Jump to content

112. Димитрина Захариева


Recommended Posts

112. ДИМИТРИНА ЗАХАРИЕВА

В.К.: Така, на страница 43 от Вашите „Разговори с Учителя” Вие тука споменавате, че през това време брат Христов сяда на масата, гдето всички се хранеха обикновено и проведе разговор с госпожа Кършовска147. Коя беше тази Кършовска?

Л.Т.: Художникът Кършовски рисуваше декори в Операта и беше голям художник. Те се разведоха с жена си,нещо не вървеше животът им и тази г-жа Кършовска плачеше. И имаше среща с брат Христов на Изгрева, и аз тогава купих една кошничка ягоди за Учителя.

Сестрите казаха, че Учителят от няколко деня нито слиза да яде, нито приема някого. Аз седнах пред салона, турих кошничката до краката си, а тя беше с кордела вързана, отгоре с тензух - изящно нещо, скъпо, с едри ягоди вътре, красиво направени. И понеже печеше много юнското слънце, извадих си един много тънък шал, прозрачен, и се заметнах така, и кошничката е до мене.

И сестрите знаят, че Учителят няма да ни приеме. А брат Христов утешаваше плачещата Кършовска. Те се разведоха, в най-скоро време се получи развод. Това е. Питате коя е.

В.К:. „Сестра Димитрина Захариева се изкачи по стълбата и почука на вратата. Учителят отвори вратата и много строго й се скара, и я изпъди с думите, че е много нахална.” Тая Димитрина ...

Л.Т.: Защото тя настоява, въпреки че Той е зает, настоява да я приеме.

В.К.: Коя беше Димитрина Захариева?

Л.Т.: Тя беше приятелка на Методи Константинов.

В.К.: Димитрина Захариева и Димитрина Антонова една и съща ли е? Или не?

Л.Т.: Не.

В.К.: Значи Антонова е друга.

Л.Т.: Тази е Димитрина Захариева, учеше при мене пеене.

В.К.: Да, разбрах.

Л.Т.: Беше застанала на колене пред Учителя в Мърчаево.

В.К.: Кой, Димитрина Захариева?

Л.Т: Да. И почна да Му целува обущата, и взе да плаче: „Учителю, отказва ми да ми дава уроци по пеене. Моля Ви, кажете й да ми предава уроци, аз искам да стана певица като нея.” Целуваше Му обущата и плачеше.

И Учителят се обърна към мене и каза: „Не е зле да почнеш да й предаваш, но да идва сутрин.”

Тя го спечели Учителя. Започна да идва сутрин. Добре, ама не знам кой й напълни с бръмбари главата и един ден идва при мене - нищо не й взимах, предавах й безплатно,и ми казва: „Този брат Кръстю - да се освободиш от него, щото той с тъмни сили работи.” - „Тъй ли, викам, я да ти видя гърба! Скоро да излезеш оттука!” И я изпъдих. А това беше в най-големия студ, зимно време. И моят хазаин след един час идва, и ми чука на вратата, и казва: „Има една, която идва при тебе. Седнала е на стъпалата и плаче.” Тя не си отива, а седи в студа отвън и плаче.

Цели три години не я приех. Методи идваше да ме моли, тя идваше да ме моли. Не. Тя е дълга и широка история. Когато ме извика да спя у брат Пешо, там да спя, те се скараха с Методи и почнаха да се бият. Той я бие, и тя го бие. Той я бие, тя го бие. Аз станах посред нощ, часът е бил полунощ.

В.К.: В Мърчаево?

Л.Т.: В Мърчаево. Аах, знаеш какви страшни кучета има в село. Станах и в тъмното, както грее луната, си намерих дрехите и обущата, обух се и тръгнах през селото, да избягам оттам, щом видях, че се бият. И молитви казвам, докато стигна до Рилкини. А Рилкини са в началото на селото, трябва да мина цялото село. И като влязох в двора, кучето залая и брат Христов се обади от купата сено, той спеше там: „Я, сестра Лилиана!” - Връщам се, викам, защото се сбиха, сбиха се там.

На другата сутрин влизаме при Учителя и Той каза: „Ти снощи направи разходка по цялото село! Ти тука всичко можеш да намериш, но удобства няма да намериш! Не е виновен нито момъкът, нито момата. Те и двамата се ревнуват. Ревност има в тях. Виновно е времето, когато са се срещнали.

Когато двама влюбени се срещнат сутрин, влизат в рая.

Когато се срещнат на обед, всеки бърза да вземе от другия и пак се разделят, бягат.

Когато се срещнат вечер, влизат в ада.”

Чак след три години я приех и аз тогава попитах: „Къде ми е коланът?” Имах един колан от копринено кадифе с много хубава катарама, който го носех отгоре. Не можах в тъмното да го намеря. Тя каза: „Няма такоз нещо, няма го!” - Тя пристигна с колана ми. И го носила на голо, за да може да стане певица. Ама, разбира се, коланът беше вече изхабен. И ми го донесе.

Аз й простих тогава и я попитах: „Кога се срещнахте с Методи Константинов за първи път?” - „Вечер се срещнахме. Аз излизах от фабриката, тютюнева работничка бях. Той ме срещна и ме заговори, и ми каза, че съм приличала много на една негова любовница във Варшава, където той имал любовница. И много съм приличала външно на нея и, и започна нашето приятелство.”

Ето на.

В.К.: Думите на Учителя. Богат Ви е бил животът в Мърчаево. Прав е бил Учителят, че всичко може да намерите.

Л.Т.: Да, всичко.

В.К.: Всичко може да намерите.

Л.Т.: Значи много е важно времето, когато двама души почват да дружат. И външните условия са важни. Аз когато Го питам: „Учителю, отивам за някакво назначение, за някаква моя съдба!”, Той Си повдига очите нагоре и казва: „Небето е чисто, няма никакви облаци, ще успееш!” Значи гледа външната обстановка.

В.К.: А ние не обръщаме внимание на тия неща. Понеже не ги знаем. И ако ги знаем, не обръщаме внимание и не ги спазваме.

Л.Т.: А пък ще ги спазваме вече. Това е много важно.

В.К.: Ето как научихме нещо за Димитрина Захариева и Методи Константинов.

Л.Т.: Да. Познавате Методи, нали?

В.К.: Да, аз го познавах.

___________________________

147) Цветана Мицеева-Кършовска, 1915-2013, художник

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...