Jump to content

18. Отменената репетиция. (10.03.1942, вторник, София - Изгрев)


Recommended Posts

18. ОТМЕНЕНАТА РЕПЕТИЦИЯ

10.03.1942 г.

[вторник], Изгрева - София

Днес отидох в десет часа без четвърт на репетиция в Операта. Добре, но бях изненадана от обстоятелството, че бях записана на листа за програмата, да започна репетиции за ролята на Есмералда в операта „Продадена невеста” от Сметана. Аз замръзнах просто на мястото си и в първия момент не знаех какво да правя. За горната репетиция трябваше да се явя в 1 часа на обяд. Досега Карова17 пееше тази роля, но откакто й дадоха Марженка [роля в същата опера], ето че писаха мене за ролята на Есмералда.

Аз реших да се боря и да се отърва от тази роля. Преди известно време бяха ми дали Амур в операта „Орфей”, но аз щастливо се освободих от нея, също и от Велгунда от операта „Рейнско злато” от Вагнер. Сега всеки ще се запита защо не искам да пея тези три роли. Защото трябва да изляза на сцената с неприкрити, твърде разголени костюми и да се излагам на простудяване. И неподходящо е за мене, като ученик на Новото учение. До 12 часа имаше време и аз реших да отида сама при Учителя. С трамвая се качих до Семинарията и оттам, тичайки преминах и гората. Озовах се на поляната на Изгрева, гдето Учителят беше седнал на една скамейка. При Него беше и брат Боян Боев18 с листове в ръцете си. Аз все тичах, и през поляната пак тичах, едва сдържайки сълзите си. Разправих бързо и развълнувано всичко на Учителя, гледайки Го в очите. Той ги затвори, постоя известно време така и тихо ми каза:

- Успокой се, рекох. Тази роля ти ще я изпееш на сцената! Те ще те облекат с трико. Ученикът трябва да слезе и в калта, за да спаси някоя душа; като се изкаля, после ще се измие.

Аз останах смаяна от отговора на Учителя.

Той каза: Няма нищо, ще пееш тази роля. Те после ще те освободят от нея. Ти приемай с благодарност всичко, което Бог ти праща там и по-скоро ще ликвидираш с тях.

Всичката ми тревога отлетя някъде. Аз се успокоих, щом Учителят ми казва. Аз Му казах, че бързам за репетиция и като Го попитах колко е часът, възкликнах, че съм закъсняла вече.

- Ще ме глобят, Учителю!

- Няма да те глобят, успокои ме Той.

Аз Му благодарих, целунах Му ръката и още по-бързо затичах през гората за града. В началото на гората срещнах сестра Савка с още една сестра, които се връщаха от града. Като ме видя, тя каза: Кое е това птиченце, което хвърчи през гората?

Когато влязох във фоайето на Операта, върху програмата предстоящата репетиция беше зачеркната с червено мастило и пишеше: „Отменена!”

Благодаря на Небето, дето ме срещна с Великия Учител. Научи ме, Господи, в пътя Си, да ходя благопристойно в Истината Ти! Амин!

________________

17) Нели Карова, 1911-2003, оперна певица, сопран, педагог.

18) Боян Димитров Боев, 1883-1962

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...