Jump to content

6.8. Публикации: 1866 година. 6.8.1. Залеза на Болградското централно училище. Равнодушие към училището.


Recommended Posts

6.8. ПУБЛИКАЦИИ:

1866 година

6.8.1. ЗАЛЕЗА НА БОЛГРАДСКОТО УЧИЛИЩЕ

В: Турция (Цариград). Г. 3, бр. 21, 12 ноември 1866

Равнодушие към училището

Болград, 20 октомври

След едно отсъствие от 5 месеца, аз се завърнах тия дни в Болград. Мислех, че в това растояние, ще намеря нашите Болградци малко променени, но надеждата ми се изигра: същите чувства, същото равнодушие, същата недвижност владеят.

Училището особно, е за оплакване. Наместо да се умножават, учениците исилдисуват510 секи ден. Директорът и той е обезсърчен от това общо хладнокръвие на влашките българи да провождат синовете си на реченото училище. Но и наредбата на училището не е от добрите.

Бъркотия. И негли тая бъркотия, която е причината за исилдисуванието на учениците ще запали един ден свещ на това училище, както браилските българи запалиха на своето.

В това училище никое момче, не е излязло образовано, не казувам съвършено, но поне да има общо понятие от науките. Учениците отиват прости, и пак прости се връщат и как може да успее това училище?

Секо училище се препоръчва от способните си ученици. Ако не извежда кадърни ученици секо училище пропадва, и аз предвиждам че ако комитетът не промени сегашния персонал на учителите, които по-големата част не могат да се търпят в отношението си към учениците, лоша бъдност, ще се яви за това училище. Но както ви рекох по-горе болградските българи са равнодушни към всичко и това равнодушие ще ускори мисля затварянето му.

_________________________________________

510) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Изсилдисвам (от тур.: eksilmek) - чувства се липсата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...