Ани Posted September 9, 2020 Share Posted September 9, 2020 88. КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПЕЕ ПАНЕВРИТМИЯТА В.К.: Сега продължаваме по-нататък. На страница 19 от Вашите „Разговори с Учителя” Вие казвате, че сте започнали да пеете на Учителя валсове от Паневритмията с нейни каденци. Л.Т.: Аз съм ги писала. В.К.: Ваши каденци? Л.Т.: Да. В.К.: Имате ли ги още записани? Л.Т.: Аз съм направила цялата Паневритмия за хор и оркестър и я имам. В.К.: А, Вий я имате. Л.Т.: Ама не в тяхната гама. Тяхната гама - те чупят гласовете си, а моята гама не е от Ла-минор, а аз почвам от Ми. Те имат от Ла. В.К.: Да. Л.Т.: А аз почвам от ми, по-високо. И не чупя гласа си. А чупенето знаеш как става: ако им е ниско, качват октава горе; ако е високо, слизат една октава долу и се чупи гласът, и нищо не става. В.К.: Има ли някакво противоречие с мнението на Учителя? Учителят как разглежда този въпрос? Л.Т.: Но Учителят знае моята Паневритмия. Ето, тук имам. Аз показах ли Ви? В.К.: Не, после ще ми покажете, после. Л.Т.: Там имам какво казва Той за мойта Паневритмия. В.К.: Да. Къде е това нещо? Л.Т.: Имам го поставено в рамка. В.К.: Момент, аз сега ще я извадя. Л.Т.: Получих по пощата писмо от брат Боян Боев. В.К.: Аз чета писмото му: „Разговор с Учителя на екскурзия на Витоша на 16 юни 1942 год. За концерта на сестра Табакова на Изгрева, Учителят каза: „Тя пее много хубаво.” На един брат Учителят каза: „Вие трябваше да дойдете на нейния концерт. Нашите сестри и братя се насърдчиха, като чуха как трябва да се пеят нашите песни и Паневритмията. Тя спазваше ритъма. Тя може да изнесе един концерт в зала „България”. Другите певци, които бяха на нейния концерт, се насърдчиха, че може да се изнесе нещо хубаво.” Симеон Арнаудов, като чул да пее, казал: „Така, така трябва да се пее!” „Тя се държи много естествено, имаше и движения, много свободно си държеше ръцете при концерта. Музиката слиза от горе като светлина.” По-надолу чета: „Любезна сестра Табакова, изпращам Ви горния малък дар от нашата Витошка екскурзия. Учителят каза някои хубави думи за Вашия концерт пред всички. Пожелавам Ви всичко хубаво и светло! Наскоро бях на Рилските езера, при Седемтях свещени езера, които представляват седмострунната арфа на Рила. Рилските езера Ви поздравяват и Ви канят да посетите техните слънчеви дворци. Изгрев, 9.VII.1942 год., С братски поздрав: Боян Боев” В.К.: Това е почеркът на Боян Боев, който аз също го познавам и декларирам за него. Л.Т.: Я го закачете, ако обичате. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts