Jump to content

14. Самоотричане в името на един идеал. Защо ме уволниха от Операта


Recommended Posts

14. САМООТРИЧАНЕ В ИМЕТО НА ЕДИН ИДЕАЛ.

ЗАЩО МЕ УВОЛНИХА ОТ ОПЕРАТА

Л. Т: Ако това е самоотрицание, бърже се ликвидира тогава кармата.

В.К.: Какво казва, Учителят?

ЛТ: Да не търся правото си. Да не се боря да търся правото си. Да приемам с любов.

Когато ме извика, Пипков34 беше директорът, а аз с Пипков се запознах в Париж.

Аз влизам в Ecole normale de musique да следвам, а Пипков -последния си концерт изнася от собствени произведения на сцената и напуща Париж, защото е завършил. А негов професор беше Пол Дюка35, голям композитор.

А моят професор Емил Депорт (Пол Рикур е неговият псевдоним), ми каза тъй: Тази вечер един ваш българин ще изнесе собствени творби в салона на Ecole normale de musique, ученик на Пол Дюка. Ако искате, да Ви заведа, да Ви запозная. И с маман. А те ми казаха на нея да казвам „маман”, а на него „папа”, защото аз бях 19-годишна, когато бях в Париж. И затова не ме приеха в Държавната консерватория, защото бях няколко месеца по-възрастна от техните години, които приемат. Аз бях надхвърлила годините и затова влязох в Ecole normale de musique. И ме заведоха с кола.

И изслушах концерта на Любомир Пипков - само негови творби. Отсреща на ложата беше неговият професор, с бяла брада. Изнесе сола, дуети, терцети, всичко, което е писал и щото напуща Париж.

И след концерта monsieur Депорт каза: „Елате на сцената да го поздравим и да се запознаете.”

Този същият Пипков стана директор на Операта и заедно с Георги Димитров36 - композиторът и диригентът на хор „Кирков” - партийния хор, ме извикаха в една стая: „Утре е Първи май, а това е голям празник на комунистите, защото е празник на труда” - и заключиха вратата.

И ми казаха: „По случай Първи май и по случай, че Вие изнесохте „Отвличане от Сарая” с поздравление на Тито Скипа37, световния тенор, идеално изнесохте, трябваше да Ви покачим категорията. Ние сега ще я смъкнем, защото Ви предупреждаваме за последен път: Ако Вие продължавате да ходите там горе, където Партията е решила да бъде унищожено това движение, ще последва уволнение!” Това беше 1948 година. И ме уволниха, не мина много време и ме уволниха. На другия ден беше Първи май. Аз нищо не казах, само заплаках. На другия ден, на Първи май, ни наредиха по четири да манифестираме. И сме наредени не дето са билетите в театъра, а от другата страна и оттам трябва да тръгнем за манифестацията. И аз съм от края. Гледам, зададе се Пипков и рече тъй, и не дойде до мене, извъртя си главата.

В.К.: Оглежда наляво и надясно.

Л. Т: На другия ден дойде до ухото ми и ми пришепна: „Лиляна, горе главата!”, и избяга. Но минаха времена, аз съм вече уволнена. Ние се намираме с брат Христо в Докторската градина на една пейка.

Брат Христо каза: Цвете, в градината влезе Пипков, а той живее на ул. „Оборище”.

- Че какво като е влязъл Пипков! Да си влезе и да си излезе.

Добре, ама той като ни видя, дойде при нас. И когато си подаде ръка да се ръкува, дигна я към устата си да я целува. Аз рекох тъй: „Аз не съм дама да ме целуваш.”

Пък той каза: „Лиляна, аз не целувам ръката на дама, а целувам ръката на твоя характер и на твоя човек, защото много наши партийци сега са в затворите.” - Защото и Тодор Павлов38 иска от мен да подпиша партиен билет, но аз попитах Учителя и Той каза:

„Окултният ученик не влиза в никакви политически партии и не подписва такива.”

Значи, ако подпиша такъв билет, аз се самоизключвам пък от Бялото, светлото Бяло Братство, значи идейна е причината. Аз може да ги симпатизирам някои души, а всъщност има един свят, към който ние се движим бавно...

В света на Истината, там няма партии - ни червени, ни сини, ни зелени бои. Там е всичко светлина и съвършенство. А ние работим за нашето самоусъвършенстване. Ще се стремим, колкото можем.

____________________________________

34) Любомир Панайотов Пипков, 1904-1974, композитор

35) Пол Дюка, Пол Дукас/ Paul Abraham Dukas, 1865-1935, композитор

36) Георги Димитров Петров, 1904-1979, композитор, хоров диригент, педагог

37)Tito Schipa I Raffaele Attilio Amedeo Schipa, 1888-1965, оперен певец, тенор

38) Тодор Димитров Павлов, 1890-1977, философ

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...