Ани Posted September 9, 2020 Share Posted September 9, 2020 206. ПЕСЕНТА „ПИСМОТО” Л.Т: Има една песен от Учителя, Той я е дал за трите свята - за Любовта, Мъдростта и Истината. Аз съм я разширила, а Учителят ми даде това право. Ето как. Той каза: Когато Любовта царува, смут не става. Когато Мъдростта управлява, редът не се нарушава. Когато Истината грее, плодът цъфти и зрее.224 И спира до тука. Но аз намерих в беседите на Учителя и прибавих още, за да станат пет добродетели. Тука са Любов, Мъдрост, Истина. Остават Правда и Добродетел. И запявам на същата мелодия продължавам: „Когато Правдата царува, тя въздава” Тя е строга, тя не е като Любовта. Тя веднага въздава правда. И „Когато Добродетелта управлява, грехът не се нарушава.” И се получиха пет добродетели. Още два стиха прибавих. Но прибавих още един стих, защото Учителят каза по-нататък: „Хората са нещастни, защото нямат будическото тяло.” А будическото тяло се получава от соковете на петтях добродетели. Ако човек прилага в живота си тия пет добродетели: Истина, Правда, Любов, Мъдрост, Добродетел, той ще изработи будическото си тяло, което е най-висшето и ще получи една цялостна композиция, много хубава. Във време на съборите я изпълнявам. Значи най-високото тяло на човека, което трябва да постигне, това е будическото тяло, в което живее Бог. ___________________________ 224) Забележка на съставителя Вергилий Кръстев: Това е песента „Писмото”. За нея виж „Изгревът ...”, Т. 1. София: Житен клас, 1993, с. 513-514, 541-550, 686. ISBN 954-799-183-3. Доказателство за „Писмото”, пак там, с. 867-869. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts