Jump to content

33. Ерик Ортман-диригент. (05.03.1943, петък, София - Изгрев)


Recommended Posts

33. ЕРИК ОРТМАН - ДИРИГЕНТ

5.03.1943 г.

[петък], Изгрева, София

Няколко дни минаха от срещата ми с Учителя.

Брат Христо всеки ден ходеше у Янкови и да лекува Венцислав Янков. Те решили той да идва при мене и когато брат Христо го лекуваше (правеше му паси), аз излизах от стаята си на коридора или отивах в банята и там чаках, докато ме повикат.

На 27 януари вечерта Венцислав беше в ложа в Операта и слушаше операта „Фиделио” от Бетховен (аз пеех в ролята на Марцелина). А на другата вечер, в четвъртък, аз и брат Христо слушахме концерта на Филхармонията, със солист Венцислав Янков в зала „България” и диригент Ерик Ортман43, генералмюзик [главен музикален] директор на Берлинската Фолксопера. Операта „Фиделио” също беше дирижирана от Ерик Ортман, с грамаден успех. Аз пях великолепно.

През големия антракт на концерта на Филхармонията, ние с брат Христо поздравихме Венцислав и диригента. Аз прошепнах на Венцислав едни думи, които ми се внушиха от едно виеше присъствие и той си затвори очите, и остана така един миг.

Публиката не стихваше. Много пъти извикваха на сцената Венцислав и Ерик Ортман.

На другия ден брат Христо и Венцислав дойдоха в моята стая. Венцислав свири на пианото ми. Канарчето кацна на главата му и дълго време не отлиташе оттам. След като се наобядвахме, аз пях из оперите „Вълшебната флейта” и „Севилския бръснар”, и той ми акомпанираше. Той ни разправи, че в Берлин имало един прочут лекар, който само лекувал видни диригенти, артисти, певци и др. Неговата метода била донесена от изток, от Индия. Много мъчно се влизало при него. Този лекар се наричал доктор Шмидт.

Двамата братя Янкови живееха в Берлин с майка си, а баща му -първи флейтист в Операта, живееше сам. Той често отиваше в Берлин при децата си и жена си. Напоследък [Богдан] Филов и [Борис] Йоцов го командироваха за една година в Берлин. Той занесе в Берлин една дебела тетрадка, дадена му от брат Христо, който по тяхно настояване беше направил хороскоп и на двамата братя. Баща им Янко Янков споменал пред синовете си за Учителя и брат Христо.

По него време Любомир и Венцислав Янкови често посещавали доктор Шмидт. И Фуртвенглер44 ходел при него. Доктор Шмидт писал и говорил нещо против Хитлер и го затворили. Венцислав особено силно чувствал липсата от срещите си с доктор Шмидт, който му правел някакви окултни медицински сеанси.

Когато пристигнал в България с Ерик Ортман, той не бил добре с нервите си. Афишите бяха разлепени по цяла София, а той се заключва в стаята си и не иска да яде, нито пък иска да свири. Когато баща му заведе при него брат Христо, той се успокои се и Венцислав вече всеки ден идваше при мене, и брат Христо го лекуваше.

На 5 март 1943 г. ние и тримата отидохме при Учителя. Тази среща с Учителя беше вече втора за Венцислав (той ходи първия път само с брат Христо). Ние пристигнахме точно по времето на обяда. Аз седнах от дясната страна на Учителя, а брат Христо и Венцислав - насреща Му.

По време на обяда Учителят каза: Няма по-лесно от изкуството да се живее и няма по-мъчно нещо от изкуството да се живее. Важно условие за това е чистотата.

Красота има само там, дето има чистота.

След обеда влязохме в салона. Венцислав свири божествено на пианото. Братя и сестри се струпаха в салона да слушат.

Аз изпях песента „Венир Бенир” и „Виланелла” от Дел Аква45. Акомпанираше ми Венцислав Янков.

Господи, помогни ми да проявя Божията Любов, да проявя Божията Мъдрост, да проявя Божията Истина, да проявя Божията Правда и да проявя Божията Добродетел. Амин!

_____________________________

43) Ерик Ортман / Erich Orthmann, 1894-1945, композитор, диригент

44) Вилхелм Фуртвенглер / Wilhelm Furtwangler, 1886-1954, композитор, диригент

45) Ева Дел Аква, Ева Дел’Акуа / Eva dell’Aqua, 1856-1930, оперна певица, колоратурен сопран, композитор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...