Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 12 - то

Извоювай истината

Ученико, винаги съм готов да отговоря на желанието ти, стига то да изхожда от добри чувства. Ще имаш на своя страна винаги силите на Духа, който бди и ръководи събитията на едно племе, предопределено да представлява стълба, чрез която ще се излее Мировият Дух.

Това племе днес е в унисон с доброто и със злото. Историята на Битието е отбелязала в свещените анални за едно същество, влязло във великата земя - РАЯ. Това същество, взело образ на ехидна, се обвило около стеблото на дървото на живата с желание да завладее градината и да се провъзгласи за владетел на дадените от Божествения Промисъл условия. И наистина, тази ехидна превърна рая на усое. Всички плодове на тази велика земя бяха ограбени и земята се преобърна на пустиня. Един плод остана, който това ехидно същество не можа да опетни е плодът на великата мъдрост.

Мъдростта стоеше с огнен меч и пазеше вечната красота. Човек ли бе тя? - Да, Баща на човешкия ред. Тя с хладнокръвие изчаква изключителните събития и с остроумие върза тази ехидна и я тури под нозете си.

Победа, истинска победа! Под кичестите райски дървета със светещи в небосвода очи, стои Мъдрецът великан силен, властен. Потърси мъдрецът останки от живота на Адама, но всичко бе в глъбината на пустинята. Мъдростта извика всред градината: „Адаме, Адаме, син на живота, къде си? Ти си венец на създанието. В мъка си роден. Ела да ти дам останалия плод - великата мъдрост. Адаме, сила на земята, слънце всред красотата, ела сине мой и не се срамувай заради измамата на тази ехидна. Тя е вече вързана и е под нозете. Аз те оставих на изпитание и ти падна пред вековете. И сега ти си вековен. Имай власт над живота и чрез мъдростта украсявай твоята земя.

И така, Ученико, Бог изведе Адама от райската градина заедно с неговите чувства и желания, които се увиваха около дървото на познанието - сили на доброто и злото, положителните и отрицателните - сили мощни - без начало и без край, вечен процес за създаване на живото битие, на новото битие на душата. Аз те навеждам на онази мисъл, която винаги спъва твоя прогрес.

Зло и Добро. Низходящ процес и възходящ процес. Не осъждай злото, защото тогава ти не си добре. Не отстъпвай от доброто, защото тогава ти си зле. Разгадай загадката за доброто и  злото, за сина в рая и историческата ехидна увита върху дървото на живота. Само при тази проявена светлина, ще имаш ключа на знанието. Днес е зовът към всички души, които имат връзка с историческия Адам - да се освободят от властта на тази ехидна. Днес злото има власт над четирите добродетели, а само към добродетелта Мъдрост в безвластно. И днес се налага голяма борба на млади, стари и деца да извоюват другите четири добродетели от властта на злото или в процеса на низходящите сили. Време е, когато ще се изпилият от писанията страниците на откровението: Ще дойде Божествено войнство да воюва за правда, добродетел, за любов и истина.“ Благоволение е това войнство, защото са сили на мъдростта! Достойни ще бъдат синовете, дъщерите и малкото пеленаче, защото мъдростта е неопетнена от злото, от силите на отрицанието. Нека знае човешкият дух за онази епоха, в която Йоан Богослов, отец на бъдещето, разгръща страниците на живата книга и следи за  изпълнението на пророчеството, изпълнена от войнствата на светлината. Ще стане централизация на тия сили между това племе, между славянството. Всички сили тук ще се централизират, а Йоан Богослов ще напише ново откровение. Това откровение ще бъде пълен мир, необятна любов и вечна истина. Йоан Богослов е жрец на откровението.

И побягна лъстителната ехидна нейде далеч в пустинята и там е вардена за кратко време, когато ще прелъсти и друг някой, дори от светлите войнства. Помни това, Ученико! Бъди готов, ^уй зева на този жрец, който зов е последен за тебе и воювай за превземането на другите добродетели. Казах: любовта вече е изкупена е кръвта на великия праведник - Христос. А, за правдата се бери един велик жрец - Мойсей. Но тя остана под чуждо владение. Дойде Мойсей пред фараона и каза: „Така ми каза Бог: пусни народа да отиде в Ханаанската земя”. Но ожесточи Бог сърцето на Фараона и не пусна народа. В последствие той ги пусна, не те оставиха костите си в пустинята. Не се извоюва правдата и Израел измре из пустинята.

Ханаан представлява земята на великата правда. Но сега, извоювана ли е любовта? Да, любовта в извоювана, защото Христос влезе в царството на Бога и закона на възкресението е вече право на всяка душа и всеки може чрез любовта да се издигне до по-висше царство. Палестина - това е земята на любовта.

Извоювана ли е истината? - Сега е епохата на извоюването на великата истина. Всички сили сега воюват за истината. Мястото на истината е в глъбината на Духа. Чрез силата на Духа ще се постигне да може да се вземе ключа на истината.

И тъй, остава да правите усилия за добродетелта, като включите всички други сили и прояви на живота. Истината ще възтържествува, защото и Бог воюва за нея. ВНИМАВАЙ! Бог е истина. Истината е неговото сърце. Истината е неговата същност. Всичко друго е проява на тази същност. И така Мойсей - Божий човек воюва за правдата, а Христос - Божий син воюва за любовта. А днес, кой воюва за истината? - Сам Духа. Така пише Йоан Богослов в откровението.

Какво разбираш под воюване на Бога или как Бог ще се изяви като правда по лицето на земята? Като човек или какво? Пред свещения фронт седи ангел Божий - пратеник. Той ще се изяви чрез мъдреца – Мировия Учител. Какво е твоето понятие за Духа? Имаш ли мащаб, мярка за силите на Духа? Коя е най-специфичната връзка? Как ти можеш да си представиш в своя ум този процес на Духа? И как работи Мировият Учител? - Това можеш да знаеш положително от своята душа. Днес са условия за истината, а истината подразбира извоюване на Божествения Дух.

Имаш теорията за прераждането, вселяването. Кое от тия две условия приемаш за Духа? Духът се вселява, а душата преражда. Това се отнася а за Мировия Учител, който в даден образ е вселен, но не и прероден. Какво разбираш под Миров Учител или Духа? Какво понятие имаш за мира? - понятието за мира е представа за цялата вселена, ще кажеш ти - близо си до истината. Не как може или как е допуснато в това мирово творчество липсва мировия Дух, та да става нужда да дойде Миров Учител и да е представител на Мировия Дух?

Казано: нищо в Бога се не губи. Истината, любовта, правдата и добродетелта се взеха от първия човек поставен в рая; когото ангелът изпъди от добрите условия. Но за човека, Бог остави вратата отворена. Когато той съзнае и потърси, ще му се даде. Затова мъдростта се прояви чрез мъдреца Соломон. - Тя се пазеше чиста, неопетнена от ехидната, обвита около дънера на дървото на живота. Правдата се изяви или извоюва от Мойсей, а любовта възкръсна чрез Христос. Но голяма бе борбата между Христа и отрицателните сили заради любовта. Но тук Христос победи и отрицателните сили отстъпиха пред силите на Духа му. С приковаването на кръста се доказа силата на Христа и могъществото на Духа. Христос бе в рая. Той познаваше дървото на познанието на доброто и злото. Той бе свидетел на цяла трагедия и затова трябваше да изкупи греха чрез огнено страдание. Как мислиш ти? Взе ли Христос участие в голямото престъпление в рая?. Син Божий бе той и Син човеческий го нарекоха. Следователно, човекът е взел участие в трагедията, защото Духа не се поддава на разпъване. Исус е човека, а Духът - Синът Божий. - В подкрепа на Мировия Учител идва онази светла, армия, за която Йоан Богослов писа в откровението. И ти, Ученико, бъди в редовете на тази армия, за да носиш светещата диадема - мъдростта. Борбата е жестока. Тук ще се прояви планетния Дух. И той ще даде предимство на светлите сили да населят земята, за да се възстанови царството на Бога и ще възтържествува истината. Ти сега си правда, любов, мъдрост, а тепърва - Истина.

И така, всякога казвай: „Аз съм истина и в мен няма лъжа“. Аз не съм представител на онова, каете не съществува във вековете. Аз съм вечна истина. И така, Ученико, твоята борба е против смъртта сага. Смъртта ще трябва да те освободи, за да можещ да продължиш по пътя на светлината към великата цел - Божествения Разум. Извоювай доброто за да дойде царството Божие в твоята земя, в твоята душа, в твоето сърце и твоя Дух. Кажи: няма вече лъжа. Аз ходя по пътя на правдата, живея с топлината на любовта, мисля чрез светлината на истината. Този е завета на Мировия Дух, който те ръководи. Слушай завета на Бога. Само Той е истина.

30 Април 1931 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...