Jump to content

5.5.5. Лало Пеев.


Recommended Posts

5.5.5. ЛАЛО ПЕЕВ423

В: Кънчев, Минчо. Видрица. спомени, записки, кореспонденция. 2. изд.

София: Бълг. писател, 1985, с. 522-523, 679-680.

Ще ви пиша, но вий може да ми не одобрите постъпката, но трябва да знайте, че в Турско силата се почита, ако ще би и вдън-земи, и с най-големи варварщини извършени, пак захваляват на оня бабаитин и казват помежду си: „Насъл домус ерифтър, уюл!” [Каква мръсна свиня е той!]

Имаме един старик Лало Пеюв от Тетевен в 4-те години. Сутрената, като излязоха 6-7 души с вардяни да идат в града да ни пазарят, поп

Еню заръчал на дядя Лаля да му купи месо и енфие. Ходиха, пазариха, върнаха се, на поп Еня не месо, не емфе; дядо Лало взел, ама го дал на друг от техните другари, поп Еню артиса като чекън боб и леща на Великден.

Аз бях втресен, поп Еню се развика върху дяда Лала, дядо Лало и той зъл, каза на поп Еня: „Мълчи, че ти серат кучета в брадата.”

Никой се не обажда да сопне дяда Лала.

Аз, втресен, скочих, взех стомната, та бръснах дяда Лала в кемането, стомната се вчупи, а главата - по-малко. И догде да каже: „Доби ме”, аз го натиснах, та му наложих старите кости.

Дядо Иван Нинов, що му трябва, скочи насреща ми, и той падна връз дяда Лала, станаха турска могила, и него наложих, както и той да се хареса.

Обади се Иван Ибришима от Тетевен, та каза:

„Дядо попе, не ти прилича да бийш тези старци.”

„Право говориш, Иване, мене не прилича, а на дяда Лала прилича да говори на поп Еня за брадата... Що се не обади тогава, зам да не яде Лало даяка и защитника му дяда Иван, или и тебе те сърби гърба. Не ща го, той утре си отива, сега да си върви, аз ще лежа зарад него.”

Гласове: „Не щем го.”

Поп Еню си дигна партенийката и доде до гърба ми, та си постла и захвана да хваща тертип424 да ми направи чорбица.

Лало Пеев (Пейов), осъден във връзка с обира при Арабаконак и заточен за 5 години в Диарбекир, не можал да дочака освобождаването си, тъй като починал.

Съобщение за смъртта му е поместено във в. „XIX век”, 1876 г., в което е отбелязано, че е умрял на 13 януари с. г.; според поп Минчо излиза, че е починал по-късно.

_____________________________________

423) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Лальо Пеев Влаевски (1813— 1876) - осъден във връзка с обира при Арабаконак заедно с Димитър Общи. Дядо на Михаил Кръстев Влаевски (1894-1988).

424) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Тертип (ар.-тур.: tertip) - ред, наредба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...