Jump to content

99. Музикалната памет на окултния певец


Recommended Posts

99. МУЗИКАЛНАТА ПАМЕТ НА ОКУЛТНИЯ ПЕВЕЦ

В.К.: Така. Значи, когато дойде време за корицата на книгата, Пентаграмата ще я извадите, ще ми обясните и ще ми дадете един коментар, подробно, какво представлява. Защото е необходимо да се приложи, защото виждаш, а не знаеш какво представлява.

Л.Т.: Учителят каза, ще се напечатва на бъдещите печатания на корицата.

В.К.: Така. Аз много се радвам, че вчера, когато ти каза това нещо, аз веднага така го схванах, че това ще бъде корицата на Вашата книга.

Л.Т.: Е, ще пробийме с него.

В.К.: Така. Продължаваме по-нататък на страница 33 от Вашите „Разговори с Учителя”. Тука Вие описвате как Учителят дава „Новото Битие”. Той свиреше и пееше ли едновременно?

Л.Т.: Да. Свири и пее.

В.К.: Първо изсвири, така ли? И после пее?

Л.Т.: Няма първо. Свири и пее.

В.К.: А Вие слушате.

Л.Т.: Какво слушам, почнах да пея с Него, веднага.

В.К.: А не записвахте?

Л.Т.: Брат Христов започна да пише думите. Той не може да записва ноти.

В.К.: Да.

Л.Т.: Аз извадих нотна тетрадка, да пиша нотите. Той спря да свири и каза: „Само думите може да запишете. Ти ще научиш мелодията наизуст. Ти за колко време можеш да научиш една роля в Операта?” - „Имала съм случай - за двайсет деня.”

Ама на Него не Му го казах, на Вас казвам. Когато ми дадоха „Нурина”, централната роля в „Дон Паскуале”, нямаше преводи от италиански на български. Само три клавира: един на режисьора, един на диригента и един на всички артисти. Къде може да имам аз възможност за дълго да я уча! За двадесет деня си научих ролята! Какво да правя. И когато се явя, никакви ноти вече не държа, защото трябва да играя - с ноти ли ще играя!

В.К.: Да. И Вие там с Карл Бьом Девета симфония за колко време го научихте - за десет дена?

Л.Т.: За десет дена бях готова, без да гледам ноти. Ама Учителят направи това чудо с мене.

В.К.: Ето, вижте колко е интересно. Необходима е подготовка, необходимо е школуван певец, за да може да му се предаде „Битието”.

Л.Т.: Учителят казва тъй: „Не може един да бъде окултен музикант, докато не стане в света първи. Трябва да бъде в светската музика пръв, за да може да стане окултен.”

В.К.: Този въпрос Учителят го е разглеждал още в 1922 година. В Общ окултен клас, 4-та лекция, казва, докато не усвоиш светското знание, не можеш да отидеш към Божественото знание129.

Оттам и отклонението на тия приятели, които си напуснаха университети, които аз ги заварих. Това ми е ясно. Така.

________________

129) Първото задължение на учениците. 4. Школна лекция на Общия окултен клас, 16.III -1922, четвъртък, Ст. София. - В: Окултни лекции, дадени на учениците на Всемирното Бяло братство, 1 школна година. София, 1922, с. 91: „Учението, което светът дава, то е предговор на Божественото учение. Като свършите всичко в света: отделенията, прогимназията, гимназията, после университета, специализирате се и станете най-учения човек, това е само предговор на Божественото знание, което трябва да започнете. Следователно, ако вие сте добили този предговор, можете да станете един добър ученик на Божествената школа.

Затуй аз препоръчвам на всеки: да добиете от светското знание, колкото може повече. Защото някой казва: „Нам светско знание не ни трябва, а Божествено”.

Ако светското нямаш, Божественото не можеш да придобиеш.

Ако светското ти е мъчно, Божественото е хиляди пъти по-мъчно.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...