Ани Posted September 6, 2020 Share Posted September 6, 2020 48. „НОВОТО БИТИЕ” - ПЕТИ БОЖЕСТВЕН ДЕН 30.05.1943 г. [неделя], Изгрева, София Днес имах само един час репетиция, от 10 до 11 часа преди обед. Аз помолих брат Христо да ме чака в една сладкарница близо до Операта. След репетицията като птичка хвръкнах вън, по-скоро да отида при Великия Учител. Ние с брат Христо пристигнахме на обяд на Изгрева. Дежурните сестри ме сложиха от дясната страна на Учителя, а брат Христо седна срещу Него. От другата Му страна беше седнал един възрастен брат. Аз Му целунах ръката и казах: Учителю, Вие ми казахте да си избера един ден до края на месеца за „Битието” да дойдем. - Хубаво! - каза Учителят. Днес времето е музикално. Ние се хранехме в мълчание. Чуваше се лекият звън от лъжиците, чиниите и дъвченето на братята и сестрите. Учителят казва: - „Храненето е музика” и действително уверих се, че храненето е музика. След обеда и молитвата братята и сестрите се събраха около Учителя и запяха песни. Очите на всички бяха отправени към Него. Учителят тихо ме попита: - Харесват ли ти песните? - Да, Учителю, отговорих аз. Харесват ми песните и братята, и сестрите ги пеят сърдечно. Учителювото лице сияеше. Той ни покани в приемната стая. - Учителю, казах аз, миналата вечер пях в Радиото. Програмата ми беше: песни от моя професор по солфеж от Парижката консерватория Емил Депорт54, песни от Габриел Форе55 и песни от Едуард Григ56. Учителю, не съм срещала досега песен, в която да се възпява любовта на девицата към Бога. Композиторите и поетите много красиво възпяват любовта към някой юноша с красиви вежди и пламенен поглед, но никой не е възпял любовта на девицата към Бога. Аз тихичко изпях на френски език „Chanson d’amour” [„Песен за любовта”] от Едуард Григ. Учителят настрои цигулката Си и каза: - Не всеки глас може да се предава добре по радиото. И поясни: Има гласове, които звучат грубо в радиото. И най-малките дефекти на гласа личат силно в радиото, в радиоапарата. Учителят изсвири на цигулката си Петия Божествен ден на „Новото Битие”. Той прекара лъка Си по празните струни на цигулката Си и каза: - Новото Битие, Сътворението на света се отнася за целия космос. То се отнася и за отделния индивид. Сътворението на света ще измени битието на отделния човек, на народите и на расите. В Петия ден Бог създаде рибите и птиците. Учителят свиреше мелодията без да я пее. Като изсвири първия такт, Той се спря и каза думите: „И рече Бог”. Учителят вече пееше и свиреше мелодията. Думите записваме с брат Христо: И рече Бог: Да се родят във водата риби и морски чудовища и птици да хвъркат над земята по небесния простор, всеки според вида си. И виде Бог, че всичко бе добро. И благослови ги Бог. И стана вечер, и стана утро, ПЕТИ ДЕН. Учителят повтори и потрети Петия ден. Аз тихичко пеех с Неговата цигулка и сълзи течаха от очите ми. Брат Христо тихо пригласяше. След кратка пауза Учителят ме попита: - Ти, рекох, познаваш ли брат Михаил57 от Париж? - Не, Учителю, отговорих аз. Чувала съм за него от брат Христо и от други братя и сестри да ми говорят за него. Аз лично не го познавам и никога не съм го виждала, даже и на снимка. Учителят търсеше нещо по масата и го намери. Той ми поднесе една малка книжка на френски език и ме попита: - Ти нали четеш френски език? -Да, Учителю, отговорих аз. Учителят продължи: - Ти прочети тази книжка, че да видим ще ти хареса ли написаното в нея. - Добре, Учителю, ще прочета книжката, казах аз. Времето беше напреднало. Трябваше да се подготвям за сутрешната репетиция в Операта. Аз извадих от чантата си една моя снимка, на която бях написала на задната страна слова за Учителя и Му я поднесох. Той внимателно я разгледа, постави снимката на вратичката на бюфета, като внимателно я закрепи между рамката и стъклото. На другата вратичка на бюфета имаше едно листче, също така прикрепено. Тази снимка бях направила във фото „Изкуство” в 4 различни пози. Художествената управа на Операта искаше да представя тези снимки за програмите, афишите и вестниците. Секретарят на Операта Георги Димитров даже ми направи забележка защо не съм представила снимки с деколтета като другите артисти, а така с тая бяла якичка съм приличала на пансионерка, а не на артистка. Благодаря на светлите същества и на гениите на музиката, дето ме срещнаха с Великия Учител, с великото Му творчество и да слушам, и да пея, когато цялото Небе пее през Неговата цигулка и светлия Му глас. Преди да напусна приемната, Учителят ме попита: - Вие кога запразднявате? Аз отговорих: - На 20 юли, Учителю. Той каза: - Като запраздните, ти си вземи в едно куфарче най-необходимото за спане и ела тука. Господи, благослови ме да бъда чиста като светлината, да бъда прозрачна като водата, да бъда обилна като Любовта, да бъда светла като Истината, да бъда хармонична като Мъдростта и да бъда твърда и устойчива като Добродетелта, и да бъда непоколебима като Правдата. Амин! __________________________________ 54) Емил Депорт / Émile Desportes, 1878-1944, композитор, диригент 55) Габриел Форе / Gabriel Urbain Fauré, 1845-1924, пианист, органист, композитор, педагог 56) Едуард Григ / Edvard Hagerup Grieg, 1843-1907, композитор 57) Михаил Димитров Иванов / Омраам Микаел Айванхов, 1900-1986 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts