Jump to content

1.10. Д-р Георги В. Миркович - революционер и просветител. По случай 140 год. от рождението му / Деян Парпулов


Recommended Posts

1.10. Д-Р ГЕОРГИ В. МИРКОВИЧ –

РЕВОЛЮЦИОНЕР И ПРОСВЕТИТЕЛ.

По случай 140 години от рождението му

Деян Парпулов

ръкопис, машинопис

Д-р Георги В. Миркович е един от галерията „Възрожденци - стари ергени”, и по-специално възрожденци сливенци (Д-р Ив. Селимински, основателя на I тайно братство у нас - 1825 г., участник в гръцкото въстание, пръв български философ-материалист, Иван Добровски, „стареят на българската журналистика”, както го нарича Проф. Д-р Ив. Шишманов, Димитър Добрович-Пехливанов, първият наш художник-академик, съратник на Гарибалди на римските барикади, д-р Георги Миркович, революционер и просветител и др.), чийто вечнодирящ дух и динамичният им начин на живот, не им позволяват да се замислят за свой дом и семейство.

Роден в Сливен на 10.III.1828 год., Миркович учи при своя именит съгражданин Сава Доброплодни и след това по инициатива на Селимински, в Киев. Оттук той отива в Цариград в прочутото Куручешменско училище, но възмутен от безогледната гръцка пропаганда тук, преминава във френското училище на лазаристите в Бебек, също в Цариград. Завършил го, из него той излиза възторжен поклонник на свободата, на френската култура и големите френски философи и заминава за самата Франция, и тук, в Монпелие, завършва медицина и става един от нашите първи лекари (1856 г.).

Сдобил се с лекарски диплом, Миркович, впрочем вече д-р Миркович, се завръща в Сливен и се установява на частна практика, като същевременно става близък съратник на Чинтулов.

От Сливен той е назначен за градски лекар в Стара-Загора, но тук стои малко и заминава за Цариград, където борбата около българския църковен въпрос е в разгара си. Упоритостта на гръцката патриаршия, резервираността на Русия и колебливостта на Високата порта предизвикват всред част от цариградските българи известното движение за уния с Рим, един от водачите на което е Миркович, който схваща черковния въпрос преди всичко като политически и прави с унията истинска дипломатическа диверсия. Маневрата успява. И пред конкретната опасност българският народ да премине към католицизма и гърци, и руси, и турци се виждат принудени да възприемат българските искания за самостоятелна църква. Така единият враг на българщината, може би дори по-големият - Фенер, е елиминиран.

Неспокоен дух, през 1861 год. Миркович е директор на българската гимназия в Болград и същевременно градски лекар, след това лекар в Браила, а малко по-късно (1866 г.) според Ст. Гидиков, един от създателите на Букурещкия Б.Р.К., за да се прехвърли през същата още година в Сливен. Верен на себе си, убедил се, че с чети отвън България няма да можем да се освободим, Миркович отива лекар в Лом, където го виждаме активен участник в приготовленията по осуетеното Ломско въстание (д-р С. Табаков).

Жертва на предателство (фамозния Дорчо ефенди), той заедно с голяма част от другите подсъдими е осъден на „вечен затвор” и заточен в Диарбекир, където след много и сложни премеждия го заварва Освобождението и последвалата амнистия.

Завърнал се в Сливен, Миркович последователно е губернски врач, директор на гимназията, управител на Окръжната болница. Малко по-късно го виждаме в Пловдив, подчертан съединист, председател на „Клуба на българите”, а след Съединението - лекар на държавна служба в разни градове на Княжеството, за да се установи на края на частна практика в Сливен и заедно с това се отдава на широка писателска, преводаческа и редакторска работа.

Д-р Г. Миркович сътрудничи близо 50 год. на повечето наши вестници и списания преди и след Освобождението, като извън своите медицински трудове и тия по разни обществено-политически въпроси, той е автор и на няколко учебника по граматика (първият издаден още през 1860 год.), а превежда и издава и редица книги. За своята научна дейност Миркович е избран за член на Българското книжовно дружество, днешната БАН.

Той е народен представител във II Велико народно събрание, както и в едно от обикновените. Още преди Освобождението той е един от инициаторите за създаване на женските благотворителни дружества у нас и горещ радетел на нашето девическо образование. Миркович, заедно с д-р Начо Планински и д-р Добри Минков, също изтъкнати възрожденски деятели, отдавна вече боравещи с перото, основават и първият сливенски вестник „Българско знаме” (началото на 1879 г.), като с помощта на П. Р. Славейков, който по това време е на служба в Сливен, му осигуряват и собствена печатница - известната Карапетрова печатница в Цариград .

Вече успокоен, доволен от живота си, ръководни начала през който са му били винаги трите големи човешки добродетели: правдата, просветата и милосърдието, д-р Георги В. Миркович умира на 15.Х.1905 год., тържествено погребан при стечение на целия град. Своята богата библиотека и своите издания, заедно с една значителна сума той оставя на местното читалище „Зора”, а други суми за благотворителни цели. Архивът му, съдържащ ценни исторически материали и кореспонденцията му с много от нашите най-видни възрожденци се намира в Народната библиотека „Кирил и Методий”.

В знак на признателност към делото му, сливенци са включили бюста на тоя голям родолюбец в една от нишите на внушителния паметник-синтез Хаджи Димитър.

Деян Парпулов - Сливен,

ул. „Генерал Столетов” № 3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...