Jump to content

6.11. Публикации: 1869 година. 6.11.1. Отношението на Гръцката патриаршия към българския църковен въпрос.


Recommended Posts

6.11. ПУБЛИКАЦИИ

1869 година

6.11.1. ОТНОШЕНИЕТО НА ГРЪЦКАТА ПАТРИАРШИЯ

КЪМ БЪЛГАРСКИЯ ЦЪРКОВЕН ВЪПРОС

В: Дунавска зора (Браила). Г. 2, бр. 8, 7 януари 1869, с. 30, 31.

Според сведенията що имаме от Цариград българският черковен въпрос се решава без удобрението на Вселенския патриарх. Ето що се говори за това:

Гръцката Патриаршия като дала на прошението отрицателен отговор срещу двата декрета за решение на въпроса, Али Паша предложил на българските представители да се свикат в Цариград колкото владици българи има из епархиите, да се състави един Български Синод, който като си направи устава, по когото ще се управлява Българската самостоятелна черква и Портата ще го одобри и потвърди.

На това основание прочее Владиците: Иларион, Панарет, Доротей, Антим Видински, Иларион Ловчански, представителите и някои първенци от цариградските българи се събират на съвет, за да съставят и устроят речения Български Синод.

Владиците Партений Кокушкий и Паисий Пловдивски (който биде заточен) са отказали от да земат участие в работата, че не са ги викали формално от Портата. ...

... Гръцкият патрик е издал окръжно писмо към митрополитите по български епархии да не приемат призванието им от Цариград като незаконно. При това ги подканя да проповядват на епархийските си българи да не слушат онова що им се гласи от Цариград, доказващи им, че българите никак нямат право да бъдат отделени от Гръцката патриаршия и техните искания са противоканонически и пр. Реченото патриархическо окръжно писмо било пълно с укори и клевети против българския народ.

При тия в Цариград се говори, какво Гръцкия патрик отправил писма до трите самостоятелни Черкви, до Петербурский и други Синоди за да ги прикани да се събере Вселенски събор в Цариград, в когото да се разгледа и българския черковен въпрос.

Не е сега за първ път дето Българите стават причина за Вселенски събор. Това се е случило и по времето на Цар Борис, когато Римския папа и Цариградския патрик не можаха да си споделят българите, на които царете най-сетне останови за първ път Българската самостоятелна Черква с Българска независима Патриархия в Преслав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...