Jump to content

5.2.1. Д-р Миркович (спомени на съвременника).


Recommended Posts

5.2.1. Д-Р МИРКОВИЧ

Спомени на съвременника

В: Стамболски, Христо Танев. Автобиография, дневници и спомени на

д-р Христо Танев Стамболски от Казанлък.

Т. 2: 1868-1877.

София: Държ. печ., 1927, с. 314.

Българи - заточеници в Диар-Бекир.

На 7 юлий д-р Стамболски се научава в Министерството на полицията, че този ден биле изпратени на заточение в Диар-Бекир запрените (метерхане) още от 1868 г. българи Д-р Миркович от Сливен, тогава ломски градски лекар, Брайко от Копривщица, дотогава ясакчия393 на софийския митрополит Доротея, пребивающ в Берковица, Георги Мангов и Васил Воевода от Плевен, заподозрени в ломското приключение и заловени от видинския мютесарифин Азиз паша по донос на владиката Доротея.394

За тия затворници многажди Д-р Чомаков заедно с Д-р Стамболски ходиха да просят ходатайството на Азиз паша за оневиняването или намалението поне наказанието на тия нещастници. При една такава среща с Азиз паша двамата доктори узнали, че и владиката Доротей щял бил да се подведе наскоро под съд за вероломното му поведение спрямо държавата.

Митрополит Доротей си подава оставката.

Действително, на 11 юлий, Доротей, сега Скопски митрополит, изпратен от Екзархията за титулярен, с една телеграма подава оставката си и по заповед на Дунавския валия тръгва за Русчук. Това известие смути екзарха и смесения съвет, който телеграфически иска от Доротея причините за оставката му; Доротей отказва да съобщи причините и настоява на оставката си, инък той отхвърля отговорността за последствията и заминува за Русчук.

Този отговор на Доротея смути още повече екзарха; затова на 14 юлий, Негово блаженство отива при Министра на изповеданията Арифи паша и след завръщането му в екзархията, се взема решение да отиде в Скопие като заместник на Доротея находящия се в Цариград управляющия Видинската епархия белоградчишки епископ Кирил.

_______________________________________

393) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Ясакчия (тур.: yasakçi) - човек, който охранява някого на път; пазач.

394) Според уверенията и показанията на самия Д-р Миркович, ето как била работата: В качеството си на Ломски градски лекар, виждал възможността да организира Берковското възстание, но някой си Брайко ясакчията (телохранител) на митрополита Доротея, който същевременно служил за пощальон между Лом и Берковица, гдето живеял изгонения от софиянци владика Доротей, издал пред последния тайния заговор за възстанието, а Доротей пък от своя страна, за да поправи компрометираното си пред турските власти поведение, издава тайната на Видинския мютесарифин Азиз паша. Последният отива набързо в Лом, обискирва къщата на Д-р Миркович, гдето намира подозрителни книжа, подлага на изтезания доктора, който изповядал истината на заговора за възстанието и бива, след дълъг местен затвор, изпратен в Цариградския затвор, в метерхането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...