Jump to content

301. Малки случки със Савка


Recommended Posts

301. МАЛКИ СЛУЧКИ СЪС САВКА

Л.Т: Ето, виждате и портретите, собствените си, пред сестра Савка накъса и изгори. Защо? Защото тя прояви малко непослушание.

А тя много силно Го обичаше и много чиста, много чиста сестра беше.

И тя имаше много хубави чувства към мен.

Даже Учителят я пусна с бати Ради, който копаеше градините на Изгрева, да й бъде кавалер и да слезе в града, да ме слуша как пея в опера „Фиделио”.

На другия ден беше неделя, тя ме прегърна пред всички и каза: „Снощи те слушахме в Операта” и т.н.

А веднъж имам такова преживяване с нея. А Учителят имаше едно разположение с нея, малко по-особено, отколкото към другите. А при мене бе също, но аз като музикант, а тя не беше музикант.

Като бях при Учителя в Мърчаево, в Неговата спалня, и вече Му целунах ръка и си тръгвам. Трябва да мина през ливадата с много плодни дървета, че ми е по-късо да си отида при Рилкини, където живеех. И като минавах, гледам сестра Савка, седнала под едно дърво и си пише нещо, и си чете. Тя вдигна глава да ме поздрави и аз я поздравих, но се приближих при нея, защото видях, че тя като писала и се пипала за носа, си боядисала лицето със синя боя, мастило някакво (Тогава се пишеше с автоматична писалка с мастило или с молив), а тя не знай, че е тъй. И аз й дадох огледалце, дадох й мойта кърпичка, ако тя няма, да се види, да се обърше. А тя извика: „О-о-о, сестра, колко сте съвършена! Много Ви благодаря. Аз ще се похваля и пред Учителя на вечерята тази вечер, защото много сестри и братя минаха по тази пътека, по която сега сте Вие и никой нищо не ми казаха. Много Ви благодаря. И се обърса.

Ето, вижте сега колко дребна работа е това. И вечерта на вечерята пред всички каза на Учителя този случай. Аз имам много такива малки преживявания с нея.

Например... Тя заслужава да се разкаже нещо, много чиста сестра, много, кристал, ангел.

В.К.: Разкажете.

Л Т: Аз, когато пея, на другия ден съм малко като замаяна от много-то ръкопляскания, излизане на сцената, може би урочасвам малко, не знам какво е. И понеже на Изгрева трябваше да пея пред Учителя, а снощи пях опера „Марта”, а тя е доста отговорна роля, аз почувствах едно замайване и исках да си почина.

И пришепнах на брат Христов, че чувствам нужда малко да си почина. И Учителят го попита какво искам. Той каза: „Тя след пеене има нужда от почивка. Снощи е пяла.” И Той каза на сестра Савка да ме хване под ръчичка и да ме заведе в нейната стая. И тя ме тури на нейното легло. Но понеже имах много хубава рокля, да не я смачкам, тя ми извади роклята и ми даде нейна дрешка, жълтичка, мекичка и това е. Ето на интимни изживявания. И за да не ме безпокои, докато почивам, не тракаше на машината, а пишеше с ръчичка на масата. Аз й казах, че искам една беседа да ми даде, преди да заспя да прочета нещо. Тя отвори един стъклен шкаф, който беше до главата ми и дръпна една беседа. „Новата Ева” ми даде. Това беше едно малко преживяване.

Л.Т.: Веднъж Учителят... Следобед бяхме в приемната и наближаваше времето преди залез слънце, а Той вечеряше.

Аз пришепнах пак тъй на брат Христов колко искам да Му приготвя един ордьовър, който съм опитвала в Париж. Ордьовър значи преди ядене. И ако има тия материали, бърже бих Му приготвила. Той пак попита брат Христов: „Какво иска сестрата?” И той каза: „Иска да Ви приготви набърже един парижки ордьовър, който се прави от праз.”

А сезонът беше такъв, че мъчно се намира праз. Вече топло беше. И в тоз момент дойде сестра Савка при нас. И тя, като чу, хвана ме за ръка и каза: „Вати Ради, градинарят, е сега отдолу в салона. Прозорецът е отворен, ще питаме. Ако има праз, ще направите. Сестра Лилиана, ама искам и аз да участвам!”

И отиваме до прозореца и бати Ради беше в (под салона има мазе): „О, разбира се, има праз!”

Викам: „Дай два-три праза по-тънички, да не са дебели.” И влязохме в кухничката на сестра Савка. Сега, тя е окултист, не е вчерашна. Аз като турям във врящата вода сол, тя вика: „Тури толкова, че да има място и аз да туря.” Значи и тя да прави същото. Аз туря по-малко и тя прибавя същото. Обелих праза и като е по-тънък, той е по-гъвкав. И го завих като кравайче. Така, поисках конец бял, от бяла макара и го вързах оттук и оттук - стана кравайче. И както ври водата, пущам го туй кравайче, целичко. И вторичко, и третичко. И ври, ври, ври. И омеква, омеква, омеква. После изваждам конците, те не са нещо мръсно. И ги сервирахме върху чинията и те си пуснаха малко водичка. Изстисква се лимон и чист зехтин и се поднася.

И тичаме и двете да носим на Учителя. Виждате ли, ето красиви изживявания на тази малка планета Земя. Това е красиво преживяване и ти си изпълнен с една духовна мистична радост.

В.К.: Да. Други някакви такива дребни случки, те са много интересни, за Савка?

Л.Т: Имам. Например на мен е забранено да ям тиквено семе печено. Пък аз много го обичам. Цък, цък, цък, цък, със зъбките си го беля и си го ям.

Добре, ама то разваля гласа. Аз съм колоратурка и не трябва да ям такова семе. И когато извардвам, че нямам да пея, си купувам по много семе и си ям. И сега, като мисля, че аз го обичам, че и другите ще го обичат, отивах при сестра Савка, цели килограми съм й носила. Значи аз като го харесвам, предлагам и на нея, да. Имах хубави чувства към нея и много ми беше мъчно, че много млада си замина тя.

Той, Учителят, си я прибра. Тя можеше да остане да работи, но тя беше много привързана към Него. Нали виждате, ако сте чели.

В.К.: Така, чел съм го сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...