Jump to content

6.3.5. Йезуитската пропаганда и подкупниците Миркович, Н. Евтимов и др.


Recommended Posts

6.3.5. ЙЕЗУИТСКАТА ПРОПАГАНДА И ПОДКУПНИЦИТЕ

МИРКОВИЧ, Н. ЕВТИМОВ И ДР.

В: Дунавский лебед (Белград). Г. 1, бр. 22, 21 февруари 1861, с. 98.

Любезни съотечественици,

Всем вам е познато в обширност сичко, що се е до сега действувало за наш свещен въпрос, толко от народна страна, колкото и от противната. Народната страна се е стараела със сичката си възможност да сполучи от Високата Порта призвание за независимостта на нашата оборена Йерархии.

Изуитската пропаганда е употребила сичките хитрости и лукавщини да впосее между ни вероизповеднически раздор, с цел да разори нашата възживша ся народност. Неин успех, както ви е познато, ограничи ся на пет-шест подкупени отчаяни и недостойни за българско име люде. Но тя още не се е оставила от предприятието си, а най-паче сега, която види се, че от всички епархии се събират упълномощени Българи в Цариград да издействуват вече съвършеното решение на въпроса.

Тая лукава пропаганда ще употреби сички си възможни сили, да би сполучила целта си, защото вече е паднала в крайната отчайност и има да дава отговор на католишкия свет, когото е излъгала, че тисящи и милиони българи се обърнали в католицизъм. Това беше обнародвано в разни европейски вестници.

За това, братя мили Българи, сега най-много достойнство се изисква от нас, сега най-паче трябва да бъдем съгласни и да действуваме единодушно. Нека останат частните страсти и умрази на страна и всеки да има пред очи и на сърцето си, че тук тряба да се действува за общата полза българската народа. Този един твърде важен въпрос за всеки народ, а особено за наш български, кой чрез самата прадедна вера е съхранил милата си народност под толкова тежки обстоятелства.

Тия лукави изуити ще се трудят по всеки начин да впосеят раздор между ви, защото без него не могат да сполучат целта си. Най-опасно е, че освен явните подкупници, може несъмнено да има и други покрити между народа, които ще им съдействуват на това. Пример имаме пред очите си, че доде беше наяве само един Гику, познат подкупник, явиха се и други, които с отчаяната си постъпка уж действуваха заедно с народа! Такива бяха познатия веке вам Миркович, Н. Евтимов и др., а още по-жално, че и две свещени лица се явиха такива.

В това общенародно събрание, кое се приготвява да стане в Цариград, изисква се най-голема осторожност, да се некак си не увлекат такива предатели народни и с хитролукав начин раздвоят мнението на събранието и тогава сичко пропадва!

При том не треба да заборавяме, че и патриаршията не е изчерпала още сички си лукавщини, та от своя страна ще употреби всяко средство да отбие тоя си смъртоносен удар, кого твърде люто е усетила в себе си!

Сега е време да се покаже, кой е истинни български син, и кой е сукал несквърнено девическо млеко!

Невинният български народ, като увери тойзи си свещен въпрос само на неколко си лица, разумева се, чи той им го уверява от българско искрено сърце и упълномощава ги да действуват по негово желание, кое е да придобие народна независима йерархия, а не да променят господаря\ За това, ако се появи между пълномощните (кое не верваме) некое си надъхано от изуитската пропаганда лице, нека тутакси го отстраняват и да земат от ръце му пълномощните му писма, които му е народа уверил, не за раздори вероясноведни, но за съхранение единства българската народа, кое другояче не може се съхрани освен, като си остане цел народ в православие.

Ние се надеваме, че наши мили съотечественици щат послуша слабия ни глас и щат обърна внимание на това, що им пишем от искрено и отворено българско сърце.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...