Jump to content

225. Връзката с Невидимия свят при музикантите


Recommended Posts

225. ВРЪЗКАТА С НЕВИДИМИЯ СВЯТ ПРИ МУЗИКАНТИТЕ

В.К.: Галилей Величков? Галито, Галилей?

Л.Т.: Галито? О-о-о! Галито срещу Нова година ги поканих да посрещнем Новата година, като бях в Операта, но нея вечер аз пях „Севилския бръснар” и след представлението Галито излезе, взе едно такси, щото бях цяла изпотена и се събрахме в мойта стая: Венцислав Янков, брат Христов и Галилей и аз приготвих по един подарък на всеки един и почнахме да четем беседа от Учителя и молитва.

Сега аз проверих един закон. Учителят казва: „Когато се съберете двама или трима, ако не заспи някой от вас, нямате връзка с Невидимия свят.” А ний като се събрахме и почнахме да четем беседа, Венцислав, който винаги е много активен и буден, изведнъж заспа. Наведе си така главата и - няма го, заспа. И щом свършихме молитвата и беседата, раздруса се и се събуди. Значи се получи връзка с Отвъдния свят. Аз проверих тоз закон тогава.

Брат ми Галилей беше предан ученик на Учителя, много близък на сестра Савка. Той напоследък я учеше да кара колело, но Учителят й казваше, че не бива да кара колело. Но тя не го послуша. Падна от колелото и се нарани. Не мина много време и заболя. Посетихме я с брат Христов.

Нейната майка беше германка и тя я обслужваше. Като влязохме в стаята на сестра Савка, тя бръкна под възглавницата си, извади един пакет и каза: „Ако Учителят благоволи да ме прибере в другия свят, този пакет го оставям на вас. Ако остана още да живея на земята, бих искала да работя с вас.” Това каза на брат Христов и на мене.

Но не мина много време, тя си замина и този пакет остана в моите ръце. Вътре се намират всички тефтерчета, с които сестра Савка всяка сутрин е влизала при Учителя и на тия тефтерчета Той е написвал всеки път по една мисъл божествена и се е подписвал със своите псевдоними.

И когато през 1936 г. Го удари подкупеният убиец по главата, когато Учителят беше на сцената пред пианото, на Изгрева, и счупи прозореца и влезе при Него, и Го удари по главата, веднага Братството Го вдигна на един кон и Го качи чак на Рила. Туриха Го в палатка.

Учителят дълго време беше излъчен. Тогава сестра Савка влизаше със същите тефтерчета, но Учителят не се подписваше със своя псевдоним, а се подписваше един ангел. Значи Учителят е пратил един арахангел да влезе в тялото Му и да го реставрира.

В.К.: Сега Вие казахте, че Учителят се е подписвал със своите псевдоними. С кои?

Л.Т: Имам ги.

В.К.: Кои?

Л.Т: Е, така.

В.К.: Като Беинса Дуно ли?

Л.Т: Да.

В.К.: Какво знаете за името Беинса Дуно?

Л.Т.: Негов псевдоним. Когато пях „Фир-фюр-фен” по радиото, Той каза да пиша псевдонима Беинса Дуно.

А когато пях „Имаше человек” и „Цветята цъфтяха” и ми акомпанира Прокопова (пианистката, която акомпанираше винаги на Морфова), Той каза да подпиша името Му Пиер Беинса.

Той има два псевдонима. А всички упражнения, които съм написала, нотни (не съм ги извадила още да Ви ги покажа), те ще вървят заедно с Школата по пеене.

Тези нотни упражнения, които съм написала, Учителят каза, ще носят името: за българските ученици ще бъдат „петрини”, а за чужденци-ученици ще бъдат „пиерини”, на Неговото нарицателно [собствено] име. На българските - „петрини”, а на чуждите ученици - „пиерини”.

Аз не съм Ви ги показала, те ще вървят заедно с Школата по пеене.

В.К.: Ние не сме стигнали още до този материал.

Л. Т: Аз ги имам, съм ги направила и Учителят много се радваше, че съм ги направила.

В.К.: Сега друг въпрос. Следващият музикант е Митко Грива.

Л.Т: Митко Грива - моите уважения. Той е много даровит ученик също. Истински ученик на Учителя.

Сега, той работеше и с военните в киното като композитор. Даже, когато Тодор Живков даде едно възпоминание на неговата съпруга д-р Малеева, аз прочетох името на Митко Грива, че той е написал музиката към този филм. Аз гледах този филм. Много даровит ученик, много даровит.

В.К.: Вие заварихте ли [Матей] Калудов?

Л.Т: Калудов, ето го тука на снимката. Той свиреше на флейта. От тази страна е седнал. На тая закуска той присъстваше. Възрастен беше.

В.К.: Той е бил капелмайстор.

Л.Т: Да, да.

B.K.: Сега друг - Пеню Ганев, който свирел на цигулка.

Л.Т: Пеню Ганев също. Много хубав глас имаше. Той представлява българина-ученик, нещо българско имаше в него. Много хубав глас имаше.

В.К.: Весела Несторова?

Л.Т: Весела Несторова, също ученичка на Учителя. Тя най-напред се свърза с Владо Николов, един руснак беше, около Учителя. Той си замина. А след това вече какво стана с нея, не знам.

Но когато Учителят се излъчваше от тялото си преди да си замине, след като сме излезли от Него и тя влязла при Него, Той казал: „Някои влизат при мене, защото искат да се женят!”

И действително, не мина много време, тя мисля, че мина през някаква женитба, но точно с кого, не зная. Но и тя също е много добра сестра и много добър музикант, много даровита.

Всички тия музиканти не са случайни души. Те са работили в миналото с Учителя и Той поименно си ги е призовал.

В.К.: Сега, за Мария Тодорова. Вие сте слушали как свири тя.

Л.Т: Много добре свиреше и много стегнато, и с едно чисто ангелско чувство свиреше. Ангелско, не човешко. Тя беше много чиста сестра. Ангелски живот живееше. Борис - по не съм близка с него, но Мария дълбоко уважавах.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...