Jump to content

6.3.4. Изобличение на агентите на католическата пропаганда д-р Миркович и Манол Иванов. Дописка от Плоешка община.


Recommended Posts

6.3.4. ИЗОБЛИЧЕНИЕ НА АГЕНТИТЕ НА КАТОЛИЧЕСКАТА

ПРОПАГАНДА Д-Р МИРКОВИЧ И МАНОЛ ИВАНОВ

Призив към заблудените унияти да се върнат към православието

Дописка от Плоешка община

В: Дунавский лебед (Белград). Г. 1, бр. 22, 21 февруари 1861, с. 98.

Също и в: Раковски, Георги Стойков. Архив на Г. С. Раковски.

Т. 3, Писма до Раковски 1861.

София: БАН, 1966, с. 124.

Плоещ, 5-го февруария 1861

Господин редакторе „Дунавского лебеда”!

С жалост идим да изражим нашите смъртоносни удари, които почувствувахме, като прочетохме в честният ваш лист, че няколко наши съотечественици в Цариград, станали оръдие на светотатната измама, от които първият г. Миркович, доктор на здравите и на пропагандистите; г. Манол Зааралията454, който ни е известен ради мюхлюзлукът455 си.

Колкото от наша страна ние, вси плоешки българе и въобще във Влашко и Богданско намирающи ся чисти българи, казвами на нашите съотечественици в Цариград, да ся покаят и завърнат в православието, защото нигде не е останало да ся не хортува с укорение за тоя подлог, а най-паче за клетите тия подкупници, които види ся, не от някое си родолюбие или обеждение са се повели подир пропагандата, не само от голота и отчаяност.

Ний мислим, че вси други наши съотечественици чисти българи ще да дадат на глупавите, за да разумеят. А колко съжаляваме г. Доктора, който преди няколко години случи ся да мине през Плоещ, щото толко родолюбив ся показваше, както не би било възможно да търпи, което още тогава ще каже, че той бил отчаян. Тряба ли да мислим, че господствому прави това от убеждение или...

Е, господ. Докторе, не ви е прилично това название, но ... Человек не треба да гледа да си придобие целите, че и чрез какво и да е средство. Що се възползува оний търговец, който дава, с която и да е цена, само да ся отърве от стоката си, че макар и да е с пагуба? Това не друго, освен само една глупавина и отчаяние, че и господство ви прибегнахте при Армено-католишкият патрик, да добиете, какво не знайме? Това въистинна нам премного противосъвестно ся види, защото ний, ако и отдалечени от нашето мило отечество България, но пак ся трудим и ще ся трудим до живот, колкото е възможно, да принесем нещо си полза на милото си отечество България.

Плоешка община.

____________________________________________

454) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Манол Иванов

455) Долен човек

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...