Jump to content

194. Морис Басан и Венцислав Янков


Recommended Posts

194. МОРИС БАСАН И ВЕНЦИСЛАВ ЯНКОВ

В.К: Аз съм прегледал кореспонденцията на брат Христов до Морис Басан. Аз имам няколко въпроса. Кой е този Морис Басан? Кой е той?

Л.Т.:. Ами той пише вътре кой е - ученик на Учителя. Той описва в началото кой е той. Че е идвал на беседите на Учителя и Му казва така: „Аз имам Вашите ръце.”

В.К.: Какъв смисъл има в неговите ръце?

Л.Т.-. Ами хиромантично.

В.К: Той си ги е показвал или?

Л.Т: Не зная точно. Имам, казал, Вашите ръце.

В.К: Аз като го прочетох това нещо, помислих, че той има отпечатък - на времето нали са слагали така прах от графит върху дланите и са ги полагали върху бял лист хартия, и се отпечатват линиите.

Л.Т:. Не съм питала, но имам и .... Хороскоп може да му е правил.

„Че в течение на седем години Вие ще се издигнете много в Париж.” И той стана милионер. И затова се обръща към него: най-напред за братя Янкови, а после за мене.

В.К: Той помогна ли на братя Янкови? Помогна ли?

Л.Т: Много, много.

В.К: Какво помогна?

Л.Т: Ето какво. Той, Басан, отиде в Женева, той подготви комисията, записа им имената, плащаше за разноски. Например, той взе под наем един лък за цигулка от Париж за трийсет хиляди [30,000] франка, само Любомир със Страдиварий лък да се яви на изпит. И плати трийсет хиляди [30,000] франка само под наем, че го взема, щото е Страдиварий.

В.К.: Много пари.

Л.Т.: Много пари. Не само туй. Той вече не ги върна в България. Прибра ги в Париж и се грижеше за тях, и ги поддържаше, докато стъпят на краката си. А то не беше много бързо. Минаха години. След като Венцислав, 1949 г., взе Световната премия в Париж - „Маргарит Лонг - Жак Тибо”, тази премия, и беше пръв; Алто Чиполини взе втора награда, трета награда - французин, и четвърта награда - Юрий Буков211. А Венцислав първа и премиерша, понеже премиер, вечерта трябва да излезе да изнесе собствен концерт в Париж, същата вечер. И се прибира в къщи и казва на брат си Любомир, на цигуларя: „Капнал съм от умора, лягам да спя. Два часа преди концерта ме събуди.” И си ляга и заспива.

А през туй време (и те имат неприятели там) обажда се по телефона един глас и казва на Любомир: „Излез, еди-къде се яви, има една цигулка за тебе!” Щото той все търси хубави цигулки. И Любомир се хваща на въдицата, излиза и не се връща. И Венцислав спи дълбоко. И тогава Морис Басан с цялото си семейство рекли: „Да идем, да вземем Венцислав, за да го закараме с колата до залата, където ще свири.” И отиват, ама последния момент. А той все спи. И звънят, звънят - никой не отваря. Той дълбоко спи. Любомир го няма. Чукат, звънят, чукат, звънят - никой не отваря. Най-после Венцислав се събужда, отваря. И като почват сега да го обличат. Едни му обуват обущата, други това. Можеш да си представиш, за един артист това е убийствено.

Аз, ако едно копче ми липсва, не мога да изляза на сцената. Всичко трябва да ми бъде на място предварително. Иначе няма да мога да пея. Същото става и с него - де закопчан, де незакопчан. И бърже го завеждат в залата. И като седнал пред рояла, не бил в себе си. Не като друг път.

В.К.: Бил излъчен, не е влезнал в тялото си.

Л.Т.: И по едно време се свързал с горе и почувствал в дясната си страна едно виеше същество. Застанал и чак тогава почнал да свири.

В.К.: Дотогава, преди това не е могъл да свири, така ли? Не е почнал да свири, така ли?

Л.Т: Ами как ще почне, той не е бил на себе си, още бил сънен, не бил в тялото си. Той го разправяше лично.

В.К.: И премиерата минала сполучливо. Сега, кой е този Морис Басан? Той евреин ли е по народност?

Л.Т.: Евреин.

В.К.: Откъде е роден той?

Л.Т.: Не зная откъде е роден.

В.К.: Български знаеше ли?

Л.Т.: Знаеше много добре и много красив е бил. Аз не съм го видяла, но понеже аз тогава бях добре поставена в Операта и не ламтях да отида в Париж, затова аз отстъпих. Щото той можеше веднага да ме приеме и да направя някои гастроли в Операта, щото имам връзки в Париж.

Вовон е там - дъщерята на моя професор и тя има много връзки, много, много. Тя дирижираше оркестъра в „Opera comique” със строг черен тоалет и идеално дирижираше. Значи тя има много връзки. И сега, сега нейното име не слиза от афишите. Защото тя е и композитор. И Венцислав сега, като беше при мене, каза, непрекъснато се среща с нея.

______________________

211) Юри Георгиев Буков, 1923-2006, пианист

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...