Jump to content

13. Истинският режисьор (операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети и съветите на Учителя)


Recommended Posts

13. ИСТИНСКИЯТ РЕЖИСЬОР

Операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети и съветите на Учителя

Л.Т.: Главният диригент - режисьорът Драган Кърджиев32, който е завършил в Германия и на Вагнеровите тържества го канеха да присъства, да работи. Той, като си тури на мозъка един бръмбар, че може и аз да постъпя, както с всички артисти. А аз всичко казвах на Учителя. Сега, туй не ща да го кажа, той не е жив вече... Той се опита, но Учителят каза: „Ще го насолим”. И го насолиха. Повече няма да кажа. Стана това, което трябваше да стане...

Драган Кърджиев ме режисираше и в „Лучия ди Ламермур”33. Художествената управа ми даде премиерата предварително. И имаше едно място в арията, което, нали тя полудява накрая, гледали сте операта, нали?

В.К.: Да.

Л.Т.: Когато тя трябва да отиде много напред, където вече е ръбът на сцената, с бавно движение и да пее: „Мой си най-после и аз съм твоя”, режисьорът иска от мене да правя бавно „Мой си най-после и аз съм твоя”, на ръба на сцената да го пея. А той винаги върви успоредно с мене, докато отивам там и бавно пея.

Аз го споделих с Учителя и го направих пред Него.

- Не, каза Учителят, ти с туй движение, ти го блъскаш. Ти преди всичко няма да пееш нито на херцога, нито на Едгардо, нито на един от любовниците си на сцената.

Ще пееш за Господа. Това гърло не е твое, то е на Бога и няма да позволиш никой да го докосне.

Тоя глас ти е даден от Бога. Не те пращам Аз в Операта - Небето те праща в Операта. Ако те не те приемат с любов, те Мене не приемат, Бога не приемат.”

Така ми каза: „Ти ще пееш за Господа."

- Ами какво движение да направя? Той няма да ми даде!

А Учителят казва: „Вместо да пееш „Мой си най-после”, ще пееш на Господа „Мой си най-после”, нагоре ще простреш ръцете.”

И аз на другия ден отивам на репетиция и като той пак тръгна с мене и като стигна пак на ръба, аз изпях: „Мой си, най-после” с вдигнати ръце нагоре към небето.

Той тропна и побесня: „Кой ти каза тъй да го правиш? Ще те глобя!” А глобяването е задържане от заплата.

Казвам на Учителя.

- Ти на репетициите ще правиш неговото, а като дойде премиерата, ще направиш това, което ти казвам и показах.

На репетициите слизам с ножа, а на представлението горе хвърлих ножа.

Учителят ми каза: „Горе ще го хвърлиш, още на горното стъпало.”

И когато сцената става тъмна и един голям прожектор върви върху главата ми, аз видях, че Драган Кърджиев се е завил с плюшената завеса като кадъна и с двете си очи наблюдаваше аз какво си правя на сцената, каквото си искам.

Той подуши, че друг ме учи какво да правя. И имах грамаден успех. Питай братя Янкови, бяха на сцената, като след Лучия самият Драган Кърджиев ми улови главата и, макар че туй всичко е пот и бои - мръсотия, той ме целуна по челото. И аз го въведох. И ножа хвърлих, и така пеех.

Изпълних съветите на истинския режисьор.

В.К.: С ръцете нагоре, както Ви каза Учителят?

Л.Т: Не само това, но има и други подробности. Щото с часове пея на сцената.

Например това е пета картина. Четвърта картина е сватбата. Когато Едгардо слиза на сватбата, нейният брат Артур я жени насила за друг, а тя не го обича. Тя даде дума на Едгардо. Той хвърля пръст, тя е много драматична сцена.

Но не искам да се връщам към сцената и към операта, защото Учителят има отрицателно мнение за операта. Ако Ви покажа какво говори, не знам, ще ме намразят, ама аз не съм виновна.

В.К.: Вие това сте го записали, нали?

Л Т:Той казва, че има голямо тщеславие още в тях, в операта. Няма култура духовна. А аз всичко приемах с любов, тъй ме научи Учителят. И най-невъзможните постъпки ги приемах с усмивка и без роптание.

Господ щом ги допуща, значи ти ликвидираш кармата си с тях, като изтърпиш. Ако роптаеш, това не е ликвидация.

Ликвидация е самоотричане, самопожертвувание.

________________________

32) Драган Николов Кърджиев, 1896-1968, оперен режисьор

33) „Лучия ди Ламермур”, опера от Гаетано Доницети / Gaetano Donizetti, Domenico Gaetano Maria Donizetti, 1797-1848, композитор

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...