Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 24-то.

Огънят на Духа.

Ти чакаш от ясно небе гръм. От ясно небе гръм никога няма, а има светлина. Светлината е доказателство, че небето е ясно. И в такъв случай истините в живота не търпят доказателства. Ясното небе ни освидетелства здравия разум, логичната мисъл и строго определения замах на душата. Тя не се движи вече по закона на абстракцията, защото законът на абстракцията е представляван от онези сили, които нямат още съзнанието на онези сложни институти на свръхсъзнателните сили. Абстрактното, отвлеченото, това е само понятие. по отношение на човешкото съзнание. Няма отвлечен мир няма понятие в духовния език, за недоказано-отвлечено. Истината е: виещата градация, в която е проявен Божествения разум. Когато дойде Божественото съзнание в човешката душа, в човека настъпва просветлението. Тогава той казва: логиката е сила само по отношение нашите прояви – да ги респектира. По отношение общите вариации на живота, а разумът е плод на Божествения промисъл. Там, където е проникнал Божият разум, всички ферми на логиката пропадат. На основание на този закон се е вглъбила истината в човешката душа като възходящо бъдеще, защото миналото; настоящето, това са форми на проявлението на душата, когато тя е била в подсъзнанието, когато разумът не е бил фактор или закон на свободната проява.

И така, за да имаш великите доказателства, ще трябва да знаеш положително, че духовният мир, духовният свят никога не помнят оскъдност. Тази Истина се изявява чрез великите Учители. Затова и Христос каза: „блажен е този, който без да е видял, е повярвал“, защото, виждането във физическия свят подразбира степенуване на мирогледа в областите на неизвестното, а вярата подразбира онази божествена връзка, която е вече в допир с емоциите или осъзнателните сили на душата.

И така: Бъди верен! В кого?-Бъди верен в себе си, защото ти си една велика доказана истина. Такива са принципите на духовния свят. А принципите във физическия свят са принципи на еволюцията. Когато имаме предвид еволюцията, подразбираме и инволюция, защото тя се съдържа в еволюцията. Тя е неин съветник. И тогава светът на абстрактното, на отвлеченото има своя философия за видовете проявления в космичния и физичния живот в планетната система, защото сега системите за теб са абстракция. Системи значи сили, които оперират в областта на еволюцията и инволюцията, когато за чистия божествен разум като капацитет върху тия закони, които дирижират системите в космоса, са изтичащи сили от първичното, вечното.

Ученико, дошла ли е тази вълна на тия сили до твоята душа или в храма на твоята мисъл? Ето въпросът: да или не? Съществуваш ли или не? Не трябва и сянка от съмнение, че ти не съществуваш като вечност, като реална доказана истина. Законът в природата е дисциплинирал всяка сложна проява, украсява нейното лице и я изявява като мощна единица. Истината е тази: всяка душа е съкровище от вечното начало, затова Бог е поставил онези разумни закони в човешката душа, които закони проявяват Бога чрез мисълта. А то значи: душата е място или, където се проявява Божествената същност.

Природните стихии в живота са анормалности, но те са едно доказателство, че са нарушени природните закони. Разумният тук извлича висшата философия, тъй като реалните висши светове се прожектират върху картата на човешката душа. Тази философска мисъл занимавала и занимава висшите духове, представители на вековната мъдрост, които имат за задача да възстановят висшия порядък, нарушен от отрицателните сили и да разчистят от плевелите пътя между царството на еволюцията и царството на висшия разум.

Тази доктрина е в основата на мистиката, която е имала и има грамадни успехи във вековете като реалност, чрез която великаните на мисълта са подклаждали огъня на духовната култура.Тия великани са очертали пътищата или са имали математическите аксиоми за онези неизвестности, които са като препятствие в еволюционни живот. Тази мисъл, това философско твърдение дойде й в главата на Сократа и той каза: „Познай себе си“, а то значи доказателство си самия ти. Ако търсиш доказателства вън от себе си, ти си й областите на вечните промени, под закона на еволюцията. А познал себе си, то значи, познал те е великия Божествен разум, защото Бог се проявява на земята като разум. Разум значи-строго определен, праволинеен ум. Бъди разумен, бъди проявен ум. Човешкият ум, влязъл в областта, на висшия разум е вече доказана истина за съществуванието на живота. Какво е днес понятието за живота в човешката глава? Един проблем предстои да разреши човешкият гений: в смъртта иди вън от смъртта е силата на живота? Естеството на човека казва: в лабораторията на смъртта е удоволствието на живота, а гения на душата казва моя вечен блян, моя копнеж е да постигна великите светила в широките простори на живота, а значи, вън от смъртта. Моя идеал в съществуващото, в мира на душите е този: вън от лабораторията на смъртта. Стига жертви за нашия разум. Вечен полет за висшия разум или Бога в света на светлината. Две понятия, които са занимавали гениите на съдбата. Що е съдба?-Съдбата е борба между Бога и смъртта. Ето, това са форми, които спъват мисълта, БОГ И СМЪРТ! - Има ли в Бога смърт? Или съществува ли във Вечния елемента на смъртта? В творчеството на Вечния съществува ли свят на разложение?-Това са форми на мисълта по отношение степента на живота, А по отношение Божествения разум съществува онзи висш проблем: вън от смъртта, а към безсмъртно обновление. В този процес гори огъня на Божествения Дух. Чистият разум иде от пещта на този огън, огъня на Духа,

И сега, Ученико, нашите експерименти ще бъдат по отношение на този огън на Духа. В Божествения разум няма съмнение. То е изключено. Ако Бог се отрече от себе си, то значи хаос, а хаосът съществува само по отношение процесите които минават през много области, а у Бога е само висш разум, баща на нещата, родител на живота. И така, запомни: ти си пионер, ръководен от този разум, чрез който ще разрушавай силите на смъртта. Ще трябва безпощадно да се бориш с техния архитект, Ще събереш силите на душата си, организирани в една жива вяра, подведени от огъня на Духа и ще разтапяш гранитните им основи. Ще се пазиш от малодушието. Широка, силна душа се изисква за победа на смъртта. Ти си живот вечен-обект на вечното прозорливо око на Бога. Щом си обект на Божественото око, ти си вечността. За теб смъртта е само миг на това око. Кажи на този съдия-смъртта, че няма място за него в твоята светиня. Няма условия в твоето царство, защото е царство на непрестанна светлина. Обезоръжавай всеки ден зидарите на смъртен. Тяхното оръжие се състои от огнените желания: повече удоволствие на естеството, лъжа, омраза, убийство и блудство. Има фази в живота. Животът представлява една верига от различни калибри звена, на които единия край на тази верига е във висините, а другия в низините. Влиянията на висините се различават от влиянията на низините. За да знаеш това, зависи от кой диаметър звено си ти и какво влияние те осенява. Ще знаеш животът е построен под строгата градация на тази верига. Всяко изключение носи отговорност. Има отговорности в човешката душа, чрез които може да се допускат изключения. Такива са правени много, но са попадали под ударите на отговорността, защото изключението подразбира отклонение от общата верига, което като отделно звено се движи със същата енергия, свободно, независимо от закона на творчеството. Ето една спънка, която човекът на новата мисъл още не може да разбере, защото той по душа се чувства отделна единица от общия колектив на редовете. Казвам, има възможности в човешката душа да бъде извън тази верига; а това са велики фактори, адепти на новата мисъл. Това именно е изключение.

Ти казваш: Защо е необходим на великия божествен разум този процес? Защо е необходима еволюцията? Тук се засяга въпроса за абсолютността на Бога. Ако не беше така, щеше да съществува само смърт. Понеже в Бога няма смърт, затова е този процес. Човешкият гений ще се справи с тези условия, с които е в допирни точки. Защо? Кой познава Бога? Ако има величие на Бога, това е само за това, защото, о Боже, ти си Вечния, абсолютния. Няма смърт в тебе, а има процес на възраждане и развитие на живота. Ти си безсмъртие! Животът е построен по силата на върховни закони. Законите определят развитието на многото йерархии. Йерархиите определят и изявяват онази спонтанна мирова мисъл на Бога и зависи в коя йерархия на живота е попаднал даден индивид, който е част от живия организъм на Божеството. И тогава казваме, че има и йерархии на родовете, в които родове е еволюцията на човека, а то значи: процес на размножение, процес на трансформация или преливане на един живот в друг в океана на живота. Едно ще знаеш: ти си призован да съкратиш процеса в твоята душа и да влезеш в храма на посвещението за изучаване на Божия промисъл. И само тогава, Ученико, ще дойдеш до онова велико, вътрешно духовно сливане и ще кажеш: „Господи, аз не знаех, но сега подкрепи силите ми, чрез които да мога . да проуча Твоята същина. До сега аз хвърлях кал на свещения Ти образ и насаждах отрицателни семена в градината на моята душа“.

За да дойдеш до това смирение, трябва да бъдеш голям, силел. До пътя на смирението се достига до съвършенството. Влез във великата душа и потърси началото на живота. Ето кое е ценното за търсещия ученик: смирение, пред необятната светлина и Върховното Начало. Ти казваш: всички сили, енергии се проявяват е различни скорости, разни степени, вибрации. Употребява ли се време и за най-малкото проявление? Време, миг, скорост, това са по отношение на човешкия живот. Доколкото човешкия живот е можел да култивира инертните сили на живота, дотолкова той може да определи временната. скорост. Не трябва да се спира човек, дали времената, мигът е важен за проявленията. Всичките степени на развитието се преливат от вълни във вълни. Всички сили в природата са в вълнообразно движение и зависи много, даден индивид под кои възходящи вълни е попаднал на тази динамичност на силите и от там той ще схване онази абсолютност на силите. Всяка сила е абсолютна в своята проява. Това се отнася за силите в разумната природа. Зависи индивида в каква вълна е попаднал, в йерархията на родовия живот ли или другаде. И тогава следва: има ли да питаме за миг в живота? Ако има миг, то Бог съществува ли в този миг?

Има ли време и Бог съществува ли в това време? Има ли смърт в Бога или няма? Или ако има смърт, То значи ли, че Бог не съществува извън смъртта? Време, миг, това са понятия, с което индивидът е определил пътя си за своя възход. Ще е най-малкото време, което индивидът може да си го представи. А в Божествената мисъл съществува ли миг? - Там е непреривен живот. Щом направиш изключение и излезеш от веригата като отделно звено, там вече съществува миг, време, вълнообразни вълни или зигзаги. Зависи на какъв ъгъл се намираш при инертността на силите. Тук еволюционния закон е изразен във форми и съдба.

Щом си излязъл от веригата, от общия родов живот, ти влизаш в други вериги на ефирния ангелски живот. Ако влезеш в тази верига на ангелския живот, ти трябва да бъдеш в унисон със законите, по които трепти тоя живот. Ако не бъдеш в унисон, ти ще служиш като спирачка като препятствие и тогава навярно съдбата ти ще бъде по-жестока. Такава е съдбата на дявола-тоя дух на отрицанието, защото не е в унисон с веригата на еволюцията. Така той е попаднал в най ниското състояние на сцеплението или звено на черните вериги.

Затова, призови Божествения разум, укрепи душата си с Божествения дух и тогава смело ще се себеопределиш. Да излезеш от тази родова верига, то значи, да скъсаш, да ликвидираш с времето, пространството и мига. Ти питаш, как да имаш допирни точки с тази реалност, за да имаш едно будно съзнание. Имаш големи родови връзки. Има духове, които са свързани кармически с теб. Те живеят, мислят, действат чрез теб. Понеже ти имаш прозрение за светлината на новото разбиране, идват много духове - астралци и други. Те идват като оси и разбъркват съзнанието. Но Божественият Дух бди над теб и не ще остави тези оси да пресушат сочната вече смокиня. Вътре вече свети светлината, защото е запалена от Върховния Дух. Ти имаш вече придобити развръзки. Ще трябват още жертви, разумни жертви, защото всяко изключение, е придружено с голяма жертва. Ти си изключение. Жертвай се за истината, за Божия промисъл, който трябва напълно да завладее твоя ум. Този е пътя към Месия - Словото на Великата Истина.

20 Декември 1931 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...