Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 13 - то

Гласът на Бога.

Съсредоточавай мислите си и чрез този светъл акт ще влезеш във връзка е девите на богослужението, които са колективната душа на Вечния. Съсредоточи мислите си, за да се изяви душата ти в песен и красота. Единствените блага за теб са благодатните условия за разцвета на душата ти и възможността да имаш реалния език на Духа. – ТОВА Е ГЛАСЪТ НА БОГА. - Чрез песните „Махар Бену“ и „Вехади“ ще научиш сладкия език на Бога.

И така, драги Ученика, пътя към светилището на знанието знаеш, стълба на мъдростта познаваш, но гласът на Бога в дълбочината на своята душа не си чул. Гласът на Бога е глас на висша култура. Това го знаят само великите представители на новия свят живот.

Що е гласът на Бога или говорът на Бога? - Централизация на висши сили в човешката душа или фигуративно изразено - езика на небето чрез душата. Човешката душа е била главния изявител на културите на духовете от различни степени на развитие. Тя е била изявителка и на епохата на битовата душа и сродните души, които от своя страна за станали условия да се прояви битовия живот и своя култура, като са вземали място в историческите цикли и де днес човешката душа познава гласа само на духовете на битовия живот.

Не, днес, Ученико, въпросът е друг. Гласът на всеки отрасъл и стадий подразбира прояви на висши културни дейности. А сега Божият глас е глас на Духа - колективния Миров Дух, не дух на земни желалия, не дух на подземните пластове, а дух, който обзема целите мирове с всички техни култури. За този дух ти говоря сега. За него ти се говори чрез свещените писания на великите представители на Божията мисъл и план. Не слушай съветите на духовете, а познай Божия глас чрез Духа Му.

И тъй, направи тези преход. Мини в тази област на мълчанието, когато духът ще поведе душата ти и ти ще имаш вярна ориентировка. И тогава ще бъдеш център, благодатна земя, в която ще се населят девите на любовта, за да ти служат. Бъди чист, оросен е небесна роса - росата на слънчевите лъчи. Имай сълзите на светещите звезди. Откърми ги в своята душа. Тяхното име е добродетел, правда, любов, истина и мъдрост. Тава е гласът на изявения Бог в малкия мир на човека.

Да, велик проблем - проблема, който ще разреши достойно онези очаквани от векове проблясъци на съзнанието. Ще ги разшири и ще им даде последно правилно разрешение, чрез което душата ще има верни функции в своя мироглед.

И тъй, увеличавай радиуса на любовта - тази майка на вселените, която ще те научи на духовния език, който е тълкувател на Божият промисъл. Изучавай този език на духовната култура, защото свойствено е на душата да прави преходи от едно състояние в друго. И когато проникне във висшите области, да знае да се справи в дадените условия и да й се даде онази велика възможност да облече дрехата на подобието. Нека твоята душа изрази този език на съзнанието, което непрестанно буди интелекта и усилва вибрациите на мисълта.

Бъди приятел е този представител - Духа. Той не ще се страхува да те научи на този божествен език. Но ти имай горещете желание да го разбереш. Тури в своя стремеж формулата: „аз съм онова, което мога“, защото много представители делегирани от Духа, като Кришна, Буда, Конфуций и Христос - представители на великата духовна култура и висшата божествена наука, бяха неразбрани.

И така оставаше в тайна тяхната доктрина, която даваше увода за произхода на всяка твар или началото на всяка божествена вибрираща клетка. Но сега, има добри условия да се разведри мисълта на всеки индивид, защото интереса, отгласа на душата е повече интензивен. Сега лабиринта на душата е огрян от топлите лъчи на Духа. Издигна се индивида, защото гласът на разума го подтиква към просвета и заработи Колективното чувство на детството - и не е далеч времето, когато ще се изпълни казаното от Христа слово: „Дето сте събрани двама или трима в мое име и аз съм между вас“. И сега, твоята душа се намира пред един важен момент, когато живия Божий Дух е в пряка - връзка с емоциите на твоята същност. - Той вече разбулва скритата недостъпна в миналото свещена земя. И едно светло същество, един ангел полива и шепне на нежните цветя, които растат на тази земя. Тези ангел е слязъл в човешкия мир и устройва разбитите човешки сърца и направлява мисълта. Изгражда централата на разума, и направлява божествения лъч да бъде в пряка връзка е човешкия ум и сърце, защото, казах: единствената добродетел кеят остана неопетнена, тя беше мъдростта. Умът се подаде на опетнение, обаче разума остана да бъда винаги представител на мъдростта.

Какъв е този ангел който съзижда храма на разбитите човешки сърца? В плът ли е? - Не - той има допирна точка с плътта, със земята, но той живее в едно светло небе, гдето живота е висша красота. - Там е изключен греха. Сега, Ученико, ангела полива градилата на твоята душа, за да събуди в теб онова висше чувство; свещения усет за Божествената светлина и мъдрост, защото е казана: „ето ме, Господи, аз искам да пия от нектара на твоята светлина. Аз ще облека дрехата на виделината и ща ходя в света на истината. Ще възлюбя повече царствата на разумността, най после ще бъда цар, седнал на престола на мъдростта.

Тава е гласът ха Бога, и ти Ученико, слушай този глас, за да влезеш ката светоносец в земята на светлината.

Ти знаеш тъжната истерия на онези същества, които са започнали своя възход от центъра на земята и бързат да стигнат периферията за да ги огрее слънцето на живата. Там е тъга, страшна трагедия, за която се даде голяма жертва от царствата на светлината. Но ти си вече свободен. Твоя интелект е независим. Твоето сърце е свободно и то може да трепти и излъчва големи вълни от топлина, която да сгрява студените сърца. Ти си вече в пряка връзка със слънцето на новата култура.

И така, абстрахирай се от представителствата на всички нисши култури, които имаха влиянието върху твоя навик, за индивидуализиране на всички богатства, прояви и знание. Преодолявай тези сили на тези култури, за да не попаднеш отново в тяхно робство. Голяма омая донесоха те за човешкия интелект. Гръцката, египетската и сега европейската култури, които създадоха свои богове - златния Бог, железен Бог и славен, меден Бог.

А ти, Ученико, абстрахирай се от миналото, сегашното, вглъбявай се все повече в бъдещето, което носи разцвет на Духа, който разцвет обогатява градина та на твоята душа. Ти използвай миналото до толкова, доколкото е необходимо за усилване на волята на твоя Дух. Опитността която имаш, сложи за на новата култура, а Мировия Учител ще внесе новия елемент на висша просвета. Тя се състои от новите ядра на твоя Дух, които съдържат огъня на всезнанието. Стани сфинкс на мълчанието, докато чуеш гласът на Бога. Мнозина в миналото минаха само под сянката на египетския сфинкс и се удивяваха на голямото остроумие на неговия архитект, не нищо не разбраха от замисъла на чудовището. Но сега е време, когато ще се разкрие идеята, замисъла на онази раса на мълчанието в лицето на сфинкса. Тази раса е олицетворила своите желания, които са били загадъчни.

Господи, отвори обятията си, за да влезем в теб и видим твоята същност. Но това не се е осъществявало по ред причини. Тогава тази раса е изобразила Бога като голямо мълчание чрез египетските сфинксове.

Не днес на теб, Ученико, на великата школа на посвещението се казва: научи езика на Бога, възприеми мисълта на Бога, най-после напрали опита да видиш Бога. Прекрасни са нозете на Ученика, който е стъпил на свещените стъпала на великата школа, която някога е била спънка на мнозина Ученици на миналите раси. Днес Духа на Бялото Братство ти говори, чрез коликтивитета на своята висша платформа, която е идеята на висшите постижения за безсмъртие и вечност.

Но от где води своето начало това Братство? То води своето начало като проява, във вселените от онзи съкровен момент на излияние на Божествената мисъл, която е проявила големите опитности на едно древно, много далечно във вековете царство - царството на светлината, на виделината и великата любов. Затова, Бялото Братство си е послужило с методичните школувания на душевните сили, като се стреми да внесе грандиозния процес, който е свойствен на Духа.

И днес Учителя на сформираното на земята Братство, като специалист градинар обхожда градините на човешките души и прави нови присадки върху стеблата на древните ученици, които са пропадали в миналите школи. Днес, чрез езика на Учителя на Бялото Братство говори Бог и този говор звучи чрез арфата на колективната душа. А то значи: всички ученици в миналото и сега, които имат великата опитност на Божието познание, са едно вдъхновение в общия храм, което вдъхновение е написано на главния олтар: - „Познай себе си, за да познаеш Бога“ Познай себе си като колективна душа в Битието, познай Бога като колективен Дух във вечността.

Не днес в Школата на Бялото Братство говори Божествения език за една велика проблема, а тя е царството на истината. В миналото са говорили духовете, а сега говори Бог чрез Духа си. Прави разлика между духове и Духа. На миналите Школи са говорили боговете, а в новата Школа на Великото Братство говори Бог. Затова разликата от миналото и сега е голяма. Новият образ на културата се отличала по активността на колективния Дух. Старата Школа се замести с новата мисъл, която е спонтанността на душевните сили чрез гласа на Бога. Вглъбяване повече в този глас. който говори истината и събужда съзнанието.

Учителя на Бялото Братство е въплъщение на нова култура, а тя ще преодолее отрицанието и ще предвести новия строй чрез знание и посвещение. Днес новото е в мъка на раждане и идат благодатни дни, когато този младенец - новият човек, облечен в светлина и знание, ще провъзгласи новата прокламация. Това, което се ражда е ценно във вековете. Затова новата светлина и мисъл казват на Учениците на Мировата Школа: не се спирайте пред съблазните, не се чуди на хитростта, която примамва дебрите начинаещи, но знай: всички представители на отрицанието са били в миналото и сега са работници , които са носили калта, тухлите и камъните за строежа на новата сграда. Те са под тежко изпитание и затова ръмжат срещу светлината и разумните зидари. Но зидарите на новия храм хладнокръвно понасят несгодите и препятствията от тия работници, като дълбоко са уверени, че новата скиня ще се изгради и тя ще бъде нова епоха в историята на народите. Архитектът на новостроящата се скиня знае положително, че тези сили на отрицанието ще изпълнят по необходимост закона на еволюцията и тя ще ги освободи някога от тежката карма на изпитанието.

И тъй, когато силите на отрицанието са в разрез със силите на светлината, това трябва да бъде ясно, че се изживява едно време, една епоха на двубой - двубой между тъмните и светлите сили. При тези двубой Учениците на Мировата Школа не могат да бъдат неактивни, защото закона е строг, неумолим. Днес е епоха в която ще стане пречупване на силите от пасивност към активност. Затова провидението ожесточава отрицателните сили. Но провидението бди за изграждането на но храм на новата култура. Днес провидението апелира към Учениците на миналите школи и към сегашните представители на новата мисъл за колективна, съвместна, творческа деятелност, да се ръководят от единния глас на Бога, който вика от глъбината на човешката душа. Ученикът на всемирната Школа е акорд - глас на Бога. Най после, Ученикът на Всемирната Школа е ангел - благовестител на единно братство, единна воля. Познай и чуй гласа на Бога.

3 Май 1931 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...