Jump to content

1.4.1. Стефан Георгиев Гидиков-баща. - В: Табаков, Симеон Киров. Опит за история на град Сливен.


Recommended Posts

1.4.1. СТЕФАН ГЕОРГИЕВ ГИДИКОВ-БАЩА

В: Табаков, Симеон Киров. Опит за история на град Сливен.

Т. 2, Политически, духовен и икономически вървеж на сливенци

от старо време до днес.

София: К-т Историята на град Сливен, 1924, с. 569-571.

Стефан Георгиев Гидиков се е родил в Сливен на 11 февруари 1837 г., а умрял на 3 юлий 1871 г. На млади години е бил търговец на вълна, аби и шаяци, а към 1856 г. заминава с другарите си П. Мишков, Н. Борови и др. по търговия и учение в Одеса, след което обиколил Ромъния и Сърбия, дето се запозна с Раковски и става един от първите му почитатели и сподвижници. Най-ревностно е разпространявал съчиненията на Раковски. Стефан Гидиков обикалял цяла България и тайно продавал „Горския пътник”, „О Асеню Първому”. През 1859 г. се завръща в Сливен и първата му работа е била да сгрупира сливенската интелигенция около тъй значущото за онова време културно огнище, каквото на първо време потърсил в основаното от него Сливенско Читалище „Зора”.

Ст. Гидиков е бил във всяко отношение достоен да бъде призван към ролята на това първо тук през робството българско културно огнище: честен, откровен, голям родолюбец, енергичен и с бистър ум, Гидиков се е ползувал с голямо уважение между съвременниците си.

Между 1860 и 1871 г. той прекарвал наполовина в Сливен, наполовина в Цариград, дето е вземал живо участие в черковните ни борби.

Умрял е в родния си град, 3 юлий 1871 г., едва на 34 години, заболял от гръдна болест. От какво значение е бил той за града си и с какво уважение се е ползувал между съвременниците си, се вижда от отправеното писмо на Сливенската община до сливенския представител по черковните ни работи в Цариград Добри Чинтулов, с което сливенци най-трогателно изразяват скръбта си за смъртта, която „немилостиво замахна, откъсна от града ни и от общината ни най-родолюбивия и ученолюбивия, и най-заслужилия ни съотечественик Ст. Г. Гидиков” (писмо на общината от 5-и юли 1871 г.; вж. Юбилеен Сборник на Читалището „Зора” в Сливен, стр. 248; Ср. и спомените на Д-р Д. Минков, id. 28-29).

Ст. Гидиков е бил женен за една от дъщерите на сливенския първенец Русчо Миркович, еднакво родолюбив и събуден сливенец. Син на Ст. Гидиков е интелигентния и енергичен сливенец Стефан С. Гидиков.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...