Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 30-то.

Към свръхсъзнание.

Ученико, разумният всякога е предвидлив. Той взима под съображение всички прояви, които са процес на съзнанието. Всяка инсталация, направлявана от разумния, е диктувана от това пробудено съзнание, затова, ти трябва да имаш под съображение инсталацията която имаш. Тъй, както е инсталирана сложната канализация със своите механизми и е представителка на разумните сили, така също, всеки един от учениците в дадена школа, представлява акумулатор, който радиира и е в допир с околните влияния и със силите на коликтивитета. Затова, трябва на време да се ограждаш в пространството.

Тогава изпъква въпроса, в Божественото съществува ли време и пространство? Когато силовите енергии на Душевния вибриращ свят се намират в подсъзнанието, тогава той е под неумолимата диктовка на времето и пространството. При всеки процес в инсталацията, попадащ в подсъзнанието, имаме вече събуждаше на съзнателните сили и преход към свръхсъзнание. А когато дойдем до будната душа, тогава имаме вече резултата на с в свръхсъзнанието . Свръхсъзнанието е зорница за стремящата се будна душа. Подсъзнанието действа с всички ония сили, които са в запас. Подсъзнанието изразходва целия запас от енергии и съгражда свой мир, използва всички сили, които представляват кристализацията на ония елементи, които са излъчени, от кого? - Идваме пак до онова първичното, началото на живота, което е основа за съграждането, за израстването и събуждането. Това са дадените условия от Първичното Начало. Подсъзнанието действа не под свободна воля, а е зависимо от ред условия, които са му продиктувани от ония закони, които коригират живота. Себесъзнанието е като резултат на тия подсъзнателни сили. То е резултат, тъй както малката семка, хвърлена в почвата, израства и става велико изявление. Съзнанието и себесъзнанието са процеси на събуждане. Създанието има енергиите на слънцето. То се себеосъзнава, че трябва да изпраща от себе си в жертва на другите. То е оня овят, в който само може да се живее. Там е изобилието на живот. Но същевременно, има една демонстрация на силите. Когато дойде процесът на съзнанието, нещата се осмислят, природата бива жива и разумна; Замисълът на Първичния е реалност в перспективи, защото съзнанието действа чрез перспективите, чрез системите, които са плод на будната душа.

Какъв е процесът в свръхсъзнанието? Този процес е малко упражняван върху битието на човека. Човекът не е дошъл до онова съзнание, щото душата му да действа с разумната воля на свръхсъзнанието. Най после, човек още не е бил запален от Божествения огън на свръхсъзнанието. Човек само бленува и в този свой блян той попада под силите на съзнанието и подсъзнанието и прави свои комбинация и се измамва - бива увлечен, затова, защото те се явяват като сили мистериозни, всевишни и той се индивидуализира. Уповавайки се на своите придобивки, казва: „Човек е същество, което притежава голям запас от енергии и от възможности. Най-голямата възможност е Проявената мисъл“. Човек действително представлява запас от енергии и възможности, затова очите на Божеството са обърнати към човека. Той е дал възможност на тази йерархията-човека, да излезе от йерархията-животното и го е поставил при условията на подсъзнателните и съзнателните сили.

Ето една привилегия, едно достояние на човешката душа, Която е минала през епохите на деградацията някога, а сега е в една епоха на висша градация, на събуждане. На човека му предстои да влезе в орбитата на ВЕЛИКАТА БУДНА ДУША.

Будната душа действа със светлинните енергии на свръхсъзнанието. А какво е това определение – свръхсъзнание? Атрибута на силовия Божествен Дух? Ще се зададе въпроса, има ли в Бога силов Дух? Когато говорим за свръхсъзнанието, ще приемем че съществува такъв. А когато излезем от процеса на съзнанието и свръхсъзнанието и влезем в процеса на свободната мисъл, която не е ограничена, а действа под висшите разумни принципи и е навлязла в лабораторията на Божествената свобода, ще има нова мярка за нещата.

Тук човешкия език е слаб да определи що е това - извън процесите на подсъзнанието, самосъзнанието и свръхсъзнанието. Свръхсъзнанието още не е пълната свобода или онова единение с Първичния. Свръхсъзнанието представлява за човека Божието око. То е под светлината на това око, което гледа на нещата строго отмерено. А що са тези живя, активни очи на Бога? Свръхсъзнанието е онзи гений, който се е издигнал над всички процеси, борави в онази област на съвършенството и на всички активни и пасивни сили в природата, във вселената и гледа и гледа със съвършените очи на Бога. Висш идеал е за човешката душа този гений, този архангел - свръхсъзнанието. Ето началникът над всички първични, разумни и творчески сили. Свръхсъзнанието условие ли е? – Не! Свръхсъзнанието не подразбира условие, а то е същина, измерение на Първичното. Когато, съзнанието и подсъзнанието са дадени условия за събуждане и в резултат се явява ритъма на живота. Под скритите и неумолими закони на времето и пространството се прозира големият замисъл. Сега може пак да ти дойде никой съблазън. Казвам, съблазън, съблазнителна мисъл, затова, защото е съществуващ проблем в човешкия развой. Голямо сплитане на енергиите се образува. И между, цялата тази координация, действа мисълта - плод на трите адепта: сърцето, интелекта и волята. В голямата загадъчност търси перспективите на онзи фокус – архангелът - семката на свръхсъзнанието. Свръхсъзнанието е като съблазън за тебе, защото си напуснал едно състояние на животинство и борбата е голяма. В твоето подсъзнание действа цял един свят на примирение и когато ти се освободиш чрез себеосъзнаването от тия сили на примирението, ти попадаш под влиянието да съблазънта и твоето положение бива такова, като на кораб, който е бил на суха земя и е пуснат в дълбоките водили и се намира в една неизвестност за своето съществувание. Тук действат силите на съблазънта. Така човешката душа е излязла от тази груба действителност, освободила се е от ударите на архитекта, който е начертал и построил стръмната стълба на съзнанието. Свръхсъзнанието е съблазън затова, защото е пряко действие върху съзнателните конструкции. А тук, свръхсъзнанието действа магически върху живота на душата и затова съзнанието казва: дали тук е моето място? - Дали аз не съм играчка на природата? Дали не съм само една арена, която съм причина за убиване на живота? Стъпил на това стъпало, човек е под силното давление на съблазънта. Но ние казваме, най -красивите хоризонти на душата са, когато е вече влязла в тази област на съблазън. Тя се вече бори героично с противоположните сили и извоюва вече един собствен съзнателен мир, индивидуален мир. Тук индивидуалността показва за една вече съзнателна единица, осъзнала себе си като сила, важна в големия живот, която се бори и лети към лабиринтите на Първичното.

13 март 1932 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...