Jump to content

6.7. Публикации: 1865 година. 6.7.1. Раздори в Болградското централно училище.


Recommended Posts

6.7. ПУБЛИКАЦИИ:

1865 година

6.7.1. РАЗДОРИ В БОЛГРАДСКОТО ЦЕНТРАЛНО УЧИЛИЩЕ

В: Турция (Цариград). Г. 2, бр. 2, 17 юли 1865, с. 308.

Болград, 24 юния

Годишните изпитания на централното училище се свършиха и учениците са отговорили на сичките предмети твърде добре.

Това едничко училище е самия извор за бъдещото благополучие и слава на колонистите българи, ако те умеят да го управляват уредно и да запазят добре приходите що имат сега в ръцете си, за поддържането му.

От лани насам владеят тук някакви раздори, които за малко да разорят и съсипят сичко от основание! Но, за добра чест, тук се намерили чисто народни българи, които от 2-3 месеца време, като напуснали своите работи, седели в Букурещ и не се върнали в Болград, докато не разправили работата. - На това е подействувал, както се приказва, и Отец Натанаил, който по случай се е намирал в Букурещ и доста се с постарал за общото благо на колонистите, да се управлява централното училище от избраните членове на народния комитет; тъй да си остане сичко, както е било и от напред непокътнато.

Дано се вече не чуят още веднъж, таквиз губителни несъгласия и разпри помежду! Нека обаче и почтените членове на училищния комитет наедно с Г-на Директора на централното училище, не остават да пораснува злото, но да предвиждат лошите сетнини, които могат да се породят от едно най-малко неприглеждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...