Jump to content

40. Писмата на брат Христо за Цветница


Recommended Posts

40. ПИСМАТА НА БРАТ ХРИСТО ЗА ЦВЕТНИЦА

В.К.: Той занимавал ли се е с астрология?

Л.Т.: Той беше много добър астролог.

В.К.: Той правил ли е Вашата астрологическа карта? Вие имате ли я?

Л.Т.: Разбира се.

В.К.: Имате ли коментар към нея?

Л.Т.: Понеже Учителят ми направи устен хороскоп, само за мене.

В.К.: Вие записахте ли го това нещо? Имате ли го?

Л.Т.: Ами имам го, разбира се, в „Разговорите с Учителя”.

В.К.: А, това е записано всичко.

Л.Т.: Всичко е записано. Учителят каза откъде идвам и коя съм. Устно.

В.К.: Да. Значи Вий сте го описали това, всичко.

Л.Т.:Да.

В.К.: Отлично.

Л.Т.: Всичко е описано.

В.К.: А Вие работили ли сте върху материалите на брат Христов?

Л.Т.: Много. И още продължавам. Безкраен извор.

В.К.: Имате ли някаква идея за неговите материали?

Л.Т.: Имам, разбира се.

В.К.: Аз например бих желал да ги поднесем като негово авторство и като негови опитности. И като една отделна монография за него.

Л.Т.: Разбира се.

В.К.: Аз имам такава идея.

Л.Т.: Аз имам протоколи от милицията.

Много беседи му взеха. Направиха му опис. Той имаше Библията на староеврейски. И нея му взеха. И когато му направиха обиска, той дойде в мойта барака и горко плака. Не съм го виждала, за майка си като замина не е плакал тъй, както за беседите. Хълцаше просто и аз го утешавах.

Той винаги, Учителят му беше поръчал, дойде ли десет часа за беседа, идваше на вратата ми и чукаше три пъти. Отваряше, снеме си шапката: „Сестра Лилиана, точно в 10 часа ти трябва да бъдеш на пианото.”

Много строг беше. Аз просто треперех от него. И да почваш без беседа, щото аз за всяка беседа докладвам на Учителя. Винаги идваше и присъстваше. Ако има цитати от Евангелие или от Библията, или той прочиташе, разпределяхме си четенето. И имаше божествен бас. Хубав глас имаше. Цялото „Битие” го пеехме заедно.

В.К.: Не сте ли правили опит да направите запис тогава на магнитофон?

Л.Т.: Не съм направила, защото нямахме възможност.

В.К.: Да.

Л.Т.: Аз, този магнитофон на изплащане, едва го купихме, много скоро. А тогава нямахме възможност.

Сега, в Операта, понеже артистите едни-други се следят и някой път си завиждат, те казваха тъй: „Тя има успех и й ръкопляскат много, защото той е в салона и нещо магии може да прави.” Те правеха тъй, злословеха, когато някой път аз пея, а него го нямаше, понеже той пееше в хор „Кирков”, на улица „Георги Димитров”, даже соло му бяха дали - да пее „Бандурата”. Той много хубав глас имаше. Добре, ама вечерта него го няма - пак имах успех, въпреки че той го няма, защото за душите, които искат да си помогнат, няма разстояние. Може да бъде даже и на друга планета, и пак да си помогнем.

Брат Христо трептеше за всяка моя стъпка не само на сцената, но и навън.

А когато Учителят каза, че тя ще има божествена слава и че тя ще прослави Името Божие върху сцената, той заплака. Той се радваше на тия думи, които каза Учителят за мене.

Аз трябва да Ви покажа. Брат Христов написа едно писмо до Мориц Басан в Париж. Той беше милионер. Вътре в това писмо брат Христов описва как работехме „Битието”. Вътре в писмото неговият език е мистичен.

Аз имам цял найлон, пълен с писма от него. Ако Ви прочета едно писмо, ще видите каква небесна хармония и поезия има в неговото изказване.

Много хубави писма той ми пишеше и аз цели найлони имам напълнени от него писма. Защо много писма? Ама не по пощата. В ръката ми ги даваше. Той цяла сутрин медитира и се моли, и когато идва при мене, преди да влезе, подава едно писмо. И се получаваха много писма.

Аз извадих на пишуща машина писмата от самото 33-годишно приятелство, което имахме. Всяка година на Цветница ми пращаше по едно писмо. Извадих само от Цветница - много писма - цели тридесет и три писма. Той ме наричаше Цветана Учителюва, не Табакова.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...