Jump to content

167. Прекарване на електричество и водопровод в село Мърчаево - Светляево


Recommended Posts

167. ПРЕКАРВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И ВОДОПРОВОД

В СЕЛО МЪРЧАЕВО- СВЕТЛЯЕВО

В.К.: На страница 112 от „Разговорите с Учителя” Вие споменавате, че Учителят стана причина да се прекара електричество в Мърчаево.

Л.Т.: Да, Той стана причина.

В.К.: Накара ги.

Л.Т.: Е, брат Христов пък имаше връзки с министъра на земеделието Иван Георгиев178.

На този Иван Георгиев първата му жена беше умряла от скоротечна туберкулоза. От нея имаше син на име Митко. Тоя Митко много пъти е идвал при мене. А като умира жена му, среща друга жена, за втора жена се оженва. Но през туй време той заболява много тежко, преди да стане министър. След туй стана министър на земеделието.

А идваше в моята барака. Лекарите били негови приятели. Те вдигали рамене и казвали: „Ако има дни - ще живее, ако не - ще умре.”

И тогава той научил, че брат Христов лекува и праща хабер да го викат. Брат Христов почва да го лекува. А щом прекрачва прага му, той се подобрява. Почва по методите на Учителя. Брат Христов тайно работи върху тялото на човека, като почне от малкия мозък и целия гръбначен стълб, чак до долу, до опашката. Защото гръбначният стълб има прешлени. Той си забива палците в прешлените и от тези прешлени тръгват нервите, които се разпространяват по всички органи на тялото. Върху гръбначния стълб - той е стълбът на живота на човека. Той е най-важното нещо, гръбначният стълб. Той събужда тия нерви там.

В.К.: Прави масажи.

Л.Т.: Масажи, ама особени, особени. Не само в самите прешлени, ами и нататък. И, както и да е. Но го дига на крака. Не само туй, ами негов приятел - вече като министър тичал с децата си по гората, тичал с децата - го вижда и казал: „Абе Иване, аз се научих, че си бил вече, е-е, пътник, а пък я как тичаш, нищо ти няма.” А той казал: „Ама кой ми помогна!” И втори път се оженва, и от нея още двама сина има после. Митко беше от първата жена. Сега Митко се ожени за една млада и те постоянно ме търсят, защото сега го няма брат Христов, а уважават пък мене. Да.

В.К.: И кой помогна за електричеството?

Л.Т.: Сега Иван Георгиев помогна с кола. Качиха ме и мене, и брат Христов, и цяла комисия специалисти, да прегледат откъде могат да пуснат тока. Над Мърчаево имаше извор, бистра вода, хубава. Когато стигнахме Мърчаево, слязохме в къщата на Петър Стоянов, на Рилка, гдето аз спях там. Тя се разтича, направи качамак, направи баница, и аз й помагах. А те се качиха горе с колата, да изследват може ли. И може, и прекараха електричество. И извор, изворна вода прекараха.

В.К.: И вода с водопровод?

Л.Т.: Водопровод. Туриха чешми, чешми, чешми във всички къщи. А по-рано нямаше чешми.

В.К.: И това през времето, когато Учителят е там.

Л.Т.: Тогава вече селото, каза Учителят, да не се нарича Мърчаево, а да се нарича СВЕТЛЯЕВО.

________________________________

178) Иван Георгиев, Иван Георгиев Кръстев, 1897-1959, агроном, политически деец

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...