Jump to content

Каталог на книгите, които доставя редакцията на вестник „Братство“ (към бр. 208)


Recommended Posts

ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА!

Нека си представим един човек или група хора, които, от самото си раждане, живеят в никакво дълбоко подземие и никога не са виждали слънце, нито слънчева светлина. За тия хора, естествено, няма да съществува никакъв друг свят, освен подземният, в който те живеят. Те не биха могли да повярват, нито пък да си представят, че съществува някакво слънце или някаква светлина; те не биха могли да си представят, че съществува някакъв друг, надземен свят, пълен със светлина и красота, в който свободно може да се диша чист въздух с пълни гърди, в който пред окото се разкриват безгранични простори, в който слънчевата светлина и топлина носят живот, — друг живот, различен от подземния.

Тия хора фанатично ще вярват, ще твърдят и ще спорят с всеки, в ума на когото би хрумнала идеята за съществуването на друг свят, освен техния, като ще казват, че има само един свят и един живот — това е техният свят и техният живот — подземният.

Точно в това духовно състояние се намира огромното болшинство от днешните тъй-наречени „интелигентни“ хора т. е. хора с известно образование. Не ще и дума, че простолюдието, което върви след „учените“, ще бъде още по-зле.

Тъмнина и мрак, незнание и ограничение, илюзии и глупава самоувереност — че познават живота и света — съществуват в душите и съзнанието на интелигенция и народ.

Също както в подземните хора, за които говорихме по-горе.

Ако на един такъв подземен човек кажем, че има една пътека, която извежда от неговия подземен свят в един друг свят, много по-красив и обширен от неговия, той не ще повярва, и с право, защото целият му дотогавашен опит е ограничен в подземието.

Но ако ние успеем да го склоним да дойде с нас и, ръка за ръка, го изведем по пътеката, горе, на Божия свят, потънал в слънчева светлина; ако той види прекрасната надземна растителност, животни и хора, обширни равнини и високи планини, ако той види безграничното звездно небе нощем, то какво би могъл той тогава да каже?

Би ли продължавал да настоява на своето фанатично и сляпо, глупаво и смешно схващане, че неговият подземен свят е единственият, който съществува, че друг няма и не може да има?

Не! Защото той живее вече в този свят, когото досега е отричал.

*

Да изучиш основните истини на живота в светлината на окултната наука, това е все едно да излезеш от подземната тъмнина и да влезеш в светлината на нашия надземен, Божи свят.

Всеки има право да се съмнява, но никой няма право да отрича това, което не познава, без да е направил и най-малките усилия да го проучи и провери.

Великите истини на живота нищо не губят от своята сила, ако ние ги отричаме. Но ние сме, които губим в случая, защото считаме невежеството за знание, ограничението за свобода на мисълта и тъмнината за светлина. Ние сме, които доброволно, съзнателно и фанатично решаваме да останем в ограничението и тъмнината на подземието.

Това духовно подземие, в което се намират днешните хора, е материалистическият мироглед, който е сковал умовете на учени и прости, на стари и млади, на бедни и богати

Тази непрогледна духовна тъмнина — това е глупавото и смешно, наивно и детско, но самоуверено схващане, че животът е само това, което виждаме около нас и че той свършва завинаги за нас със смъртта на физическото ни тяло.

По-голяма глупост, по-вредно заблуждение, по-опасно ограничение, по-страшна тъмнина от тази не може да съществува.

Затова ние казваме:

Да бъде светлина!

Да проникнат лъчите на великото слънце на Истината във всички умове. Да се пръсне тъмнината, да се свърши нощта, да изчезне заблуждението, което сковава човешките умове.

Да изгреят великите истини на живота:

безсмъртие, прераждане, карма,

във всяко съзнание, да озарят всяка душа, за да може всеки да види ясно своя истински път в живота, да не бъде вече заблуден, изгубен пътник, а съзнателен творец в живота.

Да бъде светлина!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

БЕСЕДИ ОТ УЧИТЕЛЯ

Ето човекът! (първа серия беседи от Учителя)

Днешният човек разглежда и разрешава нещата механически. Но това не е никакво разрешение, понеже така не се премахват причините на злото. Средствата, които сега се прилагат за неговото лекуване са само закръпки. Тая серия беседи посочва методите, по които може да се излезе из днешния хаос към една нова култура. Тези беседи са необходими за всички, които искат да придобият правилни възгледи за живота. Езикът на беседите е образен, картинен, изобилстващ със символи, но те не са измислени, а са взети от живия език на природата.

Духът и плътта, (втора серия беседи) Съдържа 14 беседи.

В тази серия се говори за приливите и отливите на човешкото съзнание и какво трябва да бъде нашето отношение към тях; разглеждат се и следните въпроси: на какви основи трябва да почива новият живот, говори се за онова възкресение, което предстои на всяка човешка душа.

Вие сте солта (трета серия беседи) Съдържа 16 беседи.

Трябва човек да прочете беседите на трета серия, за да разбере какви велики реалности се крият зад образния език на Евангелието, да разбере що значи език на живата природа, с който Христос си е служил.

Братя и сестри на Христа (Четвърта серия беседи). Съдържа 14 беседи.

Ако искате да разберете що значи „ ученичество“ , що значи „ ученик“ , не на тази или онази школа, каквито е имало безброй на „ Изток“  и на „ Запад“ , а на „ Живата Природа“  прочетете тези беседи.

Защо твоите ученици ядат и пият? (Пета серия беседи) Съдържа 25 беседи . 40

Които търсят в беседите готови „ логически“  схеми, с които да мебелират своя ум, да не ги четат. Тези беседи приличат на природата: както нещата в природата се подчиняват на вътрешната живата логика на живота, който ги обединява, така е и в тези беседи. Тук ни се дават плодове на опита. Изяж ги. Засей семената. Посади ги в живота си. Поливай ги. Култивирай ги. И като вържат плод, ще има и за тебе и за другите.

Двата природни метода, (VI. серия беседи) Съдържа 24 отделни беседи.

Въпросите, третирани в тази серия винаги са вълнували човешкия дух. Каква обнова чувства човек при прочитането им! Мир и радост обземат душата. Човек се изпълва с желание да излезе из подземията, в които е живял дотогава, в един нов, красив свят, на слънце, светлина и свобода.

За това се родих, беседи IX. серия, 1. т.

Влизане, беседи IX. серия, 2. том

Праведния, беседи IX серия, 3. том

Вехтото премина, беседи IX. серия, 4. т.

Мнозина казваха, X. серия том 1.

Ни мъж ни жена, X. серия, том 2.

Синове на възкресението, X. серия, том 3.

За съдба дойдох, XI. Серия.

Учителю благи, XII. серия, том 1.т.

Който има невестата, XII. серия, 2 т.

Голямото благо, XII. серия, 3. т.

Отделни беседи

Новият живот.

Пробуждане на колективното съзнание.

Високият идеал.

Новата Ева.

Чист и светъл.

Обич към знанието.

Великият закон.

Абсолютна чистота.

Тихият глас.

Отворените очи.

Изгревите на слънцето

Успоредните пътища

Отличителните черти на човека.

Разумният живот.

Сфинксът.

Положителните и отрицателни черти на човека.

Трите основи на живота.

Закон за единство и общност.

Духовното в човека.

Линиите в природата.

Светът на великите души.

Да мисли!

В царството на живата природа

Разумният живот.

На чужди езици:

На рускн:

Три основы жизни

К великой цели

Новая Ева

Новое посланiе солнца

На италиански:

L'alto ideale

На немски:

Das hohe Ideal

На английски:

The highest ideal

The great Law

На сръбски:

Узвишени идеал

На френски:

Le Haut ideal

Dans le Royaume de la nature vivante

La loi supreme

Le monde des grandes ames

Le Maitre parle

На есперанто:

La nova Evo

La tri fundamentoj de la vivo

La spirito kaj la karno

En la regno de la viva naturo

La alta idealo

La granda lego

La Blankaj Fratoj

La kolektiva konscio

La nova homaro

La nova vivo

La fortoj en la viva naturo

La mondo de la grandaj animoj

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Окултна литература

Велики посветени, от Едуард Шюре;

ч. I. Светилата на Изток: Рама, Кришна, Хермес, Мойсей.

ч. II. Светилата на Запад: Орфей, Питагор. Под магичното художествено слово на Едуард Шюре възкръсват в чуден блясък и обаяние светлите образи на Великите Учители на човечеството, живели и работили над неговото усъвършенстване в далечното или по-близко минало. Няма друга книга на български език, която тъй майсторски, по такъв достъпен и същевременно художествен начин да разкрива истината за скритите пружини, които са движили смяната на културите в живота на човечеството. Тази книга трябва да бъде прочетена от всеки интелигентен човек. В нея са разбулени, доколкото това е позволено и възможно, посветителните мистерии на древността.

Енциклопедия на Окултизма, от С. Тухолка. Книга, от която този, който се интересува, може да почерпи много ценни знания за скритата страна на живота и света. Ето някои от въпросите, които тя разглежда: Общ поглед върху окултизма. Развитие на религиите. Изумрудената плоча на Хермес Тримогъщи. Фабр д’Оливе. Астрален свят. Състав на човека. Обитатели на астрала. Магическа верига. Вампиризъм. Психометрия. Талисмани. Смъртта и задгробния живот; Карма. Спиритизъм. Предсказания. Мъжът и жената. Грехопадение и митове. Поляризация на половете. Ролята на жената. Бог и светът. Еволюция на световете. Астрология. Ясновидство.

Какво има на дъното на душата, или спящите сили в човека, от Д-р Рудолф Щайнер. Съдържа: характер на истинското знание. Подготовка на окултния ученик към посвещение в тайното знание. Озарение. Посвещение. Органически явления, които предшестват и придружават посвещаването. Астрални центрове. Организиране на етерното тяло. Сънят и будното състояние. Човешката личност през време на посвещаването. Първият пазител на прага. Вторият пази тел на прага.

Въведение в асоционизма, — основните проблеми на човешкото познание — от Д-р Кирил Паскалев. Книгата съдържа:

ч. I. Бог: Схващания за Бога. Религия. Мистицизъм. Окултизъм. Християнство.

ч. II Вселената: Произход и същност на вселената. Проблемата на живота. Развитие на живота,

ч. III. Човекът: Устройство на човека. Душа и душевен живот. Познавателна сфера. Емоционална сфера. Волева сфера. Особени душевни прояви. Етични проблеми. Социални проблеми. Обладавайки мощна синтетична мисъл и голяма ерудиция, както в областта на официалната наука, така и в тази на окултизма.

Д-р Паскалев с ясен и логичен език ни въвежда в основните проблеми на човешкото познание, като дава синтез и хвърля мост между вечните истини на окултизма и постиженията на съвременната научна и философска мисъл.

Човек и бог, от Пламен. Опит за кратко изложение основните принципи окултната наука и Всемирното Братство. Съдържа: Човек. Бог. Вселена. Прераждане. Карма. Новият човек. Учителя Беседите. Ученикът. Чистота. Медитация. Молитва. Съсредоточение. Съзерцание. Силата на вярата. Един Бог. Една религия. Единно човечество. Един общо човешки език. Към природата.

Що е окултизъм, от Сава Калименов. Съдържа: Що е окултизъм. Ясновидство. Прераждане. Карма. Единство.

Вечните истини, от Стеф. Тошев. Тази книга, съдържаща над 500 страници и изпълнена с цитати от почти всички по-видни съвременни окултисти и от мнозина учени, е нещо като окултна енциклопедия, поради множеството въпроси из областта на окултизма, който тя засяга.

Възпитанието на детето, според окултната наука на Розенкройцерите, от Макс Хайндел. Съдържа: Възпитанието на детето. Наследственост и проблеми на детството. Причини за детската смъртност Астрологията и детето. Прераждането и закона за причинността. Тази книга е необходима за всеки родител и възпитател. В нея те ще научат един много важен закон за детското развитие — закона за седемгодишните периоди — непознат на официалната педагогика.

Безсмъртието на човека, от Сър Оливър Лодж, многозаслужил английски учен — физик, професор в Бирмингамския университет. След дълги и неуморни изследвания, професор Лодж заявява, че животът на човека след смъртта на физическото тяло е доказан факт. Книгата съдържа: Поглед върху живота и духа във вселената. Психични изследвания. Изложение на няколко психични явления. Ясновидство. Предсказания. Психометрия. Съобщения с мъртви. Оракули. Медиумизъм. Ще можем ли да влизаме във връзка със заминалите. Перспективи.

Шестото чувство на човека, наблюдения, изследване и лична опитност, от проф. Шарл Рише, член на френската, академия на науките. Тази книга по строго научен път доказва съществуването на шестото чувство (ясновидството), като средство за добиване познания на окултистите. Книгата съдържа: Какво трябва да разбираме под „шестото чувство“. Вибрациите, които ни заобикалят. Исторически преглед. Наблюдения, които установяват реалността на шестото сетиво. Експерименти, които доказват реалността на шестото сетиво. Моите лични експерименти. Психометрия. Репродукция на рисунки. Експерименти с прочути сензитиви. Хипотези за механизма на шестото сетиво. Бъдещето на шестото Сетиво.

Тайните на науката за дишането. Ключ на живота. Практическо ръководство за всички, от Аледон. Съдържа: Функция на дишането. Дишането като процес. Дишане на природата. Еволюция на дишането. Важностьта на дишането. Метафизика на дишането.

Основният закон на здравето — динамичната сила на вярата. Мисли, които лекуват. от Е. Г. Оуен.

Агни Йога, наука за висшия психичен живот.

Отче наш, от Август Циешковски, изложение и превод на П. Г. Пампорово, със студия: „Авг. Циешковски и неговата философия на Духа“ от същия. Тази книга съдържа есенцията от огромното четиритомно съчинение, със същото заглавие, на Авг. Циешковски — велик полски мистик и философ. В нея той разкрива, че молитвата „Отче наш“ дадена ни от Христа, съдържа пълната социална програма на бъдещето човечество

Езотерическо християнство (скритатата страна на христистиянството) от Ана Безант.

Посвещение, пътят на окултния ученик; степени на посвещение; духовната еволюция на човека, от Ана Безант.

Еволюция на живота и формата, от Ана Безант: съдържа 4 сказки, държани в Индия: 1) Науката в древност и днес. 2) Работата на боговете. 3) Еволюция на живота. и 4) Еволюция на формата.

Астралния свят, изгледа и обитателите му, от Ч. Ледбитер. Тази книга, излязла из под перото на един ясновидец ни дава представа за невидимия свят, който ни заобикаля, и в който ще влезе всеки човек, след като прекрачи прага на смъртта. (книгата в издание от 1992 г.)

Прераждането, една велика, отдавна забравена истина. Ние не идваме за пръв и последен път на тази земя. Идвали сме по-рано. Живели сме, учили сме, любили сме, страдали сме и сме умирали по всички исторически сцени на древния свят. И пак ще дойдем, след „смъртта“ си, ще се родим отново, за да продължим усъвършенстването си.

Това е учението, което, съдържащо се в основата на всяка религия, е било скривано или отхвърляно, поради известни причини, от екзотеричното (външното) учение на религиите, но то е една велика действителност — основния закон, пътя, по който се движи еволюцията на човешката душа.

Карма, от Е П. (Е. П. Блаватска) — Карма, това е закона за върховната, Божествена Справедливост, която, рано или късно, въздава всекиму това, което е заслужил. Това е закона за Причинността, схващан не само в неговите външни, механически прояви, но и в неговата духовна страна, изразена най-ясно и кратко от Христа с думите: „Каквото посееш, това и ще пожънеш“.

Отвъд смъртта, Ч. Ледбитер, съдържа множество факти — случаи от живота, които доказват съществуването на невидимото.

Умрелите са живи. Смърт няма. Тъй наречената „смърт“ е врата, която води човека към нов живот.

Реалността на невидимото, от А. Безант.

Необходимост от прераждане, от научна и религиозна гледна точка, от А. Безант.

Невидимите помагачи, от Ч. У. Ледбитер. Невидимият свят не е отделен с някаква непреодолима преграда от нашия свят, и неговите обитатели често се намесват в нашия живот, влияейки ни и намесвайки се за добро или за зло, без ние да знаем това.

Смисълът на живота. Основните закони на развитието. Отговор на заплетените въпроси на живота.

Практически окултизъм. От Д-р Лумис. Окултизмът не е само теория, той има и своята практика. И всеки, който употреби достатъчно воля и разумност може да постигне ценни резултати.

Бхагават Гита, Божествената песен. Превод от санскритски.

Мистицизъм, от Ана Безант. Мистицизма не е фантазия или гонене на нереалното. Той е пряка връзка с Върховната Реалност, — първоизвора на всеки живот и дейност. Всяко велико дело, всяко творческо постижение на човешкия гений води началото си от тази връзка, безразлично дали тя се съзнава или не.

Чакри, Кундалини и Прана, висшите духовни сили на човека, които той трябва да събуди в процеса на своето бъдещо развитие, от Ч, Ледбитер.

Ясновидските, предсказания и науката, от Ангел Томов.

Четвърто измерение, от Акде Нуаркарм. Една сравнително популярна книжка, в която по пътя на математиката се доказват някои от вечните окултни истини.

Човек — творец на съдбата си, или скритите сили в човека, от П. Браун. Д-р по философия и медицина. Тази книга разглежда практическата страна на окултизма.

Човешката аура, Дж. Колвил.

Мисълта — творец на характера, от Дж Ален. Велики сили са на разположение винаги на всеки човек. Той трябва само да бъде достатъчно разумен за да ги използва.

Първи стъпки към свят живот, от Джеймс Ален. Същината и силата на ума. Образуване на навици.

През дверите на доброто, Вратата и пътят. Законът и пророците. Спасение още днес, от Дж. Ален.(

Окултизъм и мистицизъм, — История на великите учители от Христовата ера, от В. Граблашев. (книгата в издание от 2010 г.)

Съвременният обществен морал и Дънов, — преди двадесет столетия и сега — от Waniel. (Waniel - псевдоним на Любомир Лулчев)

Великото учение — няколко основни положения, от В. Т. Благодумов. Основните окултни истини и мястото на Всемирното Братство в бъдещия развой на човечеството.

Где е истината? — Учението на П. Дънов и отговор на критиките против неговото учение, от Дж. Веротиеро. (Дж. Веротиеро  - псевдоним на Иван Радославов) Съдържа: Окултните науки като източник на висше знание. Спиритизмът и ясновидството, като научно установени факти. Критиките на Ласков, Калнев и Митрополит Неофит срещу учението на П. Дънов. Извадки от беседите на П. Дънов.

Живите сили на слънцето, от Георги Радев. Мъртво тяло ли е слънцето, което дава живот на всички? Може ли, изобщо, мъртвото да бъде източник на живот? Може ли съвършената хармония на небесните сфери и великата разумност, вложена в устройството на организмите, да бъде дело на слепи механични закони? Освен обективно разглеждане на тези въпроси, книгата съдържа и подробен анализ на разнородните енергии в слънчевата радиация.

Лица и души, физиогномични портрети, от Георги Радев. Съдържа: ключ за характерологично тълкуване формите на главата и лицето. Обща форма на главата. Лицето. Лица и души: Физиогномични паралели между Гьоте и Ницше, Кант и Бергсон, Айнщайн и Едисон, Вагнер и Шуберт, Ибсен и д’Анунцио, Лилиенкрон и Новалис, Хинденбург и Амундсен, Толстой и Ленин, Гладстон и Клемансо, Мусолини и Ганди, — с портретите на всички тия общоизвестни бележити люде.

Белите братя, (кои и какви са белите братя — дъновистите) — наблюдения и опит за преценка, от Стоян Ватралски, евангелски пастир. В тази малка книжка, (печатана първом като три последователни статии във в. Зорница), извисявайки се временно до истинско пророческо прозрение, покойният Ст. Ватралски ни сочи с огнени слова в кое именно се състои истинското величие на България в миналото и сега. Книгата съдържа: 1. Моето гостуване у белите братя. 2. Молитвено тържество пред изгрев. 3. Дънов.

Религиозно-философския мироглед на П. Дънов, от Ангел Томов.

Отворено писмо до архимандрид Евтимия, от група ученици на окултизма.

Мисията на богомилството, във връзка с мисията на славянството (по най-новите изследвания), от Боян Боев. книга издадена по случай хилядогодишнината на великото богомилско движение, което, излизайки от България, се разля над цяла Европа и, въпреки безбройните жертви, я освободи от средновековния мрак. Богомилството е най-високата точка, до която се е издигнал българският дух в миналото. Всеки българин трябва да се запознае с него.

Лекуване чрез цветните лъчи, от А. Осборн Ийвс. Съдържа: Лекуване чрез цветните лъчи. Упътвания при лекуването. Помощни средства при лекуването. Влияние на ума върху материята. Победа над болестите. Силата на волята. Приложение: Символичният език на цветните лъчи.

В царството на живата природа. Книга в която са дадени основните закони за развитието на индивида и човечеството. Съдържа: Влиянието на слънчевата енергия. Сегашното положение на човечеството. Сравнителният биологичен метод. Старото и новото човечество. Пред новата епоха. Умът, сърцето и волята. Повече съзнание и светлина. Разумните сили в живата природа. Към великата цял. Разумният живот. (Връзката е дадена към фототипното издание на Сонита, 1995 г.)

Трите основи на живота, — любовта, вярата и надеждата — от П. Дънов.

Философия на живота, според Розенкройцерското учение от В. Граблашев, съдържа: Мисията на Розенкройцерското братство. Проблемата на живота. Невидимия свят, или где са мъртвите. Вътрешния мир: духовно зрение, ясновидство. Сън. Сънища. Обсебване. Хипнотизъм. Медиумизъм и лудост. Смърт. Живот в чистилището. Живот и дейност в небето. Раждането като четворно събитие. Наука за храната, здравето и продължителната младост. Безопасни методи за развиване духовните ни дарби. Тайната на Голгота и очистителната кръв на Христа. Ангелите като фактори в еволюцията.

Основното учение на Богомъдрието, изложено в 10 точки, от Херман Рудолф.

Окултни съвети за духовен възход, от Ал. Шишков.

Свръхчовеците, като факти и идеали. Свидетелството на религиите. Свидетелството на историята. Учителите.

Учителят. Тази малка книжка дава на интересуващия се ясна представа за това, какво значи Учител, в окултен смисъл на думата.

През 2750 година, ясновидско изследване в бъдещето, от Ч. Ледбитер.

Животът след смъртта, от Херман Рудолф.

Халдея преди 21,000 години, ясновидско изследване на миналото, от Ч. Ледбитер.

Перу преди 14,000 години, ясновидско изследване на миналото, от Ледбитер.

Духовен живот за мирския човек, от Ана Безант.

Ислямът, от Ана Безант.

Духовната сила на Христовата църква, от Чарлз Ледбитер.

Доказателствата на теософията.

Какво нещо е Теософското общество.

Мястото на Учителите в религиите от Ана Безант.

Историята на Атлантида, от Скат Елиот (Уилям Скот-Елиот). Пред очите на читателя възкръсва миналото величие и трагичния край на една отдавна изчезнала култура . . .

Валаамовата ослица, окултно тълкуване на библейския разказ, от Мария Карадья

Какво има на оня свят, — чистилището, ада и рая, от духа Франчезо.

Моралът-наука, от Ана Безант.

Катехизис на душевния покой. Ел. Леви.

Жената по вечния път, В. Узунов.

Родословието на човека, страници из Тайната Доктрина, от Ана Безант.

Окултна наука, цел, метод и граници на нейното постижение, от Сл. Камбуров.

Естеството на човека, във връзка с естеството на космоса и тяхното взаимоотношение, от Слав Камбуров.

Осъзнаването на човека, процесите на развитието и усъвършенстването му. от Слав Камбуров.

Най-красивия източник на мъдростта, — скритата мъдрост в устройството на цветята — от Дафинка Доганова.

Неизвестният живот на Исуса, — тибетски разказ, превел Хр. Досев.

Из пещерите и усоите на Индия от Рада Бай (Ел. Блаватска).

Днес и утре, от Николай Райнов. Съдържа 3 сказки: Мистика и безверие. Блян ли е свръхчовека? Копнежът на народите

Защо и как да познаваме Бога, от Д-р Михаил Стоицев.

Религия, християнство, творчески духовен живот и еволюция на човешката душа от Д-р Мих. Стоицев.

Толстой и молитвата, от Влад. Чертков. Мнозина от последователите на Толстоя, приемайки т. н. рационалистична страна на неговото учение и отивайки до крайност, свършват с чист материализъм, отричайки съществуването на всичко извън световно. Вл. Чертков, който е най-добрия тълкувател и приемник на Толстоя, защото е неповлиян от материализма, ни дава да разберем в тази книга, че Толстой, въпреки увлечението си в „рационализма“, все пак е съзнавал силата и реалността на извън световното.

Пещерата на нимфите, от Порфириус, с предговор от Ник. Райнов: — Новоплатоничната философия и мистиката на Порфириуса. — Читателят на тази книга ще узнае, че всички велики литературни произведения на миналото, освен външната страна, имат и една вътрешна страна, в която, под формата на символи, са забулени великите и вечни окултни истини на живота.

Книга за Живия Бог, от Бо-Йин-Ра. Съдържа: Кой е Бо Йин Ра. „Божията хижа сред човечеството“. За дело и дейност. За святост и грях. Окултният свят. Скритият храм. Единство на религиите. Война и мир. Воля за светлина. Висшите сили на познанието. Магия на словото. Зов от Химават. Великото Бяло Братство. Свръхсетивен опит. Книга за човека, от Бо-Йин-Ра. Съдържа: Мистерията „Мъж и жена“. Пътят на жената. Пътят на мъжа. Бракът. Детето. Новото човечество.

Книга за отвъдния свят, от Бо-Йин-Ра Съдържа: Из вечния свят на Учителите. Единствено реалното. Послесловие. Висшата душа от Ралф Емерсон . . . Листа из градината на Мория, ч. I. Зов Листа из градината на Мория, ч. II. Озарение.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Специални окултни науки

Хиромантия — тайните на ръцете — от Рашо Г. Рашев. С много фигури и приложение: Физиогномика — кратко описание на двата пола: физика, характер, дарби, болести, отрицателни и положителни качества.

Хирология (Хиромантия); — с 51 фигури, от В. А. Вреде. Ръководство за узнаване на човешкия характер, способности и съдба по линиите и формата на ръката.

Четене характера, темперамента и болестните предразположения по лицето (с 34 фигури), от Д-р Гастон Дюрвил и Д-р Анри Дюрвил.

Астрология, от Сефариал. Наука за узнаване човешките наклонности, способности и съдба по положението на планетите в момента на раждането.

Френология, познаване добрите и лоши хора, от Е. Марн.

Ръкогадание от В. А. Вреде с 52 фиг.

Ирисовата диагноза, от Д-р М. Мадаус. Със 106 фигури в текста и 14 четирицветни табла на ириса.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Окултни романи, драми и др.

Занони, от Булвер Литон. Един от най-хубавите окултни романи действието на който се развива в Италия и Франция, през време на Великата френска революция. стр. 540.

Тайната на живота, или свързани души, окултен роман от Изабела Инглез. Пред очите на читателя се разкрива връзката между настоящето и миналото — Кармата, която свързва две души в течение на многобройните земни превъплътявания.

Сидарта, от Херман Хесе. Трудно е да се повярва, че човек може да напише роман като „Сидарта“ без да има някакви спомени от миналото или без да се свърже по некакъв тайнствен, ясновидски начин, съзнателно или подсъзнателно, с една действителност на миналото.

Децата на Нил — Хармахис и Клеопатра, от Р. Хагард. Това, което казахме по-горе за „Сидарта“ се отнася, без изключение и за „Децата на Нил.“ Просто изумителна е „силата на въображението“, — в същност ясновидската способност — с която авторът възкресява пред очите ни картините и перипетиите на една отминала действителност. „Децата на Нил“ описва пътя на една човешка душа, достигнала до висините на посвещение и окултно ученичество, падението на тази душа в измамните прегръдки на Майа, и повторното издигане във висините на чисто духовния живот.

При Адептите, (едно приключение между Розенкройцери) от Д-р Франц Хартман.

Зверове, човеци, богове, от Ферд. Осендовски. Съдържание: Тайнствената Монголия. В града на живите богове. В градината на щастието и радостта. Прахът на вековете. Книгата на чудесата. Видението на „Живия Буда.“ Подземното царство. Владетелят на света пред лицето на Бога. Действителност или фантазия. Пророчеството на владетеля на света в 1890 год.

Живият огън, от Р. Хагард.

Светилник за душата, апокрифи из живота на Буда и Исуса, от Ник. Райнов.

Портретът на Дориан Грей, от Оскар Уайлд. Може да се каже, че почти всички гениални писатели и художници са долавяли по интуитивен път великите окултни истини на живота, или поне частица от тях. В „Портрета на Дориан Грей“ авторът е доловил и изтъкнал истината, че материалното, физическото е функция на духовното и че великата реалност в живота отбелязва точно върху нас всичко, каквото ние вършим и живеем.

Последните дни на Помпей, роман от Булвер Литон, в който последният с един ясновидски поглед в миналото, рисува картината на разкапващата се римска цивилизация.

Бисерът на Изток, от Селма Легерльоф.

Бен Хур, от Л. Уолес — роман, чието действие се развива в Палестина по времето на Христа.

Пръстенът на Льовенскьолдови, от Селма Лагерльоф. Великата шведска писателка Лагерльоф е истинска окултистка — по живот и разбирания. За нея окултният свят не е теория, заучена от книгите, а реалност, в която тя всекидневно живее. Едно старателно проечаване творенията на Селма Лагерльоф, като напр. „Невидими връзки,“ „Легенда за един чифлик“, „Ингмарови синове“, „Корабокрушение“ и др. ще ни увери, че тя е проникнала интуитивно до много окултни истини, без, по всяка вероятност, да ги познава по външен път. И тъкмо това непосредствено разкриване на окултните истини на една душа, е доказателство за тяхната реалност.

Легенда за едно имение, С. Лагерльоф.

Тясната врата, от Андре Жид. „Тясната врата, това е самопожертването“.

Призрак, от Герх. Хауптман. „Призрак“ е поема на вечната мъка на несъвършените земни същества по небето, стремежа на падналата душа към Бога.

Нилс Люне, (между живота и бляна) от Йенс П. Якобсен. Един прекрасен роман — история на живота, в който духовното има надмощие над физическото.

Скитникът по звездите, от Джек Лондон. — Излъчване и пътуване в безграничния космос, осеян с населени светове. Още едно доказателство, че, интуитивно и опитно, художникът долавя и изживява това, което окултизма твърди.

Животът на термитите, от Морис Метерлинк. Необикновено интересна е тази тайнствена сила — духът на мравунякът, — която кара тия слепи същества да подчиняват живота си, по строго определени закони, на една върховна воля.

Любовта във вселената, астрономически роман. от Кам. Фламарион. Съдържа: Към звездите. За любовта. Две сърца разделени. Пътешествие по небето. Бъдещата вселена. Съобщаване между световете.

Стара книга за хора и животни, от Аксел Мунте. Великата любов— състрадание към всичко живо, което страда, отличава и тук автора на „Сан Микеле“.

Без догма, един от най-хубавите романи на големия полски писател Хенрих Сенкевич.

Девор, символична драма от В. Петрушев.

Смъртни грехове, драматична фантазия в 5 сцени, от Сим. Чирпанлиев.

Видения и съзерцания, стих. от Ив. Грозев.

Дванадесет баби, от Олга Славчева.

Вечната поема, от Auroro

Добрите деца, пиеска за деца, Д. Велчева.

Богомилски легенди, страници из летописите на света, от Ник. Райнов.

Ли, поема за доброто и злото, от К. Габаров.

Избрани песни, от Мара Белчева.

Озарения връх, поеми и стихотворения от Еделвайс.

Бранд, драматична поема от Хенр. Ибсен, съдържаша богата окултна символика.

Далечна флейта свири, китайска антология.

На планината, приказка от Люб. Лулчев.

Татковите приказки за нея, от Бенита.

Край огнището, разкази от Л. Лулчев.

Думите на видния странник. от Л. Лулчев.

При спорната гора, Люб. Лулчев.

С Христа, повест II ч. от Л. Лулчев.

Грижа от невидимия свят. Н. Неделчева.

Когато зреят житата, разкази от Буча Бехар.

Сказания за двадесети век, Дядо Благо.

Целта на образованието, според философията на Спиноза Живот и учение на Спиноза, от П. Г. Пампоров.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Природно лекуване

Лекуване чрез пост, (пълно въздържане от храна за известно време). Съдържа: Лекуване чрез пост и неговото отношение към другите методи. Пост и гладуване. Храна, енергия и топлина. Жизнена сила и горивна температура. Себеотравяне и възвратно отравяне.

Лекуване с треви, от Хр. Досев (съставител). В тази книга са систематизирани всички лечебни треви според болестите, които лекуват.

Фитотерапия, (лекуване с треви), от Карл Кант. С приложения: атлас на лечебните треви и календар с означение кога растат, кога цъфтят и кога се събират.

Дълголетие и здраве — пътят към дълъг и щастлив живот, от Д-р Георги Ефремов — второ издание Тази книга, засяга почти всичко, което всеки един човек, без изключение, трябва да знае за своя организъм. Всеки, който цени здравето си, трябва да я прочете и да я има за настолна книга.

Наука за лицеизраза, диагностичен метод на „Новата лечебна наука“ от Луй Куне.

Нова лечебна наука, или лекуване без церове и операции, от Луй Куне . (книгата в издание от 1993 г.)

Окултна медицина от Седир. (книгата в издание от 2000 г.)

Суровата храна и здравето, Бахановски.

Пътят към здраве, от Махатма Ганди.

На слънце, от А. В. Никола. Ръководство за използване лечебната сила на слънцето — принос към по-висшето развитие на човека.

Природно пътуване, от М. Платен, съкратено системно изложение на природния, физико-диетичния лечебен метод. Книгата се състои от две части: теория и практика, и е обобщение на всичко направено до сега в областта на природното лекуване от главните негови представители, стр. 940.

Лекуване на туберкулозата чрез вегетарианство у артритиците от П .Картон.

В съгласие с природата, или пътят към телесното възраждане, д-р Винш.

Хигиена — Здрав и млад от Л. Лулчев.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въздържание и вегетарианство

Първо стъпало, от Л. Толстой. Въздържанието от месна храна е първа стъпка към нов живот.

За вегетарианството, от Елизе Реклю.

Да ядем ли месо, от Д-р Кел от. Съдържа: Естествената храна на човека от научно гледище. Болести, които се дължат на храненето с месо. Какво ни учи човешката опитност. Мнението на бележити хора за вегетарианството.

Пионерите на вегетарианството, от Хр. Досев. Почти всички истински велики хора са били вегетарианци: Питагор, Буда, Платон, Овидий Сенека, Плутарх, Климент Александрийски, Порфирий, Ив. Златоуст, Монтен, Милтон, Волтеръ, Русо, Линей, Шели, Ламартин, Шопенхауер, Реклю, Толстой и др.

Трите вредни храни, от Д-р П. Картон.

Научните основания на вегетарианството, от Д-р Ана Кингсфорд. Съдържа: Месояден ли е човек. Какво нещо е храната. Таблици за съставните части на месните и растителните храни. Какво докарва месото. Храна и икономия.

Към младежите, реч по алкохолния въпрос от проф. Крелелин.

Алкохола и душевните болести, от Ав. Форел.

Тютюнът е отрова, проф. Д-р Бунге.

Най-нова народна вегетарианска готварска книга, от вегетарианския майстор готвач Кр. Кадънков, съдържа 200 рецепти за супи. ястия, десерти и салати.

Овощията и зеленчуците и тяхното консервиране, от Д-р Ас. Иванов.

Плодовете като храна, от Д-р М. Лабе.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разни

Миналото и сегашното, (Етика на живота) от Томас Карлейл. Томас Карлейл е мистик и окултист, може би несъзна телен, но за това толкова повече цялостен, самобитен, оригинален и искрен. Тази му книга може да бъде наречена „Поема на Духа“ и заслужава да бъде четена и препрочитана от всеки, който се стреми към нещо възвишено в живота. Като я четете, вие се чувствате в планинските висини на Духа.

Зидари на съдбата, от Орисон Св. Марден. Каквото е горната книга за възрастните, това, донякъде, е тази книга за юношите. В нея те нагледно, с безброй примери от живота на велики хора, виждат, че духът е който твори, и че не условията са главния фактор в живота.

Съкровище на смирените, Мор. Метерлинк.

Люлката на човечеството, никога и сега, от P. X. Маркъм. Едно научно историческо пътуване из Сирия, Халдея, Транс-Йордания, Египет и Палестина.

Музиката и нейните представители, (разговори върху музиката), от А Рубинщайн.

Животът на Бетховена, от Р. Ролан.

Висшата душа, Ралф Емерсон.

Дружбата ми с природата, или защо живях при Валден, от Хенри Торо, с предговор от Емерсон. Тази книга е един химн на природосъобразния живот.

Мъдрост и съдба, Морис Метерлинк.

Животът на термитите, М. Метерлинк.

Съзнателно самовнушение, Ем. Куе.

Българска енциклопедия, Изд. Атанасов.

Мисълта, която лекува, Д-р Л. Ваше.

Животът на пространството, Морис Метерлинк.

Взаимопомощта като фактор в еволюцията, от П. Кропоткин.

Битката на живота, Чарлс Дикенс.

Щурецът на огнището, Чарлс Дикенс.

Млада Индия, Ганди.

Златният бръмбар, Едгар По.

Стихотворения, Димчо Дебелянов.

Стихотворения и др., от Христо Ботев.

Писма от Драганово, Вл. Русалиев.

Подир сенките на облаците, П. К. Яворов.

Ако можеха да говорят, Йорд. Йовков.

Старопланински легенди, Йорд. Йовков.

Слънцето и животът, проф. Ас. Златаров.

Айнщайн и световните тайни, проф. Ас. Златаров.

Въведение в метафизиката, Бергсон.

Космичните лъчи и живота, Ас. Златаров.

Естетика и култура, от Т. Серафимова.

Химичната война и гибелта на човечеството, от проф. Ас Златаров.

Живот и смърт на езиците, — Ат. Яранов.

Залезът на античната цивилизация, от проф. Ростовцев.

Предисторичният човек, проф. Р. Попов.

Нови хора, роман Л. Лулчев.

Живота на звездите, от проф. Йорд. Ковачев.

Нашето звездно небе, проф. Йорд. Ковачев.

Днешна Югославия, от Димо Казасов. Съдържа: Политическа история. Българи и сърби в миналото. Съвр. Югославия.

В страната на Съветите, от Ас. Златаров. Съдържа: На границата. В Ленинград. Конгресът. В Москва. Как просвещават народа.

Диктатура или демокрация, Ас. Златаров.

Национализъм, Рабиндранат Тагор.

Към светилището на мисълта, философски четива за младежта, от Б Радушев.

Прокълнати поети, — избрани стихотворения от Франсуа Вийон, Жерар де Нервал, Едгар По, Шарл Бодлер и др.

Против войната, Мариана Роз.

Веригите на невидимото робство, Вентцел.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Юношеска литература

Чудното пътуване на малкия Нилс, от Селма Лагерльоф.

Клетниците, от Виктор Хюго.

В страната на лилипутите, от Джонатан Свифт.

Робинзон Крузо, от Даниел Дефо.

Чичо Томовата колиба, от X. Бичер Стоу.

Макс и Мориц, от Вилхелм Буш.

Приключенията на барон Мюнхаузен, от Рудолф Ерих Распе.

Весели приключения, от Вилх. Буш.

Приключенията на Тил Ойленшпигел, от Шарл дьо Костер.

Дон Кихот, от Сервантес.

Бай Ганю, от Алеко Константинов.

Български народни приказки.

Дъщерята на Монтецума, от Р. Хагард.

Златния град, Р. Хагард,

Огнената птица.

Последния абенсераж, Шатобриан.

Най-силното, приказки и разкази.

Нощи пред бреговете на новия свят, извънредно интересен разказ, описващ пълния с трагизъм живот на Христофор Колумб и откриването на Америка.

Великанът егоист, от Оскар Уайлд.

Щастливият принц, от Оск. Уайлд.

Робин златното сърце.

Принцеса Гримаска.

Герой на огъня, Гор. Посадов.

Приключенията, на едно доисторическо момче.

Нашите другари зверчета, Ел. Г. Посадова.

Календар на природата, В. Бианки.

Деца от далечните страни, Ц. Цветанов.

Първите въздухоплаватели, Герлах.

Диво сърце, разкази от А. Скуайр.

Ормузд и Ариман, А. Аполов.

Коледна нощ, Брет. Гарт.

Великото сърце, М. Илина.

Жива любов, Горб. Посадов.

Корали и хора, Н. Рубакин.

За светлина, Ив. Франко.

Три пътя през Алпите, Н. Улянов.

Спасен от орел, Ч. Робертс.

Великото сърце, М. Илина.

На работа, въздържателно сборниче.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Есперантска литература

Учебник по есперанто, от Ас Григоров.

Ключ есперанто,

Курс по есперанто, пригоден за самоуци, от Иван Сарафов.

Есперанто-български речник, от Асен Григоров.

Plena vortaro de Esperanto, пълен есперантски речник, от проф. Grosjean-Maupin 250

Двоен, еспер.- български и бълг.- есперантски речник, от Ив. X. Кръстанов 75

Orfeo, една чудно хубава историческа скица за Орфея, от проф. Янко Тодоров.

La familio Gerak, Елин Пелин.

Versajoj, стихотворенията на Хр. Ботев.

Rememoroj de esperantistо, Ада.

Legolibro, Г. Гашевски.

Bulgara-esperanta frazaro, есп. Разговорник.

Bulgara antologio. Ив. X. Кръстанов.

Bulgaraj rakontoj, от Ив. Вазов.

Животът на Заменхоф, Едмонд Прива.

Lev Tolstoj kaj la universala vero, Г Посадов.

Dio unu роr сiuj, Л. Толстой.

Unu animo en ciuj, Л. Толстой .

Unua Uupo, Л. Толстой.

Per kio homoj estas vivaj, Л. Толстой.

Dio vidas veron, Л. Толстой.

Du maljunuloj, Л. Толстой.

Kie estas a mo, tie estas Dio, Л. Толстой.

Siego de Sebastopolo, Толстой.

Kaukaza milltkaptito. Толстой.

La influo de la vegetarismo al la morala kaj socia progresado, de Karl Nebenzahl

La songo de Makaro, разк. от Короленко.

La kormalsanoj, jliaj kauzoj kaj kontraiibatalo. Populara priskribo de D-rо Barwinkel.

Revizoro, komedio en 5 aktoj de N. Gogol.

Infanoj en Torento, skizo de Stelian Engholm.

La tragedio de l’homo, drama poemo de E. Madach, kun dudek desegnajo kaj kun la portreto de l’autoro.

La amo en la jaro dekmil, romano de El Coronel Ignotus, sur bona papero. 354 стр.

Ekzilo, rememoroj de Aleksy Rzewski.

Sunlevigo, esperanta kantaro, de P. Pamporov.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...