякото да се сгорещява само до 70о, но не и да ври. Хубаво е и като лимонено мляко, на.1/2 литър мляко се слага постепенно сок от 1 лимон, като се бърка с вилица до като се пресече. Най лесно смилаемо е вкисналото мляко, което чисти вътрешните замърсявания и пази от зараза. Това мляко е хранително и лековито. Също лечебно свойство има и кисело мляко. Хубаво действа и мътеницата.

При епидемии да се храним главно с вкиснало кисело мляко също и мътеница, също да се яде и чесън.

Сурови яйца. Раздели белтъка от жълтъка, извади зародиша, разбий всяка по-отделно с малко сол; капе се в жълтъка по малко лимон и все се бие до като се пресече на малки парченца (на 1 жълтък – 1/2 лимон). Тогава се съединяват пак жълтъка с белтъка и се ядат.

Меки яйца. Залей с вряла вода яйцата (на 1 яйце – 1/2 литър вода) и ги остави на края на печката 3 минути. След това са готови за ядене.

Прев. П. Димков

____________________________

*) първоизточника на стомашните язви.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

СЛОВОТО НА УЧИТЕЛЯ.

Той ми е брат, сестра и майка

(из неделната беседа „Той ми е и брат, и сестра, и майка – 5.09.1937 г.)

Важното за един певец е да пее добре и да има добра основа. Да пее добре и да знае как да пее и какво да пее. Също така важно е за онзи, който говори, да знае какво да говори и добре да го говори.

Добри неща са само онези, които носят живот, които носят светлина и които носят свобода. Това са три неща, които човек трябва постоянно да държи в ума си. Но щом изгуби мярката на светлината, той изгубва знанието си. Щом изгуби живота, той влиза в смъртта. И тогава казвам: онова, което липсва в съвременния живот на хората, това е, че те са изгубили тези три мерки, те мерят нещата по съвсем друг начин. Те искат да имат живот и да го придобият чрез храната, но как се придобива живота чрез храна?

Храната поддържа живо та, но самият живот не произтича от храната Храната е само един проводник.

Защото не е само храната, която поддържа живота, нито само светлината, която го поддържа, нито водата само го поддържа, нито въздухът, нито мисълта го поддържат. Това са неща, които само подкрепват живота.

При това съвременните хора имат особено определение на живота. Мъчно може да определи какво нещо е животът. Ако определят живота така, както той се проявява на земята, това е само външната страна на живота. Обаче, философски погледнато, животът не е произлязъл от никъде. Ако приемем, че е произлязъл от нещо, трябва да знаем от какво именно е произлязъл.

В дадения случай, вие не трябва да искате да знаете всичко. Това не е необходимо.

Обаче, има в съвременния живот неща важни, които трябва да се изучават. Често хората заемат в света едно неустойчиво положение, защото са изгубили равновесието си. А при такова нарушаване на равновесието може да стане непредвидена катастрофа. Животът е съпоставен от ред неща, които трябва добре да се разбират. Не се ли разбират, животът става тежък.

Обикновените хора казват: аз вярвам в Бога. Така всеки може да каже. И аз мога да кажа, че съм учен човек и вярвам в науката. Науката не иска да й вярваш, но да я изучаваш. Такава вяра е вяра на сенките. Ти можеш да вярваш в сенките, но друго е да вярваш в дърветата. Защото реалността никога не произтича от сенките. Сенките произтичат от реалността, но реалността никога не произтича от сенките. Следователно, всяко знание, с което ти не разполагаш в даден случай, то е сянка на живота. Всяко знание, с което ти можеш да разполагаш в даден случай, една реалност. А ти трябва да знаеш, дали нещата са реални или не. Ако някой те обича, ти трябва да знаеш дали те обича заради самия тебе, или за знанието ти, или за парите ти, или за силата ти, или за нещо друго.

В какво се заключава работата на един певец, който е пял цели 30 години? Какво е допринесъл на света? От гледището на днешните хора той нищо не е допринесъл, но от гледището на висшата математика, този певец е създал в идеалния свят редица красиви форми, които ще останат за бъдещата култура.

В това отношение, всички певци са пионери на бъдещата култура. Сегашният живот е определен от певците на миналото. А певците, които имаме днес, ще определят бъдещия живот. Ще кажете; отгде накъде певците да определят живота? — Ние не разглеждаме музиката като чувстване, а като основа на човешката мисъл.

Съвременните наблюдения показват, че съществува един особен музикален център, който се намира на челото на човека. Той се образува от две течения, които образуват около очите една осморка. Ъгълът, който се образува от тези две течения, от тези две енергии, представлява музикалния център. Следователно, музиката в човека е един възел, който съединява електричеството и магнетизма, за да носи човешките добродетели. И ако мисълта на човека не се влияе от тези възли, ако тези проводници не са съединени, човек не може да направи нищо особено в света.

Днес всички говорят за възпитанието на децата. Ако бях учител, щях да карам децата по три пъти на ден да пеят. Като пеят те ще бъдат здрави. Като вляза в един дом, няма да проповядвам никакъв морал, но ще накарам мъжът, жената и децата да пеят по три пъти на ден. Тук не е въпрос за вярата.

Приложете пеенето и ще видите неговите резултати.

Не е важно всички да ви чу ват като пеете, защото в тихото пеене и на небето могат да ви чуят, а като кряскате, и на един километър не могат да ви чуят. Тихото пеене, когато е изпълнено с любов, се чува и на онзи свят. При тихото пеене мисълта е силна. А същественото е не да пеем високо, а когато пеем — да мислим.

Когато светът се е създавал, всички са пели.

Този свят е създаден чрез музиката.

Първом ангелите пяха, после създадоха света Те наредиха всичко точно определено, по музикални правила Движенията на слънцата и планетите, на всички небесни тела, са наредени по музикалните правила. Това е една велика идея. За да пееш, първом трябва да съзнаеш защо пееш, — да има една свещена идея, един свещен трепет в душата ти. Когато споменеш името на Бога, и Той да се проявява чрез теб. Гдето и да си, ти трябва да имаш този свещен трепет. И тогава ще видиш, че когато си в такова състояние и камъните и дърветата и всичко в природата ще ти проговори.

Всяко нещо трябва да става музикално. Когато ме канят накъде на гости, за мене е важно дали са пели, когато са готвили, или не са пели. Ако са пели, вкусът на яденето е съвсем друг от този, ако не са пели. Ако не са пели, яденето се отразява неприятно върху стомаха Мнозина са ме питали как трябва да се готви. Досега не съм казвал, но сега ще ви кажа; като се готви, трябва да се пее.

Като се копае на лозето, пак трябва да се пее. Като се сее и жъне на нивата, пак трябва да се пее. Като се шият дрехи, и като се кроят, и като учи човек, пак трябва да се пее. Каквото прави човек, все трябва да пее. Според мене, пеенето е една мощна формула. То представя правата мисъл. Ако пееш, ти всякога ще имаш разположение в душата си.

Христос казва: Всеки, който изпълнява волята на Отца ми, той ми е и брат и сестра и майка. Само по този начин може да се примирят известни противоречия в света — чрез изпълнение на волята Божия. Защото, ако противоречията, които сега имаме, ние не можем да ги примирим, как ще ги примирим в бъдеще?

Преди години един цигулар слушал в Одеса един европейски цигулар. Последният свирил толкова хубаво, че руският цигулар, който го слушал, толкова се обезсърчил, че като се върнал у дома си, счупил цигулката си и се самоубил. Не, всеки, който слуша този цигулар, може да стане като него. Това е само въпрос на време. Този цигулар е придобил тази дарба чрез постоянство в упражненията

Съвременните хора са по-силни в науката на разрушаване то, отколкото в науката на съграждането. Срещате един вярващ, който има отлично състояние и разположение на духа, което струва милиони, но виждате след малко, че за една обидна дума, казана от някого, или за това, че някой го подял със стотина или двеста лева, той е готов да изгуби това състояние, да изгуби своя мир. Ето, днес англичаните, които са много умни, прилагат своето хладнокръвие. В Средиземно море има много подводници, но те се отнасят към тях хладнокръвно, защото, ако се отвори война, целият свят ще се блокира, всичко ще спре. Ако се отвори една такава война, въздухът ще се запали. Ако в Европа сега се отвори една война, ще има най-малко 20,000 хвърчила из въздуха, всяко от които ще носи около 50 тона взривни вещества. Можете да си представите, какво могат да създадат тия аероплани. Всеки човек си има по един такъв аероплан, с който да изпраща своите лоши мисли и чувства Ако бомбите в такъв аероплан избухнат, те ще създадат ред нещастия. Та, изисква се да правим едно различие в доброто и злото, което едновременно функционира в нас.

Да се повърнем към думите на Христа: Всеки, който изпълнява волята Божия, той ми е брат, и сестра и майка. Сега казвам: Всеки може да пее, но като този, който е даровит, никой не може да пее. Важността на Христовите думи седи в това, че много са говорили преди и след Него, но това, което Той е казал, никой не може да го каже. Защо? Понеже нямат тази опитност, това знание. Не е въпрос само теоретически човек да знае вещата, но трябва да ги е опитал, да даде един образец.

Та когато на Христа казаха, че братята Му стоят вън, Той каза: „Всеки, който изпълнява волята на Отца ми, той ми е брат, и сестра, и майка.“ Значи, ако в даден момент човек не може да отдели в себе си онези мисли, чувства и постъпки, които му помагат, той не може да познае кой е неговия брат, сестра и майка.

В всеки човек има известни мисли, чувства и постъпки, които му помагат. И той трябва да ги познава, да ги отличава от другите. Вие мислили ли сте някой път за себе си? Ще кажете, че сте мислили. Но знаете ли колко сложен процес е мисълта? В всяка мисъл на човека се намесват безброй същества, разумни и неразумни. Разумните същества се интересуват от вашата мисъл. И ако решите нещо криво, те казват, че не е така Ти седиш с дни, мислиш върху нещо, бориш се, a те ти нашепват, че не е така, както мислиш. И след като се подчиниш на тази Божествена мисъл, която ти нашепва нещо, ти изпитваш в себе си мир и радост. И всякога, когато не послушваме тези разумни същества, отпосле ние биваме принудени да съжаляваме.

Затова спазвайте законите, които функционират в природата. Два Закона има, които трябва да имате пред вид: някога правата мисъл идва първа, а някога последна. Някой път правата постъпка идва първа, а някога последна. Коя е диагнозата, по която можете да познаете кога правата мисъл е първа и кога е последна? Когато не си раздвоен нито в мисълта си, нито в чувствата, нито в постъпките си, правата мисъл, правото чувство и правата постъпка са дошли първи. Щом си раздвоен в мислите, в чувствата и в постъпките си, ще знаеш, че първата мисъл, чувство или постъпка, не са прави. Тогава ще чакате да дойде последната мисъл, Последното чувство и последната постъпка. Следователно, човек трябва да знае, че при всяка мисъл, всяко чувство и всяка постъпка той решава една задача.

Ако не си раздвоен, задачата е право решена. Ако си раздвоен, задачата не е право решена. Ако искаш да знаеш, дали си добър човек, виж дали има нещо в тебе, което куца. Ако има нещо, което куца, ти не си добър. Ако няма такова нещо, ти си добър.

Вейки момент, когато проявяваме известна постъпка, ние трябва да участваме с цялото си естество. Ако в този момент изпълняваме волята Божия, ние сме добри. Ако в мисълта на човека седи идеята да изпълни първом своята воля, а после волята на Бога, той е на крив път. Неговата мисъл е крива. Защото мисълта на човека не е в състояние да схване всички възможности. С такава мисъл човек може да схване една възможност, но една негова права мисъл, едно негово добро чувство и една добра постъпка определят живота му за 25,000 години. Лошата постъпка може да определи живота му най-много за сто години. Значи, ако човек направи едно зло, за сто години все зле ще му върви. Ако пък направи едно добро, за 25,000 год. все добре ще му върви. Та ако искате да знаете защо човек трябва да прави добро, казвам ви: Правете добро, ако искате да ви върви 25,000 години все на добро. Който е направил едно добро, за 25,000 години на добро ще му върви. Който е направил една лоша постъпка, за сто години все на зло ще му върви. Защо е така, не зная, но моите изчисления така показват.

За вас е важно да имате едно правилно разбиране за любовта, защото от него зависи вашия живот. Но любовта иска пеене. Без пеене никаква любов не може да съществува. Като се влюби, човек веднага започва да свири и да пее, Аз съм виждал моми, които като се влюбят, вземат метлата да метат, но в това тяхно метене има музика, ритъм има. Като вземе да маже, в мазането също има музика. Който маже с любов, чувствате, че от ръката му излиза някаква песен.

Та ще знаете: единствената сила, която регулира живота на хора та. това е любовта.

Тази любов се изразява във вътрешна музика и песен. Когато човек започне да мисли за Бога, всичко му се вижда красиво. Като мисли за Бога, колкото и да е тъжен човек, душата му веднага ще се развесели. Тогава човек и художник ще стане, и музикант ще — стане, и поет ще стане — всичко може да излезе от него. Тогава светът се разширява пред него. Дето и да отиде, всички хора, всички живи същества го обичат.

Затова казвам: обикнете Бога, за да се оправят работите ви.

Обикнете Бога, за да станете здрави. Обикнете Бога, за да станете силни. Обикнете Бога, за да станете умни. Обикнете Бога, за да станете богати. Вършете Неговата воля в душата си. Аз искам всички да станете такива, за да можете да имате всичко, каквото пожелаете. И като имате всичко, да слезете при онези, които нищо нямат. И да ги научите на същите неща които вие сте придобили.

Животът без музика не е живот. Музиката въздейства на човека във всяко направление.

*

За да свири с душа, цигуларят трябва да познава законите, — да извади своя двойник и да го вложи в цигулката и в лъка си. Само при това положение той ще може да изкарва от цигулката си каквито тонове желае.

*

Никой не може да прекрачи прага на рая, ако не с музикален.

*

Който иска да живее дълго време, той трябва да пее.

*

Хората страдат от излишък на енергия, която не са разработили. При съвременното възпитание трябва да се има пред вид следното: да се намери път на излишната енергия и да се впрегне на работа, защото природата наказва всички ония, които складирал нейната енергия и не я използват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

УЧЕТЕ МУЗИКА

Музиката е най-великото изкуство и най-великата наука!

Музиката е алфата и омегата, началото и края, ядката, същината на живота!

Целият свят е създаден и се движи от музиката!

Музиката трябва да бъде идеала на човека.

Няма по-важно нещо от музиката. Образование и възпитание, в които не е застъпена нашироко музиката, не могат да дадат големи резултати.

Защото музиката е почва, условия: слънчева светлина и благодатна влага, които дават възможност да расте в човека всичко добро.

Родители, създайте за децата си условия да учат музика, и вие сте вече изпълнили половината от дълга си към тях.

Защото музиката е мощна сила. която винаги ще ги насочва в правия път.

Деца и възрастни, мъже и жени, бедни и богати, учете музика!

Защото, при всички горчивини, неприятности, грижи и страдания, които животът неизбежно ви носи, само музиката може да ви направи щастливи!

Музикалното образование трябва да започва още от основното училище! Ако държавата не е достигнала да съзнае това, то родителите, които истински обичат децата си, не трябва да го забравят.

Всяко дете на 10 годишни възраст, и дори по-рано, трябва да притежава музикален инструмент и да учи музика!

Това е най-голямото добро, което може да се направи на подрастващото поколение.

Защото човек може да научи и да знае хиляди неща, той може да придобие богатства, почести и слава, той може да пожъне всякакви успехи в живота и да плува в материално благополучие, но нищо не е в състояние да внесе в живота му онази светла струя на вътрешно задоволство, на вътрешен мир и радост, на истинско, вътрешно спокойствие и щастие, които ни дава музиката.

Музиката не може да се замени с нищо!

Нека особено младите не забравят това и да не прахосват златното си време — най-благоприятните години за придобиване основа в музиката.

Учете музика, защото музиката е ключа на щастието и първото условие за успех във всяко направление!

С К.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В храма на природата

На юг скалисти върхове със снежни преспи. Към север красива долина с борова гора, ливади, пасбища, поляни. Кристално чист поток тече пенливо надолу, бърза, бърза и пее чудна песен. Това не е песен, а симфония. Хиляди певци, милиони певци, поточета, струи, капчици, всички пеят в хор под ръководството на великия капелмайстор.| Пеят дивната симфония на великата любов, пеят песента на всеотдайната обич, която слиза долу в долината на живота, за да носи сила и здраве:

„Ние идем от небето като благодатен дъжд и бял сняг. Ние извираме в чисти, кристални извори на Любовта, защото ние сме самата любов. И затова бързаме в долината, за да занесем сила, здраве и живот на цветя, треви, животни и хора, на всички същества, ние носим свежест, радост и благо. Ние сме носители на чистотата и чистим всичко. И когато извършим своята служба, ние се вливаме във великото море, във великия океан и оттам отново пречистени и крилати се издигаме към небето като светли ангели на Любовта, за да извършим още веднъж великото тайнство на всеотдайната жертва.

Капки, снежинки, поточета, реки, езера, морета и океани, това сме ние, служители на великата чистота, служители на великата Любов, слезли на земята да послужим с радост на Божиите чеда.“

Рила, 19. VII. 1937.

П Г. Пампоров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Д-р Манима

Лекуване чрез музика

(Продължение от бр. 195)

От Астрологията знаем, че всичките части на човешкото тяло и физиологическите процеси, които се развиват в тях, са под влиянието на една или друга планета, а всека планета си има свой основен тон, който носи и засилва влиянието на тая планета. Посредством тия основни тонове може да се въздейства целебно върху съответните органи, когато те заболеят.

Според Учителя, болестите на сърцето се лекуват с тона „до,“ тия на дихателната система — с тона „ре,“ на черния дроб може да се въздейства с тона „ми,“ на бъбреците—с тона „фа,“ на далака — с тона „сол,“ на жлъчката — с тона „ла“ и върху храносмилателната система — с тона „си.“

Разбира се, не всеки случаен цигулар и певец може да лекува чрез повърхностно изпълнение на каква да е музика. Музикантът, който ще лекува чрез музика, трябва преди всичко да бъде високо издигнат и в морално и в интелектуално и в духовно отношение; той трябва да умее да свири или да пее, схващайки тоновете като живи елементи, изпълнени с енергия и да знае как да насочи и как да използва потенциала на даден тон или на някое тоново съчетание. От друга страна и пациентът трябва да умее да разтвори душата си за тая музика, да й даде възможност, тя да му въздейства от вътре и от там да даде своето отражение върху съответната част на тялото. Като основно правило, обаче, което трябва да се спазва от всеки болен, е той да си пее вътрешно, дори и в момент на тежка криза; да си тананика некоя любима мелодия и с това той ще създаде и подържа едно благоприятно условие за въздействие на музиката върху него. Когато човек е болен и си пее, подържа едно жизнерадостно и оптимистично настроение, което ще въздейства извънредно благотворно при процеса на лекуването и заздравяването.

Музиката е космично явление, проява на един принцип, който лежи в основата на живота. Хармонията е нейно първо качество. А здравето у човека е преди всичко хармония и равновесие на неговите психически и физически сили. Музиката, като носителка на хармония, може да се използва за възстановяване и на хармонията в живота на човешкия организъм. За да се използва, обаче, тя като лечебно средство, необходимо е да се познава добре от една страна същината на музиката, силите, които носи със себе си отделният тон и възможностите за тяхното използване като въздействие, и от друга — природата на човешкия организъм и реакцията, която се събужда в отделните му части при определени тонови съчетания.

Има музика, която успокоява нервите, но има и такава, която ги дразни и разстройва; има музика, която кара човека да диша дълбоко, спокойно и плавно и с това благоприятства за лекуване на болести в дихателната система, но има музика, която свива сърцето на човека и затруднява дихателните процеси и с това предразполага към съответни заболявания; има музика, която дава криле на мисълта и я вдъхновява, но има музика, която угнетява мисълта и я потиска. С своите три основни елементи — ритъм, мелодия н хармония — музиката засега съответно волята, чувствата и мислите на човека, и умелото им използване за въздействие върху отделните части на човешкото тяло, които с ж свързани съответно с трите страни на човешката битност (ум, сърце и воля) ни дава първия ключ за използване на музиката като лечебно средство.

Лекуването чрез музика е една наука, която е добре позната в окултизма, но в официалната медицина едва сега се заражда. Правят се опити за използване на музиката, като средство за упойка, вместо хлороформ, при некой по-леки операции. Един зъболекар е работил винаги под звуците на специално подбрана музика и е установил, че пациентите му са били по-издръжливи и по-спокойни през време на работата. В Америка и в Европа се уреждат клиники и болници, в които музиката се застъпва като лечебно средство. Щом по начало се прие от учените, че музиката упражнява благотворно и лечебно въздействие върху човека, нека се надяваме, че няма да минат много години и тя ще стане едно от сигурните средства за лекуване. Тогава лекарите ще бъдат музиканти и ще имаме музиканти — лекари и вместо болници ще се строят концертни зали, в които ще се изнасят концерти със специално предназначение и при специално уредена обстановка за лекуване на болните и за подържана дух на хармония, бодрост и жизнерадост у здравите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

= ИЗ НАУКАТА И ЖИВОТА =

Витамини

По-рано се мислеше, че за правилното хранене на човека са нужни за едно денонощие 25 гр. сол, 50 гр. мас, 100 гр. белтъчни вещества, 500 гр. въглехидрати, които дават около 2,500 калории и че това е достатъчно за един здрав човек. Обаче, по-късно се констатира, че и това не е достатъчно, в храната има други вещества, които се намират в много малко количество, но под тяхното въздействие известни органи или тъкани стават по способни за живот и по-добре изпълняват ролята си. Откритието на тия вещества стана с изучаването на болестта Бери-бери. Последната е позната в Япония от преди хиляда години и от нея заболяват 50,000 души годишно със следните признаци: отоци по краищата, ушите, набиране течност в корема, гърдите, отслабване, затлъстяване и др. За тази болест в 1897 година Еуктан откри, че се явява там дето се употребява за ядене излъскан (олющен ориз) и като се дадат отпадъци от олющения ориз на болните, те се поправят. Казимир Функ изолира това вещество — витамина и констатира, че то издържа 130 градуса и се намира не само в оризените трици, но и в растителната храна, зеленчуци, плодове, моркови. В какво малко количество се намират витамините се вижда от това, че от хиляда килограма оризени трици може да се получи 1 кг. витамин. Варенето, пърженето, печенето на продуктите много пъти убива количеството на витамините. Липсата на витамини в храната докарва и други тежки повреди на организма — рахитизъм у децата, скорбут, пелагра. От скорбут заболяват, тия които ядат консервирани зеленчуци. Пелагра се явява когато се храним само с царевица.

Някои витамини са добити изкуствено по химически начин. Познаваме витамините: А, В. С, Д, Е

Витамина А е необходим за растенето на организма. Той се намира в жълтъка на яйцето, млякото, каймака, сиренето, рибеното масло, зелената салата, прясното зеле, морковите, доматите. Липсата му в храната може да причини сериозни заболявания: Ксерофтамия, ослепяване. Без него децата мъчно растат и често са изложени на заболяване от рахитизъм. Този витамин играе голяма роля и в обмяната на варовитите вещества. Той се разрушава при нагряване над 85 — 100 градуса.

Витамина В усилва упорството на организъма срещу разни болести. От него раните по-скоро заздравяват, космите престават да падат. Той се намира в пресните зеленчуци, картофи, коркови, ориза в бобовите плодове, домати, репички, в южните плодове (портокали, лимони, смокини, грозде), житните храни — хляба, но не в белия, в кравето мляко, жълтъка, във вътрешните органи, в бирените гъбички.

Витамина В се разтваря във водата, за това когато се готви зеленчука не трябва да се хвърля водата му. При сушене, зеленчука губи витамина си. Липсата на витамина В причинява още силни нервни разстройства и болестта Бери-бери.

Витамина С се намира във всички зелени растения, преди всичко в пресните зеленчуци (зелето, спанака, чесновия лук, салата) и в пресните плодове (ягоди, праскови, лимони, портокали). Той се намира още в червените домати, лука, картофите, цвеклото, радиката, граха, фасула, репите. Сушените зеленчуци, консерви, кисело зеле, компоти, сварен зеленчук не съдържа витамина С. Когато ядем храна бедна, от този витамин заболяваме от скорбут. При 100 градуса варене витамина се разрушава.

Витамина Д се намира изобилно в рибеното и кокосово масло, жълтъка, корените на всички зеленчуци, грах, орехи, квас. В млякото и маслото съвсем липсва. Отсъствието му докарва отпадане на мускулатурата, разпадане, израждане на организъма и рахитизъм.

Витамина Е се намира в зелени зеленчуци и преди всичко в онези зелени храни, които са бедни от към други витамини, в царевицата, конопеното семена, в полирания ориз, фасуленото брашно, печените орехи, бадеми, моркови, пшеничените зърна, най-изобилно се намира в пшеничените зародиши. Рибеното масло, сланината, ферментационните гъбички са свободни от витамина Е Плъхове хранени с храна на която липсва витамина Е ги прави неспособни да дават поколение. На неговата липса се отдава безплодието на жената.

Витамините оказват добро влияние върху туберкулозно болните. От тях теглото им се увеличава, както и издръжливостта в борбата против туберкулозата.

Д-р Н. Василев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Книжнина

* * *

„ЛЮЛКАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“

или едно летуване из Египет. Сирия, Халдея, Юдея и Палестина, от P. X. Маркъм, 160 стр. и 30 картини.

Извънредно богата със събития от най-дълбоката древност до днес, тази книга по един изумително лесен начин опреснява познанията ни из библейските страни, люлка на цивилизацията, и успява да възкреси миналото и неговите герои, които сякаш, живи застават пред читателя: Неусетно се пренасяте цели векове назад и ви се струва, че сте станали съвременник на древността, нейните велики събития и люде. Вейка страница ви държи здраво приковани с магията на словото, предадено от вълшебното перо на г. Маркъм.

Цената на книгата е 35 лева. Доставя редакция „Братство“ — Севлиево.

Получи се в редакцията ни сп. „Природа и наука“ год. VIII. кн. 1. редактирано от Проф. П Бакалов, Проф. Д-р Ст. Консулов и Ал. Радославов, със следното съдържание:

1. Гулиелмо Маркони и иеговою дйло — Петър Г. Паунов. 2. Нуждата ражда прогреса, прогресът ражда нови нужди — проф. Д-р Ст. Консулов. 3. Каналът р. Волга — р. Москва — проф. П. Бакалов. 4. Поглед в стомаха (гастроскопия) — Д-р Люб. Радославов. 5. Разкопки в голямата пещера при Дряновския манастир — Р. Попов. 6. Защо на северния полюс няма земя? — Кирил Кръстев. 7. Трагичната борба с Хималайските гиганти — Ас. х. Тодоров.

Научни, местни, въпроси, разни

Адрес: София VII, ул. Руен № 24. сп. „Природа и наука.“

„Есента на живота“ или мъжът и жената в критическа та възраст от д р Виктор Поше, книга от 144 страници, в която авторът ни дава съвети, как да живеем, за да посрещнем и изпратим леко и приятно един от най бурните сезони в човешкия живот. Книгата струва 30 лв.. но се дава безплатно на всеки, който стане абонат на „Добро здраве“ под редакцията на д-р Г. Ефремов, като изпрати 40 лв. до редакцията „Добро Здраве“, бул. Тотлебен 2, София.

Брой 1 на „Добро Здраве“, год. XV. излезе ма 15 септември със следното съдържание; 1. Смисълът на здравната просвета; 2. Как да се борим с безсънието; 3. Лошата кашлица; 4. Прелестите на старостта; 5. Детството на една наука; 6. Страхът у детето; 7. Обиденото дете; 8. Въпроси и отговори.

Излезе от печат книгата

„Звездният мир и как се е родила земята“ от в. Н. Лъвов, и 112 страници и над 40 картини, в която авторът разкрива пред читателя, на крайно популярен език, удивителни неща за звездите, планетите, мъглявините и други небесни явления. Струва 25 лева, но се дава безплатно на всеки който се запише за списанието „Свят и наука“ год. V., под редакцията на д р Г. Ефремов, и прати 45 лв. до редакция „Свят и наука“ бул. Тотлебен 2. София.

Брой 1 на „Свят и Наука“ год. V. излезе на 15 септември със следното съдържание; 1. Триумфалната арка в Париж; 2. Как се изучават дълбините на морето; 3 Бележити люде, Джек Лондон; 4. Храбростта на една телефонистка, разказ; 5. Хората, които са пожертвали живота си, за да изучат Африка.

Язва в стомаха, ревматизъм, водата като лекарство и много други полезни съвети ще намерите в първия брой на десетата юбилейна година на сп. „Природен лекар“. Редактор д-р Кирил Йорданов, бул. Мария Луиза № 34, Варна. Искайте пробна книжка. Год. абон. 50 лв. Премия за 40 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...