Jump to content

279. Свещените мисли, 1920 г.


Recommended Posts

279. СВЕЩЕНИТЕ МИСЛИ, 1920 г.

В.К.: Сега виждам какво представлява този материал. Дай да видим другите материали какво представляват.

Л.Т.: Сега, пример. Той, Учителят, го е извикал още в 1919 г. в Търново, където ставаха съборите на Светлото Бяло братство. Брат Христо е записвал многото разговори с Учителя, които ги пазя, ама ги иззеха при обиските. Пет тетрадки дебели ми взеха. А аз ги пазех. Аз ще цитирам само малко от тях, за да се получи представа за поменатата Търновска школа на Учителя. Ето:

„Четвъртък, 9. месец, 1920 година. Най-важен ден.

Учителят ми каза: „Няма нищо, което може да спъне Божественото Състояние. Във физическо отношение сега преживяваме процеса на задържането, спирането на силите, които искат да ни деградират от миналото.”

„Петък, 10 часа сутринта, 1920 год.

Днес Учителят ми говори за проявения и непроявения Бог, за правата, за окръжността, за мировото движение, за отношението на движението в човека френологически, физиогномически и ана-томически по отношение на мировите движения.

Говори ми за пътя на светлината, за пътя и законите на съзнанието, на Божественото съзнание.

Мисъл за квадратурата на кръга, за времето и пространството, за правата линия като състояние на съзнанието, за човешкото по отношение на Божественото.

Отношенията на движенията от центъра до периферията на кръга по отношение на цялата вселена, по отношение на человека. Колкото е по-близо до центъра, толкова е по-бавно движението на ума и на сърцето, и обратното.

Говори ми за висшата математика, живота по отношение на математиката; правата като разстояние между раб и приятел. За един миг или за безкрайно малко време Отец прониква в безкрайността и „се връща пак в Себе Си”.

Само върху туй може човек цели томове да пише. В центъра, връща се.

Във всеки человек, във всеки предмет има невидимо движение, което определя видимото, формите, външните форми. Може да се изчисли, да се знае всяко нещо, всеки предмет в каква сфера и как, и каква скорост на движение има по отношение на вселената, по отношение на Бога и колко се е отдалечило от центъра, от централното движение, от хармонията, от Мъдростта на Бога, от Отца, от Единия, от Едината Воля [и] Сила; какво налягане има и каква гъстота има на материята или каква сфера на законите й влияе.”

„Трите закона на Веригата:

1. Люби Господа, твоя Бог с всичкото си сърце, с всичката си душа и с всичкия си ум, и с всичката си сила.

В Него ще намериш твоето здраве и щастие, и твоето блаженство.

2. Люби ближния като себе си.

В него ще намериш основите на твоето повдигане.

3. Бъди съвършен, както Отец твой е съвършен.

В Него ще намериш връзката на Вечния живот и извора на всичките блага. „Всичко, което попросите в Мое име, ще ви се даде.”

Днес, от събота, 9. месец 1920 година.”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...