Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 6 - то.

Чистотата е сила.

Ученико, днес земята, в която живееш е свещена, защото е земя, населена от Великата Душа. Небето от което се огряваш е светиня, защото е небе на Божествения Дух. Земята е широк простор за душата, а небето, необятна вселена за Духа, Ти Ученико, си небе и земя. Дух и душа - две велики същности, два колоса които се преливат един в друг и представляват едно цяло, една същност, една мирова сила, а то значи: ЧИСТОТАТА НА ЗЕМЯТА И СИЛА ОТ НЕБЕТО.

Чистота та, тази светла богиня, хванала под ръка своята посестрима святоста, предвождани от рицаря - силата, украсен на главата с петолъчната звезда, бродят из широкия свят на свещената земя и търсят … кого търсят? - Душата, паднала ранена в борбата и изгубил силата - ВЪЗЛИЗАНЕТО.

Днес таза Божия чистота, обхожда земята на сражението и търси нараненото сърце , прободено от меча на Черния Адепт. Същността на чистотата представлява една от най - великите сили в царството на богините, една най - красива природа в мировия живот - СВЕТЛА ДЕВА!

Ученико, „Чистите по сърце, ще видят славата на Бога“, казва великия Израел. Чистотата подразбира ЗРЕНИЕ - да имаш очите на светлото небе. А що е сила? - Няма друг мир, няма други небеса, няма други понятие за далечното, за безкрайното, за могъщото, отвън орбитата на този Бог - СИЛАТА. Той има образ украсен с небесния лазур. Погледът му е вечно течащ извор, който няма начало. Неговите мишци са лост, с който преместя световете от едно място на друго, от едно състояние в друго. Неговият полет е безграничен.

СИЛА И ЧИСТОТА. Два свята - свещена двойка. Ученико, когато се говори, че чистотата е сила, се подразбира: ЧИСТОТА УСЛОВИЕ НА ЗЕМЯТА. СИЛА - УСЛОВИЕ НА СЛЪНЦЕТО. В съчетанието със слънчевата, светлина с инертната сила на земята - земята е вече бременна. Чистота, това е най - великото условие, при което душата може да организира своите сили. А силата, това е условието за Духа, да впрегне тая сила на душата в Творчество. Така, чрез чистотата, която е сила, се привеждат душевните сили в дейността на върховната воля.

Друго понятие: чистотата е образ, а силата подобие. Чистотата не е бреме, а светъл хоризонт. Тя не е падение не е тъмнина, не отрицание, тя не се създава. Тя е жива, чиста богиня, която представлява велик импулс и бъдеща майка на живота. Лишена ли е душата от перлите на чистотата, душата е мъртва, бездейна, лишена от лъчите на славата. Нямаш ли този арбитър - чистотата, светлото царство на девите не може да се възцари на твоя трон. Нямаш ли тази богиня - чистотата, която да е станала зрение за твоите очи, ти никога няма да видиш светлите хоризонти на Божията земя. Единственото най - голямо богатство, което е оставено за твоята душа от Върховните сили при създаването на земята и живота по нея, това е тази дева - ЧИСТОТАТА. Те й оставиха това богатство, чрез което да намери или да повика за верен съдник Архангела - СИЛАТА. Той винаги обхожда земята и търси условие, място, когато може - да облече човешката душа с дрехата на чистотата. Ученико, бъди това условие за този Архангел, който да те окъпе в къпалнята на светлината и те облече с дрехата на чистотата. Днес той те вика, ВЕЛИК ПОВИК Е! Знай: той e намерил твоята душа, хвърлил е котвата на своя кораб на брега на твоя Дух. Влез в кораба му за да те отнесе в царството на красотата. Сила се изисква, чистотата трябва. Отвори сърцето си на този Архангел и той ще го измие с кристалните води на светлината. Имай за обект това светло небе и за основа тази чиста земя, където ще стане славното съчетание на душа та с Духа. Този е зова на Архангела на светлината. Ученико, ще видиш Бога! А ВРАТАТА ЗА БОГА Е ПРЕЗ ЦАРСТBOTO НА ЧИСТОТАТА. На вратата за Бога е написано великото мото: „Само чрез чистотата, ще имаш силата, която ще ти отвори вратата да влезеш в царството на СВОБОДАТА“. Запиши това мото в книгата на твоя ум. Нека бъде закон за твоята душа и твоя Дух. Тъй както първата буква от думата чистота Ч, е отворена отгоре, на която е присъщо да се налее с чист нектарът светлинната енергия, така да бъде отворено твоето сърце за светлината на познанието. Така съграждай твоята скиня, където ще зацари Божествения мир и ще потече онази интензивна мисъл, защото мира представлява чистотата. а мисълта – силата. Мисълта е от Божествен произход, а чистотата е състояние в което живеят Архангелските същества. Това са два мира, в които живеят светлите духове, които жертват своя живот, за да създадат условие за човешката душа. Влез в детайлностите на този Божествен план, който се изпълнява по строгите закони на Битието, чрез които се конструира великата градация на душевния възход и то само по пътя на ЧИСТОТАТА И СИЛАТА.

Ученико, когато ти проговорят струните на Духа, слей душевните желания в общата жива хармония на Духа. Бъди винаги готов да влезеш през тази врата на чистотата, към полето на славата. Пази сърцето си от многото неопределени желания, за да не оскверниш неговата дева - пазителка на светящите струи. Не допущай враждебника, с отровната стрела, да не би да порази ангела на мисълта и оскърбиш богинята на любовта, единствената надежда на душата, която ще я освободи от веригите на земните желания.

Пази се от скитащия адепт, който осквернява сърцето и душите на земните дъщери. Ходи по океаните, върховете и търси своята слава. Той е убиеца на доброто и разпространител на злото. Разпознавай го от делата му, защото те са лукави. С него има да воюваш. Жестока борба ти предстой, но не се плаши, вечността е пред теб.

Само тогава ще разбереш онази трогателна сцена, която сцена трогна и небесната йерархия. Този черен адепт нарани с отровната си стрела великия син – човек - Христос. И болки страшни пламнаха от раненото сърце. И Великия син на вечния живот просълзен каза: „Отче мой, сега идвам при теб чист, неопятнен в нищо. Затова съм ранен, защото не сторих волята на други, а извърших само Твоята Воля. Аз победих заради Твоята Слава и сега идвам с вихрената колесница, при Тебе“. Ученико, когато душата служи на Върховната Воля, тя свещенодейства. Когато свещенодействаш в храма на чистотата, тогава ще те посети силата на Духа и ще влезеш в редовете на великите Братя. на посвещението. ЩЕ БЪДЕШ БРАТ НА ХРИСТА.

Бъди носител на новия живот чрез чистота и сила. Стани отзвук на този тон на чистотата. Знай: когато бъдеш чист, ще бъдеш сила в живота, пред която се покланят й вселените. Такава е силната душа - душата на шестата раса, на великата чистота и любов. Люби истинно! Плодовете на чистотата и силата са любовта и мъдростта. Заради тях, Духът на Върховния ще те прегърне и целуне с устните на Истината. И ще потекат живите струи на новата духовна култура, които са: ЧИСТОТА И СИЛА. .

1 март 1931 г. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...