Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 29-то.

Скрижалите на свободата.

Ученико, имай душевно съзерцание, за да можеш да вземеш участие в сутринната молитва, когато се изливат звуците на великата симфония. Имай този свещен образ на стремящата се душа във висшето съзерцание. Мислителната способност зависи от тази концентрация на мисълта. Тя е продиктувана от фактора-волята, а волята - необятния стремеж на сърцето. Пожелай и ще придобиеш. Искай и ще ти се даде. А майката на тия желания е сърцето - любовта. Любовта е кредитор на душата. Тя изпуска сили, които са изразени във власт, могъщество, творчество, деятелност. Когато кредиторът отсъства, тогава душата е най-бедна, изоставена сама в живота на космичните строги, неумолими закони, които разгръщат страниците от самото начало до края. А когато се яви любовта като авторитетна, властна, душата бива простена, освободена от многото задължения, от кармичните връзки, защото в основата на любовта лежи идеята за свободата. Истината освобождава. А какво е свободата? -Това е неумолим копнеж, непреривен стремеж към великата хармония на живота. Свобода - този скрижал, който е мечтан във вековете, е бленувай като светла звезда, грееща в новия свят. СВОБОДА! Свободата е цел, а истината - средство. Бъди истинен, за да придобиеш свободата. А когато имаш свободата, ти си вече вън от границите от перспективните истини, защото в живота на душата са сплетени много чувства, които душата е наследила през епохата на своето обновление. От многото чувства, на душата й предстои да оформи колективното чувство. То всичко знае и тогава перспективните истини стават една реална истина. Истина е, че аз съм свободен. Така се освобождава „азът“. А единната истина, продиктувана от любовта, прояснява съзнанието и тогава ясно се очертава пътят към висшия идеал. Бог е любов - Бог не е любов. Кога Бог е любов и кога не е любов? Бог е любов, когато е висша цел за целия космичен живот, който се стреми към тази цел. А Бог не е любов, когато целта се постигне и живота почва да радиира от центъра към периферията. Тогава Бог е само живот. Във висшия живот са изключени всички други прояви всички други стремежи и идваме до идеята за абсолютния Бог, който е в самия себе си; който има в диханието си онези висши трептения, които се изливат чрез организмите на Духа. Организмите на Духа са достъпни само за свободния „АЗ“, който казва: „Аз зная, че Бог е абсолютен в самия себе си и някоя форма не е в състояние да определи тази абсолютност“.

Бог е свободата, Бог е живота, Бог е светлината, Бог е Любовта, Мъдростта и добродетелта за стремящите се души. А Бог е абсолютен само за Висшето „АЗ“, което е в допирни точки с тази абсолютност.

Кой може да знае замисъла на абсолютния? - Кои дихателни органи могат да дишат под този напор на тази абсолютна сила и тогава да кажат: „Аз и Отец сме едно“? Кой интелект може да съкруши тази абсолютност на чистички и научи нейната собственост й тогава да каже „Аз и Отец сме едно“? Кой е този гръбнак, тази неумолима воля, която да подлости тази власт и да я има под свое благоволение И да каже: „Аз и Отец сме едно“? Ето величието на стремящата се душа. Ето възможностите на „Азът“, за да има радиациите на Духа. Стреми се да влезеш в такта на тази симфония на Духа. Само Божия Дух е, който разтваря съкровищницата на Абсолютния. Само Духа е, който може да бъде връзката между душата, „Азът“ и Абсолютното. Само онова духовно тяло, създадено от свещената материя на Духа, ще има онзи достъп да живее в Абсолютния - в скинията на душата

Какво достойнство трябва за да имаш възможност да бъдеш в контакт с тия сили на абсолютното! Имате ли Тези елементи в своето тяло, които Да бъдат внимание, когато в тялото ти цари духът на смъртта? Тялото е смъртно; но духовното тяло е нетленно. Кои са ония елементи, които ти чувстваш и могат да бъдат така устойчиви, смели, че да бъдат внимание на съвършените сили? Кое е онова силното в твоето тяло, което може да ти дава онази свещена надежда за гениални постижения? Ние разглеждахме онова силното в душата, в човешкия Дух. А сега въпросът е, кое е онова силното в човешкото тяло, което дава безсмъртен образ на висшата идея? Какви са ония енергии, елементи в тялото, които го правят достояние, за да се домогне до идеята за съвършенството?

Тук ние не искаме от теб да определяш възможностите на Духа и душата, а искаме да определиш онези възможности, които са скрити, като причина и ти дават полет към усъвършенстване. Когато човек се изправи пред огледалото, той има желание да вида своя образ. Така също, той се изправя и пред фотографическия апарат, за да види последния свой образ. Той се надява на него, стреми се да го види по-съвършен. Той иска да вида своето тяло хубаво, красиво. Цветът на лицето го интересува. Най после Го интересува и какво впечатление прави на окръжаващите. Дори отива до там, че се заражда онази сила-гордостта, надменността. Затова, ние искаме да определиш, кой е онзи елемент, който подбужда ония съставни части като една нова преорганизация на тялото.

Това са светлинните енергии, които са най важната съставна част от кръвта. Кръвта подбужда ония органи към разумен живот. Има и тъмни енергии и светлинни енергии. Сега на хоризонта се явяват двата образа: тъмнината и светлината. Тъмнината е опаката страна на нещата, а светлината лицевата страна. Тъмнината представлява горящата енергия, а светлината е, която подържа огъня. Ако няма тъмнина, няма да има и светлина. А тогава какво ще има? - Ще има абсолютното. Но как ще го има, когато то не съществува като проява? Човекът е проява, защото е под давлението на горящата енергия - еволюционната система. Огънят зависи от индивидуалния пламък на твоите сили, затова, бъди факел, който гори, но не изгаря, а само свети, защото тъмнината е материя - гори я изгаря. Тя има принципите на абсолютността - крайностите.

6 Март 1932 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...