Jump to content

181. Възкресението-изпит за Учителя и ученика


Recommended Posts

181. ВЪЗКРЕСЕНИЕТО - ИЗПИТ ЗА УЧИТЕЛЯ И УЧЕНИКА

В.К.: Значи така. И след това - погребението на Учителя. Вие присъствахте ли? На погребението на Учителя?

Л.Т.: Аз на погребението на Учителя, на самото погребение не съм била.

Сега, има една беседа, аз съм записала тома и страницата. И го композирах, това е цяла композиция, която я пея. Вътре Той казва (страница еди-коя): „Идва при мене един и ме пита: „Учителю, какво да правя?”

Аз му казвам: (Аз цитирам сега) „Изкопай за мене един гроб, дълъг еди-колко, дълбок еди-колко. И ме зарови. След десет дена ме отрови. Ако съм вътре - не съм Учител. Ако не съм вътре - Учител съм.”

Туй сега аз го пея.

„Така ще ви поставя всички вас като ученици. Ще ви заровя и след десет дена ще ви отровя от гроба. Ако сте ученици, няма да бъдете вътре. Ако не сте ученици, ще бъдете вътре.“

Това го има в беседа, мога да извадя нотите, да Ви кажа точно кой том и коя страница. Има го.

Брат Христов никога вече не идваше там, където е заровено тялото на Учителя и ми казваше: „Той не е тук! Той мина и си отиде!”

В.К.: Той мина и си отиде. И по-нататък как Ви протече животът след заминаване на Учителя?

Л.Т.: След заминаване на Учителя поставиха наново, с нови декори, пак операта на Бетховен „Фиделио”. И пях тогава. Дойде и Ерик Ортман. Имаше и други гостувания, например Сваровски188. Не, Ортман дойде във времето на Учителя, беше още жив. Но след туй имаше и други гостувания. Аз не съм ходила като нашите артисти в чужбина да чукам по вратите, да ме прослушат, дали ще ме одобрят. Аз си бях тука, а идваха големи диригенти и правеха конкурсен изпит, и посочваха към мене, че ме харесват.

Аз си бях тука. Затуй, защото четири години и половина следвах в Париж, без да се върна в България. А майка ми беше много свързана с мене и боледуваше без мене, искаше да ме види, пък аз не се връщах. Хем ме оставяха и през ваканцията, да видя цяла Франция. С кола съм обиколила Северна Франция - „La Normandie”, тъй я наричат, - с колата на моя професор. И в който град спираме, даваме концерти. Аз пеех, те ми акомпанираха: или Вовон, или баща й. И продължаваме все с кола, не с влак.

Покрай бреговете на Ламанш имаше много курортни центрове. Във всеки курортен център имаше и казино, и салон. Преспивахме и давахме концерт. Тъй че аз много концерти съм изнесла. Когато трябва да почивам през лятото, аз давах концерти.

_________________________

188) Ханс Сваровски / Hans Swarowsky, 1899-1975, диригент

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...