Jump to content

6.5.5. Раздаване на награди на ученици от Болградското училище. Реч на Димитър Греков.


Recommended Posts

6.5.5. РАЗДАВАНЕ НА НАГРАДИ НА УЧЕНИЦИ

ОТ БОЛГРАДСКОТО УЧИЛИЩЕ.

Реч на Димитър Греков

В: Българска пчела (Браила). Г. 1, бр. 18, 27 септември 1863, с. 71-72.

Болград, 17 септемврий

РЕЧ

Изречена по раздаванието на наградите

на учениците от Болградското Централно училище Димитър Греков

Любезни ми съученици,

Много е бил щастлив за нас онзи ден, в когото се е открил съществуващия днес храм за нашето светилище, в стените, на което можем да достигнеонази цел, която цял свят се стреми да достигне.

Не по-малко сме щастливи и за що се нахождаме в цветущата възраст на младостта си и полагаме труд за да научим сладките плодове на учението в това учебно заведение, което ни е приготвило настоящето тържество и ни е свикало днес в стените си за да го отпразнуваме ... И колко е велико това тържество за нас! Колко е отраден501 тойзи ден, ден на хвалбите и наградите за един ученик, който като не жалил усилията си да се отличава тази година в науките, отличил се и на изпитите, а днес дошъл да приеме своята награда за трудовете си и примерното поведение! Но що говоря?

Любезни съученици, тия са наште съвсем малки награди против онези, които трябва да чака всеки от нас да получи след довършванието курса на учението в това да станем в общественото поприще, да станем и ний деятели на общественото благо, тогава ще бъде най-голямото тържество...

Тая минута, обаче, която ние треба да дочакваме с благоговение, може да е още далеч, а може и близко на някои от нас. Но времето да не ни смущава: То е скоропроходяще и с всяка минута, час и ден, ние се все повече приближаваме към целта си и към онзи щастлив ден! И догде стигне това време нека удвоим сичките си сили и старания, за да достигнем оная още мислена отрада и награда, що ни се сочи в бъдността, като венец тържества, в юношеската възраст.

Ние с това ще удовлетвориме:

1-о) духът на времето;

2-о) ще отговорим на назначението си человеческо;

3-о) ще да възблагодарим не само себе си, но и ония, които с отрада чакат да видят в нас желаемото и се трудят денонощно за нашата просвета и учеловечване...

Състави и изрече: Димитър Греков

_________________________________________

501) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Отраден (рус.: отрада) - радост, утеха.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...