Jump to content

54. Пианистът Венцислав Янков


Ани
 Share

Recommended Posts

54. ПИАНИСТЪТ ВЕНЦИСЛАВ ЯНКОВ

В.К.: Нещо друго за Венцислав и Любомир Янкови?

Л.Т.: Сега, за Венцислав.

В.К.: Нещо с Учителя?

Л.Т.: Венцислав беше с много фини нерви. Той, в Берлин като били, заключвал се в стаята си и казвал на майка си: „Нищо, че афишите са напечатани, няма да изляза да свиря... Не ща да ям...” Ей такива работи правел.

А там, в Берлин, имало един, наричали го доктор Шмидт. Той дошъл от Индия. И отваря голяма болница, кабинет, в който приема само прочути, световно известни артисти, диригенти и върху които правел на гърба паси, даже специални масажи, и ги лекувал. Добре, ама много мъчно се влизало при него.

Най-после двамата братя пробили път и влезнали при него. И Любомир казваше, цигуларят: „Вкара ни, каза, в една стая. Отдолу, казва, дюшеци, меко стъпваш. И като ме пипна отзад на малкия мозък, какво ме пипна, аз загубих съзнание и се съборих, паднах по очи върху дюшеците.“ И той им правел, преди да излязат на сцена, им правел паси не само на ръцете - на целия гръб и свикнали с него. Добре, ама д-р Шмидт е писал по вестниците и говорил против Хитлер. Хитлер го затваря в затвора и му закрива цялото заведение.

В.К.: Закрива му болницата и клиентелата.

Л.Т.: Да. И всичките му двайсет красиви секретарки ги пръска. И Венцислав и Любомир нямат вече къде да ходят да им се прави паси. Един е д-р Шмидт.

И пристига Венцислав в София с Ерик Ортман95 - генерал музик директор на Берлинската Фолксопера [Народна опера]. Той ще дирижира мене, но в сряда вечер, на 27 януари. А четвъртък вечер имам афиш - мога да Ви го покажа навит. Четвъртък вечер ще дирижира в зала „България” Венцислав Янков с Филхармонията. В сряда вечер Венцислав е в номер три ложа, слуша мене във „Фиделио”, дирижира Ерик Ортман. Не ме познаваше преди това, но ме позна по време на репетициите.

Невероятно представление беше. Беше дошъл и Учителят да слуша както мене, така и Венцислав на следващия ден в Народния театър. Тогава това бе сцената.

_________________________

95) Ерик Ортман / Erich Orthmann, 1894-1945, композитор, диригент

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...