Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 48-мо.

Живите сили.

Дълбокото покаяние е по-силно от преждевременната жертва. Казано е седем пъти по седемдесет да простиш. То значи, никога да не спъваш мисълта си. Като така, ученико, предай съкровището на своята душа в опитната ръка на Бога, и вярвай в силата на неговия Дух. Той е, който ще те отведе в земята на пролетта ж там ще чуеш сладкото олово на мъдростта. Предай сърцето си на този Дух и той ще го направи храм, в който ще свещенодействат светлите братя на посвещението. Вярвай в тяхното присъствие, за да можеш да прозреш тяхната светлина и тази на Духа. Само тогава ще видиш светящата звезда на хоризонта на твоята душа. Всичкото щастие е за твоя дух да бъде огрян от тази звезда и бъде изразител на искрите й! Тогава от почвата на твоята душа ще поникнат зрънцата на любовта.

Ученико, не се страхувай от това, което е сила и власт. Страхувай се от безсилието и безуправието. Когато си под покрива на върховната воля, никога не се страхувай. Бог не ще измени на себе си.

Сега, ние питаме; къде е твоя дой, къде е твоето бащино огнище, къде е твоето царство, къде са жилите на твоя живот, когато нямаш допирни точки с източника на живота? На теб казвам: влез в контакт с живите разумни сили и не бой се в живота. Той ще бъде красота и вечност. Не падай в безсилие, за да не те завладеят тъмните сили на смъртта. Не оставяй душата си да попадне в заблуждението им. Аз те предупреждавам като зная твоето безволие. Дух имаш, но живот ти липсва, Душа имаш, но любов ти липсва. Аз искам да събудя тези сили, за да се обогатят тези твои качества, който ще бъдат обект на великото творчество й защото имаш нещо хубаво, красиво донесено от миналото, като си съдействал на гонените, страдащите заради правдата. Затова, ученико, слагам печата на безсмъртното слово, като правя голяма жертва за вечността на твоята душа. Затова, пази този печат, сложен върху вратата на твоята душевна съкровищница.

Както виждаш, аз се занимах с твоята личност и реших да излекувам твоя болен дух, който е попаднал под влиянието на противоречивите сили на смъртта, които внесоха безверието в твоето съзнание. Това се дължи само на твоето не знание. Ти не познаваш себе си, не знаеш своето начало и блуждаеш в миналото, фантазираш в настоящето и ахкаш за бъдещето. Една е реалността. Тя е: влее в контакт с живите сили на духа и всичко ще се измени . Де потекат живи реки от сили през твоята земя. Извън тази земя е начало на греха. Пази земята си свята. Не допущай да бъде прегазена от нечисти нозе. Не позволявай да бъде посята от покварени ръце, за да не поникнат плевелите на твоята нива. Добре обмисляй всяка постъпка, за да имаш велики дела, Върви по стъпките на посветените и ще имаш живия образ на Бога в душата си. Жив е Бог. Той никога не помни смъртта. От неговата гръд вечно се излива реката на живота, а ти си прегърнал хитона на смъртта и плачеш за него, че е вече прогнил. Смъртта не ще се трогне от твоя плач. Нейната дреха вече е прогнила и голотата й се вижда. А ти плачеш горко за това, което е вече умряло и искаш да й помогнеш.

Човек пожела и Бог му се отзова, Бог пожела, а човек заспа, Затова, ако си попаднал във възходяща степен, ти си израз на Духа. Ако си попаднал в низходяща степен, ти ще бъдеш изгорен, Трябва да знаеш: през време на Божествената година ще останат да живеят само силните хора, волевите натури, силните по дух, Не е страшно за светията, за благородника, за човека на любовта, на истината и правдата, Едно знай: през тази Божествена година астралният свят усилено се организира, за да има повече влияние над душите на земята и използва тия души, които са под влиянието на духа - на тази нова Господня година. Не е зло да дадеш място, да помогнеш на своите братя, но едно е опасно: да не би и ти да попаднеш под същата участ. Затова, казвам на просветения ученик в мистериите на духа; не бива да се излагаш на такива опити посредством въплъщение или вселяване. Задачата на ученика е да помогне на тия същества само чрез просвета и то да ги държи извън себе си до тогава, до когато той бъде уверен, че е можал да събуди силите на съзнанието в тях и свободно да направлява душите им по пътя на посвещението. Въпроса тук е; бъди в контакт с висшите сили и направлявай чрез светлината им нисшите сили. Астралците искат да дойдат, да минат една йерархия на еволюция през тази благодатна година на Духа. Какви трябва да бъдат твоите отношения с тях? Не трябва да ти бъдат като кираджии, на които да посветиш целия си живот да им слугуваш, а създай им работа. Канализирай техните струи в творчество. Този метод е най-правилния. И тогава, от плодовете на работата, раздай справедливо според силите всекиму и кажи им: бъдете вече свободни от тежката съдба. Идете при Бога, при Него има място, има възможности, чрез които ще се освободите от дългия път на еволюцията. Ученико, говорим ти това, като имаме предвид твоето състояние на Духа. Ти стоиш над много условия. Твоя Дух се освобождава постепенно от трудните условия на живота, затова, знай: ти си възлюбено дете на свободата, закърмено от чистата гръд на вечната майка любовта. Тя те е облекла с чистата дреха на светлината, затова пази я свята. Тя те е окъпала със струите на виделината, затова пази я свята. Слушай винаги вечния напев на любовта, която те гледа право в очите и нежно те целува, за да стопли твоето сърце, чрез което да възприемеш трепетите на духа.

Наблюдавай пламъците които горят в сърцата на светлите братя. Те са твоите учители, възпитатели, на които си предаден от твоята майка - любовта и твоя баща - Духа. Те са богати и ти носят голямо богатство от звездното небе. Никога не плачи, защото твоя плач е мерзост пред великото бъдеще, а научи у се да имаш спокойствието на Слънцето. И само тогава, като член от племето Българи, ще бъдеш средище между големите континенти и необятните океани и морета. Тогава ще имаш голямото внимание на светлите братя.

Сега е епоха, когато българинът, славянинът, ще бъдат изкупителната жертва за възтържествуването на великото учение. Този план е в опитната ръка на всемирния дух. Този план ще се разкрие на онези, които са във връзка с живите сили на посвещението, които сили строят мостовете между земята и небето.

Казано е: Богове сте, Богове ще станете. Защо? Защото от Бога си излязъл при Бога трябва да се върнеш. Кой не иска да стане Бог. Който не иска да стане Бог, животно ще стане, животно ще бъде. Не се съблазнявай от израза - да станеш Бог. Не Бог на Бога, не Бог на онази Върховна сила, която е безсмъртието, но стани оня Бог, който ще живее в тази клетка на безсмъртието. Но ще се зададе въпроса: трябва ли да представляваш верига за проявление на Духа? Пролет ли искаш-да бъдеш или зима? Пролетта е условие да се прояви онзи ароматичен цвят, на който и ангелите се радват. Затова ангелите бдят над тия условия - пролетта. Те полагат големи грижи за цветята, за техния аромат. Ако ти бъдеш пролет в тези условия, в твоята градина ще цъфнат цветя, донесени от звездната градина. Голяма ще бъде радостта на светлите сили, има и по-светли бъднини, когато Духът запали свещения огън на огнището на твоята душа. Славна е пролетта, защото си се освободил от тежката зима; Но велик е духът, защото лъчите на вечния - свещен огън, огряват твоята душа.

Това е връзка с живите сили, проникване на Божествения свят, затова пази тази връзка свята, за да не попаднеш в нови изключения, защото нов катаклизъм идва върху земята и страшно ще се раздруса нейната орбита. Зараждащите се нейни спътници отново ще се разрушат и земята отново ще остане неустроена, бедна. Алегорично ти говоря, защото зная, че добре ме разбираш, За света това слово е странно, непонятно, но за теб и сродните души, не е чуждо. Ти си вече разум, воля, характер. Затова, организирай силите си и създай една мощна централа, Посредством нея ще можеш да влезеш във вселеннията на Бога. Освобождавай се от личното, човешкото и служи на Великото, Божественото и само тогава ангелът на благовестието ще те посети и нашепне великата истина, че ти си безсмъртен.

Христос казва; „Отче мой, заради тях аз дойдох. Не избраха те мене, но аз тях избрах. затова, Отче мой, искам да бъдат с мен в царството Божие.“ Това е гласът на Бога, който вика към Бога. Такъв Бог желая да бъдещ. Властен е човешкият Дух. Могъща е човешката душа.

Какво трябва да правиш, да бъдеш полезен на себе си и на другите?

Посрещни ангела, който . ти носи подаръка от звездния храм и от него ще дадеш на своето сърце. Разкрий покрива на своя ум, разшири орбитата на своята воля и стани съучастник в делото на Бога. Позволи на този ангел да посади в твоята градина семето на безсмъртието и да го култивира. Бъди над всички грижи и условности. Дирижирай ги от висотата на своето съзнание. Не слизай при тях, защото не са твоя същина. Очаквай всяка заран, да стъпи в домът ти ногата на това светло същество и да те целуне и ти предаде от живия пламък на безсмъртието. Така мисли, така чувствай, така живей. И скоро ще имаш живата опитност, да видиш лицето на светящия, на красивия, на безсмъртния ангел на свещения огън.

Стани адепт на словото, защото е живо, безсмъртно. Стани адепт на силата, защото твоя Бог е силен! Най после, стани любящ син на Бога, защото синът всичко знае. В него бащата бе изявява и проявява. Никой никога не е видял Бога, освен синът.

Давай на онези, които ти искат, които имат нужда и са чистосърдечни. Нахрани гладните, жадните, отрудените в живота. Разширявай тази идея, за да стане общочовешка, за да изчезнат гладните, жадните и отрудените. Свещенодействай на тази идея и внеси кваса вътре в душата, за да имаш всичкото тесто вкиснато. Прегърни тази идея и вярно й служи. Само тогава ще приравниш нуждите, желанията и делата.

1 Януари 1934 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...