Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 35-то.

Мъжът и жената.

Свободата е единственото могъщо право на твоята душа. Когато тази царица - свободата е облечеха в слънчева дреха, твоето небе е чието, ясно, мъглите се стопяват. Така свободата е твое право, зарегистрирано чрез усилията на възвишените същества. Син те нарече Бог, защото само сина знае тайния промисъл на своя баща. Като дете мое те повиках из глъбината на живота и ти дойде и прегърнат беше от топлите обятия на твоята майка - любовта и се нарече син на свободата.

Единственото същество, надарено с тази привилегия, това е човекът, който има свободата. Свободата на мисълта, свободата на чувствата, свободата на действията, свободата на творчеството. Когато казваме творчество, всички небесни сили са съсредоточени в този проблем.

Бъди творец, защото твоя баща твори. Бъди свободен, защото твоята майка те роди в любовта. Любовта се подържа от светлите лъчи на свободата. В любовта са изключени всички ограничения. Пред нейния поглед се срутват гранитните стени иззидани от егоизма, стопяват се и нишките на ревността и изгарят всички канали на тъмните замисли на животното в човека.

Такава е историята на човека. Направи го Бог от пръст и вдъхва му душа жива и постави го в градината на любовта и даде му воля и свобода, даде му и власт над животните, растенията, минералите, даде му и любовта им. Божественият промисъл беше: човекът, направен по подобие Божие и образ Негов, да стане той мост, път, за да минат през него съществата в по-горна еволюция. Но печалното беше, че когато човекът се видя властен, имайки свободата и любовта, се почувства господар над всичко живо в градината на красотата. Обладаха го страстите на животинската природа и увиха се като змия около неговия образ и той наруши заповедта. Сложи ръка върху дървото на живота и яде от забранения плод. Страстите обсебиха любовта, убиха стремежа към Духа и наруши се равновесието, вардено от провидението, за да минат тия души в по-висша еволюция. Но там не се спря човекът. Ползвайки се от любовта на животните и от свободата, той уби животното и обсеби неговите стремежи, неговите страсти. Разгневи се Божеството, но кле се то: дадохме му власт, дадохме му свобода, дадохме му любовта си, за това не ще се разкая.

Разкри се тайната за човека и видяха го очите на животното и лъчите на цветята. Те се жертваха за него, за да му повърнат достойнството и славата и продължават жертвите и до днес. Провидението което трябваше да приведе ония енергии в по-висша еволюция на живот; се спря пред прага на човешкия дух и го попита: защо обсеби това общо благо за себе си и уби стремежа? Тук човекът деградира в своя стремеж. Като баща и майка стои голямата отговорност за убийството на висшия стремеж към по висш стадий на живот.

И каза Бог да му направим другарка, да вземем от плътта му кост и ги сменим с лазура и му направим другарка в живота, за да роди отново убития стремеж. И станаха мъж и жена - два закона - свобода и любов, мъж и жена - два символа, които много векове не можаха да разгадаят промисъла на Божеството. Мъж и жена, два свята, който вечно се преливат. Тук е болката на оня принцип, който има двойнство в творчеството. Видя я мъжът в градината - красива, прелестна и пожела да я обсеби, за да я направи майка на загубеното, убитото желание. И тя стана майка. Презря я мъжът, защото тя зачена оскърбеното, поробеното от него и започна борбата между мъжа и жената, която продължава и до днес. Мъжът, имайки привилегията на свободата, е застанал на пътя на жената като противодействие, което е олицетворение на Любовта. До тогава, до когато мъжът - свободата, не възлюби любовта – жената, страшната борба няма да престане.

Това е по отношение на физическите прояви в царството на възмездието. Този, който не люби жената, не е познал Бога. Жена, която не дава свобода на мъжа, е осъдена от разума. Тази е максимата, от която е започнал й мъдрецът своето посвещение. Възлюбил е любовта, за да се възцари дивната хармония в неговия Дух.

И пее той: ти си дъщеря на звездния чар. Аз те видях под кичестото дърво на звездите, когато ти пееше вечната песен на младостта и аз рекох: О, богове, сили небесни, аз я възлюбих. И дойде духът на мъдростта и тръгна мъдрецът по пътя на вечното творчество.

Това беше идилията на мъдреца, когато възлюби жената и написа скрижалите на разумния живот върху нейното сърце. Сега и на теб казваме, ученико: ако не започнеш с тази максима, от това начало, от където започна мъдреца, знай, никога не ще имаш вниманието на Божия промисъл. Върху жената стои онази отговорност, за която следи цялата природа. Тя е ненарушение закона на любовта. Тук ще се оправдае тя с раждането на онези загубени желания и стремежи, които животът ще приведе в по-горен стадий. Кога ражда жената? Аз ти казах: човекът е деградиран баща, а жената деградирана майка, не за някаква обида, но за нарушение законите в битието. Но сега ще бъде изкупен този грях, защото рече Бог: „сине мой, наследник мой, ела и дай ми сърцето си, т. е. дай ми любовта си“. А коя е тази любов? - жената. Ти, който я осъди на вечни страдания, сега ти изкупи тия страдания, прикова ги на позорния кръст на мъчението. Мъжът е началото, жената - настоящето, а синът - бъдещето. Мъжът е злото, жената греха, а синът - доброто.

Поставям тези мисли, за да определя онова качество - свободата. Под думата свобода, разбирай - действащи сили без ограничение или сили, които имат привилегията на творческия дух, а слободия разбирай силите на разрушението. Силите не са отговорни за последствията, защото те имат свойството да трансформират енергиите. Ето твоя въпрос: тъй като любовта е отговорни за последствията, от нея всички искат, а никой не й дава. Всички я обират.

Лекият, приятен дъх на молитвата струва много повече, отколкото да прочетем много трактати писани за истините в света. Когато мъжът се моли, в неговата молитва трябва да проличава, че той е възлюбил вече жената. А когато жената се моли, в нейната молитва трябва да проличава, че тя е дала свобода на мъжа. А когато синът се моли, от неговата молитва да проличава, че той е станал свещената връзка, златисто звено на хармонията между свободата и любовта. Това е истинската молитва на посветения. Който истински се моли, той се явява като небесна роса в пустинята. Той е скъсал онова звено на тъмнината, дал е свобода на жената продиктувана от любовта, посветил е сърцето си за нейната душа и е примирил нещата завинаги в своята душа.

Този проблем, драги ученико, стои пред всеки един, за да се разреши въпроса правилно за мъжа и жената - умът и сърцето - два гиганта в полето на живота, които са в непрестанна борба, кой да владее другия: по закона на свободата или по закона на любовта. Любовта без свободата е осъдена, но и свободата без любовта не може да съществува. Ако в твоето същество е замесен лазурът на любовта, стреми се да влезеш в благодатната атмосфера на свободата. Ако в твоето естество е замесен елемента на свободата, стреми се да влезеш в светлия лазур на любовта, за да бъдеш пълнота. Сине мой, дай ми сърцето си, то ми трябва. Дай си ума и той ми трябва. Какво трябва на Бога? Каква нужда има Бог от твоето сърце и ум? Нали той е главния фактор - онази причина за умът и за сърцето? Защо се нуждае от това, това, което е негово дело? И тогава Божеството е влязло във връзка със света на причините и в резултат от тази му дейност, имаме любовта и свободата. Сега от теб зависи да създадеш условия за проявлението на тия светли сили - любовта и свободата. Пази да не прекъсваш веригата. Създавай условия, защото създадените от теб условия са документи пред разумния небесен свят, че ти си безстрашна единна сила в живота. Творци, творци се изискват, без да знаеш, че ти си това. По пътя на творчеството, човек влиза в областта на гордостта. Гордостта е създание на личното чувство. Тя няма баща, няма начало. Тя е сянка на достойно чувство. Но под тая сянка, мъдрецът е посял онова семе, което е донесено от тропиците и е култивирал в него чрез изкуството красота. Мъдрецът нежно пипа, сладко шепне и мило гали. Той е нежен по естество. Неговата мисъл е свята, неговото чувство е топлина, а неговото осезание е мило. Научи се от мъдреца да бъдещ и ти като него, защото той е роден от любовта и свободата или казано: той е златното звено между любовта и свободата. И тъй, за в бъдеще ни предстои да разбулим истината за мъжа и жената. На всеки ученик ще бъде и като задача да разреши въпроса за мъжа и жената. Това е да бъдеш мъдрец - да бъдеш пълнота, да примириш тия два свята и да създадеш трети свят - сина, царството на сина. И тогава няма да има тайна между мъжа и жената, защото тайната си ти самият. Разтвори душата си. Разтвори тази врата, за да влезе мъдрецът и се възцари Духа. Духът е, който ще те научи. Той ще те подкрепя да бъдеш силен, за да бъдеш почетен гражданин на новия свят. Днес Духът вика от планината: „Ученико на новата култура, ела, ела, защото те чакам“. Не че той те вика, че ти си някъде далеч, но казах: Бог е влязъл в света на причините. Той бие млякото за да има резултат – маслото. Защо е така? - Не се стреми да знаеш това и да го напишеш в твоята книга, но стреми се да бъдеш изразител чрез дела и проявление, чрез чистота и светлина.

Сега ще употребим закона на свободата и закона на любовта, затова, изкажи се по най-жизнения въпрос, който е като камък на препъване за твоя ум и сърце. Умът е акумулатор на силите, които съграждат творческата мисъл, а сърцето е акумулатор на нежните чувства на делата, които имат в своя бит етерна мекота, съсредоточена в божествено излияние. Моето желание е да се засегнат всички неразрешени въпроси и колективно да се разрешат. Затова е казано: „човече, помогни си сам, за да ти помогне и Господ“. Ти си сега в плътта, а аз в Духа. Ти си в един свят, а аз в друг. Ти носиш последствията на физическия свят, а аз нося опитностите на духовния. Ти си представител на физическите енергии, а аз съм представител на духовните/творчески енергии. И двама сме носители на онова, което съгражда битието. Двамата ще вдигнем завесата на забулената истина и ще открием тайната за мъжа и жената - брата и сестрата. Предстояща е епохата, когато духът ще заговори за мъжът и жената по всички краища на световете. Робството ще се преобърне в свобода, а гнета на Духа в любов и ще се възцаря новата култура на братство и сестринството, този сладък напев на мъдреца.

В друга среща ще имаме разискване по въпроса за мъжа и жената. Сега ще влезем в духа на свободата, за да не се пресилят нещата, защото нашето присъствие ти отнема известна енергия и твоето естество се плаши. Така се плашеха и твоите отци от силите на Духа и подаваха своите здрави мишци под ярема на греха и неизвестното. И днес така ли искаш да бъде? Не, аз ще те подкрепя в трудните за теб моменти. Аз ти казах и по-рано. Ти си отворена врата, но бъди отворена врата за адептите на новата култура, защото много врати има отворени, но за адептите на старата култура. Аз ти казвам, че ще те пазя от влиянието на тия духове. Но ти все продължаваш да се плашиш и дори да плачеш. Така е. Ти го поставяш в рая, а той бяга в ада. Но нищо. Плачи сега, за да се радваш на хубавото бъдеще. Сега аз ще те моделирам малко. Разтривай нерва на слепите си очи, когато ти дойдат отрицателни енергии. Той е център на складирана светлинна енергия и често става пресищане на този нерв. И друго: когато тъмните лъчи си отиват изпратени от изгрева, те често пъти оставят своето отрицателно влияние по периферията на този център. Когато ти разтриваш тия акумулатори, енергията на тъмните лъчи се разредява и не може да устои, да опонира на светлината. Или на духовен език казано: тия духове изгубват свойството на хипноза. Тъй като в пръстите с които ще правиш разтривки, са складирани динамични сили - електромагнитни вълни, при всяко едно съприкосновение с този нерв-център, ти регулираш зрението и ободряваш - опресняваш мисълта.

Не смесвай благоприятните моменти с тия на отрицателните и нисши енергии. Не може благородникът да бъде препятствие на живота. А сега, ти си едно препятствие за жизнените лъчи на Духа. Освободи се от глупавата критика, когато ти се разкриват нещата. Бъди уверен, че Духът ще те пази.

4 Декември 1932 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...