Jump to content

126. Отново за ролята Царицата на нощта във „Вълшебната флейта”. Концерт за Учителя на Цветница. Уволнена от Операта


Recommended Posts

126. ОТНОВО ЗА РОЛЯТА ЦАРИЦАТА НА НОЩТА ВЪВ „ВЪЛШЕБНАТА ФЛЕЙТА”.

КОНЦЕРТ ЗА УЧИТЕЛЯ НА ЦВЕТНИЦА. УВОЛНЕНА ОТ ОПЕРАТА

Л.Т.: И тогава Асен Найденов ме извика и ми каза: Давам ти Царицата на нощта да пееш.

В.К.: Това беше от операта...?

Л.Т.: Да пея Царицата на нощта от „Вълшебната флейта” от Моцарт. А тогава Царицата на нощта излизаше върху облаци - отдолу, под нея, облаци. И дрехата й блести. Короната е върху дрехата й, луната, звездите. Но тя държи нож и дава този нож на Тамино. Думите са много отрицателни: „Жадувам грозно, страшно отмъщение. Смърт и проклятия, яростен плам в’мойта гръд гори.” Давам ножа и казвам: „Нека чрез теб Зорастро да загине!” - да го убия.

А Зорастро е бял брат. Той е председател на Бялото Братство. Аз изпях ариите пред Асен Найденов идеално, щото съм ги пяла и по радиото. Но когато ме извикаха при режисьора - и костюмите, и ми дадоха и ножа -не искам да го пея!

Влизам при Учителя и казвам: „Как така ще давам аз ножа да убият Зорастро? И тия отрицателни думи - нещо ме спира!

А Учителят ми каза: „То го има тука. Ще си представиш, в салона има една картина, че арахангел Михаил е стъпил върху злото.” (Имам го над главата ми, тази картина.)

В.К.: В твоята стая?

Л.Т.: С копието.

- Ами, Учителю, аз пък не мога да си го представя.

И в събота срещу Цветница идва брат Христов, и казва: Има нов афиш пуснат при бай Божил. В събота ти трябва да се явиш на оркестър. -Дават ми вече оркестрово, а не като в „Травиата”, Асен Найденов ми дава.

Аз не се явих на тая репетиция. И можех да бъда дисциплинарно уволнена, защото по цяла София имаше разлепени афиши с мойто име, че ще пея „Вълшебна флейта”, а аз не се явявам на оркестрово.

В.К.: На репетиция?

Л.Т.: С оркестър.

В.К.: На репетиция.

Л.Т.: Да. И утре вечер, на Цветница бе, на моя имен ден. И тогава отиват при Милкова-Золотович - старата примадона, тя да пее под моето име (което например никоя певица не иска да го прави). Можех да бъда уволнена дисциплинарно, а аз знаете ли какво направих?

Взех едно такси, качих се при Учителя, паднах на колене пред коленете Му и казах: „Учителю, аз идвам при Вас да пея концерт на Вас, на Бялото Братство. Аз не желая да пея там тая роля!

Той ме благослови и ми каза: Небето те пращаше там! Сега Невидимият свят временно те освобождава от тази роля, временно Невидимият свят те освобождава.

И аз изнесох на връх Цветница, вместо да пея при тях, аз изнесох концерт на Учителя. За това можех да бъда дисциплинарно уволнена. И въпреки това Учителят още ме задържа, но каза, че: Ти няма да вървиш назад, ще вървиш напред. Те ще те освободят.

И те ме освободиха. Но чакали са ме шест месеца да се върна, докато подпишат заповедта.

В.К.: Това е 48-а година.

Л.Т.: А, иначе ми дадоха бележка, че ме уволняват, но самото уволнение станало чак след шест месеца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...