Jump to content

54. Пианистът Венцислав Янков


Recommended Posts

54. ПИАНИСТЪТ ВЕНЦИСЛАВ ЯНКОВ

В.К.: Нещо друго за Венцислав и Любомир Янкови?

Л.Т.: Сега, за Венцислав.

В.К.: Нещо с Учителя?

Л.Т.: Венцислав беше с много фини нерви. Той, в Берлин като били, заключвал се в стаята си и казвал на майка си: „Нищо, че афишите са напечатани, няма да изляза да свиря... Не ща да ям...” Ей такива работи правел.

А там, в Берлин, имало един, наричали го доктор Шмидт. Той дошъл от Индия. И отваря голяма болница, кабинет, в който приема само прочути, световно известни артисти, диригенти и върху които правел на гърба паси, даже специални масажи, и ги лекувал. Добре, ама много мъчно се влизало при него.

Най-после двамата братя пробили път и влезнали при него. И Любомир казваше, цигуларят: „Вкара ни, каза, в една стая. Отдолу, казва, дюшеци, меко стъпваш. И като ме пипна отзад на малкия мозък, какво ме пипна, аз загубих съзнание и се съборих, паднах по очи върху дюшеците.“ И той им правел, преди да излязат на сцена, им правел паси не само на ръцете - на целия гръб и свикнали с него. Добре, ама д-р Шмидт е писал по вестниците и говорил против Хитлер. Хитлер го затваря в затвора и му закрива цялото заведение.

В.К.: Закрива му болницата и клиентелата.

Л.Т.: Да. И всичките му двайсет красиви секретарки ги пръска. И Венцислав и Любомир нямат вече къде да ходят да им се прави паси. Един е д-р Шмидт.

И пристига Венцислав в София с Ерик Ортман95 - генерал музик директор на Берлинската Фолксопера [Народна опера]. Той ще дирижира мене, но в сряда вечер, на 27 януари. А четвъртък вечер имам афиш - мога да Ви го покажа навит. Четвъртък вечер ще дирижира в зала „България” Венцислав Янков с Филхармонията. В сряда вечер Венцислав е в номер три ложа, слуша мене във „Фиделио”, дирижира Ерик Ортман. Не ме познаваше преди това, но ме позна по време на репетициите.

Невероятно представление беше. Беше дошъл и Учителят да слуша както мене, така и Венцислав на следващия ден в Народния театър. Тогава това бе сцената.

_________________________

95) Ерик Ортман / Erich Orthmann, 1894-1945, композитор, диригент

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...