Jump to content

6.6.3. Ново издание за българската история „Народен сборник“. Обявление.


Recommended Posts

6.6.3. НОВО ИЗДАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

„НАРОДЕН СБОРНИК“

В: Турция508 (Цариград). Г. 1, бр. 21, 12 декември 1864, с. 98.

рубрика: Секакви неща и новини

Обявление

Онова, което характерисва един кой да е народ, са неговите особни и отличителни черти. Нрави, обичаи, предания, песни, приказки, пословици, обряди и проч., са самата основа за неговото развитие, чрез което той може само да достигне и точно [пълно] съзнание.

Като хвърлим един поглед върху положението, в което се нахождаме, ще намерим, че ние сме начнали точно от там дето другите народности едва постепенно са достигнали с един основателен начин до своята озрела развитост.

Добро ли било за нас, от като се посъвзехме, да обърнем внимание повече към издирването на нашите древности и към описването на нашите народни черти, които ни отличават от другите.

Това се вижда необходимо особено за нашия народ, който по разни причини, беше достигнал да изгуби не само всяка своя древност, всяко свое предание, но и сичкото свое съзнание.

Вероятно е, че другите народи при началното развитие на тяхната книжовност, имали са били съчинения, било периодически списания, дето са се описвали и излагали на подробно техните особни нрави, обичаи, предания, паметници и пр. Ние до сега не сме имали ни едно подобно списание, което да заслужи като основа за развитието на нашата книжнина. Няколкото вестници които имаме на езика си, не се занимават освен в политическо отношение и не отговарят никак на потребността, която изисква един първоначален народ за развитието на неговата литература както и неговото пълно съзнание.

Под това основание се състави днес едно общество, което ще се занимава в изданието на един вестник под название НАРОДЕН СБОРНИК и ще има за предмет следующите народни сбирки с особени заметки и критика:

1. Народни песни, пословици, гатанки, анекдоти и баяния.

2. Народни предания, древности, паметници и ръкописи.

3. Описание на градове, села и развалини, капища и стари монастири.

4. Народни празници, сборове, обряди и обичаи.

5. Наименования на животни, растения и насекоми.

6. Наименования на частите на человеческото тяло, на животните и на растенията.

7. Названия от баснословия, имена на богове и богини с изяснения.

8. Описания на годежи, сватби, кръщенета и погребения.

9. Занаяти на българите с описания и именуване на техните сечива.

Освен горните, редакцията се задължава да се занимава с вместването на различни предмети, които се отнасят до различна наука, и най-повече до неща такива, от които всеки българин да може да извлече материална полза.

Вестникът ще излиза ката [всеки] месец по една брошура от 32 страници под формат среден с чист печат.

Цената се определя два икосаря509 и четвърт сребърни за година тука в Княжествата, а два за в Турско. С получаването на първият лист, всеки абонатин ще има добрината да си заплати.

Които от учителите или други пожелаят да бъдат редовни помагачи в збирането на гореизречените предмети ще получават листът даром. Издаването ще почне от 1 март на идущата година и то ако се съберат доволно спомоществователи.

Кореспонденциите ще се управляват през кантората на г-на Николча Ценов с прибавления - до редакцията на НАРОДНИЙ СБОРНИК.

Надстоятели:

Д-р Селимински - Д-р Миркович

Д. П. Войников

_________________________________________

508) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: ТУРЦИЯ (Цариград). Вестник на народнити интереси. Г. 1, бр. 1 (1864) - г. 9, бр. 24 (1873). Редактори: Никола Генович (Николов), Петко Рачов Славейков, Иван Богоров, Тодор Икономов. Вестникът е сканиран и предоставен за ползване на сайта на Народна библиотека „Иван Вазов“ Пловдив на адрес: Народна библиотека „Иван Вазов. Дигитална библ. Периодични издания [прегледан 30.01.2020] http://digital.plovdiv.bg/BG/Pages/NBIVPeriodicals.aspx?phrase=Typunn

509) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Икосар (тур.: ikilik) - турска сребърна монета, 1/10 от сребърната меджиди, на гръцки икозар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...