Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 51-во.

Добрите условия.

Специални условия се изискват за пълното проявление на Духа и се въплътят неговите сили. Не че условията са авторитетни пред силата на Духа, но Духът разумно съблюдава установените от Първичния закони.

Специални условия от изискват от ученика от ученика, като сериозен труженик, навлизащ в глъбината на Божествения мир. За да опита ученика Бога - този всемирен Дух на творчеството, до колко той представлява неизчерпаема сила в знание и мъдрост, се изисква особен род наука, която да излъчва само светлина и разум, от които ще може да извлече голямата опитност, която е настойчивост и верност.

Като специални условия, постави следната дилема: искай най-настойчиво. Който иска, ще получи. Сега настават нови условия - както за душевните сили, така и за интелектуалните сили. Тези условия са конкретизирани от будката мисъл, която постоянно разлиства книгата на битието и търси своето начало, своето настояще и иска да разумее своето бъдеще. В тези специфични условия се крие мисълта за обособяване на човешкото „АЗ“ с това на Божественото, класическото „АЗ“, което представлява културна древност - храм за пръскаща светлина.

Сега да разгледана света на душат. Той е бременен с младенеца на бъдещето. Този младенец е безсмъртието, вечното, разумното, което идва на земята. Той е новия човек - човекът на красотата и щастието. Днес мъдрецът пророкува за идването на новия човек, който ще донесе венеца на свободата. Днес Учителят на новото човечество безуморно превръща страниците на вековната книга, коригира законодателя и търси текста на безсмъртието, за да го направи достояние на новия човек.

Помни, ученико, стъпил си на стъпалата на свещената школа, гдето ще изучаваш законите на безсмъртието. На първата страница в книгата на безсмъртието е написано, трябва да знаеш какво си ти, какво е твоето начало, от какви елементи е съставена твоята същина и твоята реалност. Човекът е светлина, вода, почва - материя. Така разгледан, три области му предстоят да завладее-областта на висшата мате ма тика, която е съставна област от светлината. Втората област е водата, която символизира необятните глъбини на океаните и е отзвук на музика в твоя мир. Третата област е материята, тези корави сили, които конструират творчеството и са отзвук на художеството. Ако така започнеш да изучаваш себе си, ще можеш да вникнеш в по подробни комбинации на тия области. В човешкия живот преобладава една четвърт светлина, една четвърт вода и половина земя. Светлината подържа водата, водата подържа земята. Светлината е в още по-малък процент, но ние казваме една четвърт, като слагаме и резултатите на светлината, които са: топлената или казано на математически език: един грам светлина, петстотин грама вода и четиристотин и деветдесет и девет грама земя. Ето един процент, като съставни елементи в човешкото естество. Това се отнася за обикновения човек. Това вземаме като мярка, като резултати в човешкия свят. Но когато дойдем до човека, който е олицетворение на светлината, законът на безсмъртието с него не е така. В него светлината е четиристотин деветдесет и девет грама. петстотин грама вода и един грам земя. Защо е така? Не че земята не съществува, но тя е вече светлинна енергия. Водата си запазва своето количество, защото е житка енергия - жива енергия. Така трябва да се разбира закона на безсмъртието. Един грам земя е достатъчен намиращ се в човешкото битие. Достатъчно е този кът за приютяване на ония спящи сили, които тепърва ще има да встъпват в земята на светлината.

Това е въведение на школника, въоръжен с велико търпение, с велико хладнокръвие, което може да събори преградите било в наука, в творчество и музика. И на теб казваме: ако не завладееш тези три елемента - светлината, водата и земята, ще останеш да крякаш като жаба в блатото. Изучавай тяхната особа. Разглеждай ги като висши фактори, от конто зависи твоя напредък. Най-реалната наука е божествената математика - наука за светлината.

Като ученик приготвящ се за нова култура, от теб се изисква да. разбереш тези три области: математика, художество и музика. Математиката на светлината е света на божественото, музиката е свят на Духа, а художеството - свят на душата, тъй като, душата както в древността, така и сега непрестанно моделира своя преходен образ. Духът от незапомнени векове бие акорда и събужда заспалите духове. Светлината - този велик източник, като първопричинен живот, пръска искрите на безсмъртието и обещава трона на вечността.

И така, започни с най-близкото до тебе - това е земята, водата и светлината и след това ще прекрачиш едно ново стъпало, за да научиш своето бъдеще. В естеството на душата са всички възможности, чрез които ще се изяви Духът. Не че до сега не е проявен Духа, но да стане проява на творчество, защото само творчеството е, което оправдава човешкото съществувание във веселената. Всичко у Бога е творчество. Следователно и човек като дихание на Бога, като индивид, който има подходящите инструменти за великата работа, трябва да твори. Душата е нива, богата земя. Но за да има възможност Духът да посее семето, тя трябва да има всички условия на светлина, влага и добра почва. А това ще стане тогава, когато като индивидуалност да направи усилия да бъде в контакт със специфичните условия за нея, които я обособяват като възможност в битието.

Но, ти не се спъвай. Душата е условие, но откъсната от мировата душа, за да се прояви Бог. Ако не беше така; Бог никога нямаше да се изяви, а то значи: за човека, Бог не съществува. Но сега, Бог е в пряка връзка със земята на душата.

Сега, ние ти говорим за скелета - гръбнака на човешкия субект. Ние не сме ти говорили още за онези специфични условия, които са като свързочна нишка -звено при тези три фактора. Въздухът идва като условие, хлябът идва като условие, топлината, идва като условие. Въздухът е дете на светлината, топлината е дете на водата, а хлябът е дете на земята. Човек отглежда в себе си тия фактори, за да му помогнат да може да прояви своя колективен Дух.

Не спъвай светлината. Нека работят силите й върху твоя характер. Тя възбужда всички елементи и в резултат се явява топлината, която от своя страна изпарява известни части от тези елементи, които стават причини и условия за земята да съчетае светлинните и топлинни инертни сили като фактори за творчество.

Топлината изпарява известна част от състава на водата, за да може да се създадат онези благоприятни условия, като влага, растеж и зрял плод. Всички тези фактори са подклаждани от адепта на светлината. Всичко е светлина, но ние ти говорим за проявленията на светлината от материализация, към битие. Това са условия, при които живеят ангелите, посветените, напредналите духове. Ако ти се говори една лекция за условията при които живеят ангелите, то това ще бъде само една утопия или блян.

Но ние гледаме да създадем благоприятните условия, при които може да се развиват душевните сили и използват тия фактори на светлината върху живота на човека, тогава ще има възможност да се разгледат по-подробно състоянията на светлинните лъчи върху твоя живот. Такава е целта на Духа. Тогава знанието, науката за Бога ще бъдат една реалност за съзнанието.

Казваме съзнание. СЪЗНАНИЕТО - ТОВА Е ПЛАСТИЧНОСТТА НА ЧОВЕШКИЯ ДУХ. Подсъзнание - това е разширение на душевния мир, а свръхсъзнание - необятната космогония на Божествения Дух. Затова е казано: в душата са всички условия. В подсъзнанието са складирани подбуждения, стремежи. Но има и несъзнание. Това е света на грубата воля. Но ти напусна този свят. Той добре ти е познат, затова няма какво да се говори за него.

Ние ти казахме, че сърцето представлява земя, в която живее разбойникът и светецът. Пази да не настане зима в него. Тогава всичко ще изчезне. За да предпазиш сърцето от нашествие, трябва ти звездно търпение и спокойствие. Това е сигурно средство - пълно спокойствие на сърдечната система. Служи си по следния метод: сложи ръката си върху сърцето стисната в юмрук и кажи: така да крепне моето сърце. Аз призовавам всички интелектуални сили, за да координират теченията на кръвоносния еликсир. И непременно резултатите ще бъдат добри. Прави това всяка заран преде да си почнал да мислиш за ежедневните работи и бъди уверен, силите ще ти помогнат.

Земята е условие, за растежа на душевните сили. Със своите жизнени сокове, тя създава психичните полета, в които се проявява Духът. Мисли за доброто и то ще дойде. Прилагай закона на любовта в живота си и бъди уверен в напредъка - безсилието ще изчезне и на негово място ще дойде Върховната воля.

Възлюби сестрата, и братът ще изгрее като зора на новия ден. Мисли право и животът ти ще бъде светиня. Организирай силите на сърцето, стомаха и мозъка. От тях зависи твоята святост. Мозъкът е свят на светлината, сърцето е свят на музиката, а стомаха е свят на художеството - творчеството.

Използвай лунното осветление за медитация, а слънцето за творчество, работи при дневната светлина, а нощем се моли. Синята светлина на луната благоприятства за съсредоточение, затова влез в този кръг на магическа светлина. Създай си условия за медитация. Приготви си стаята, като направиш да преобладава небесносиния цвят. Не че това трябва за Духа, но за теб лично е необходимо. Това са специални условия, които вибрират с копнежите на душата.

Стреми се към хубавото, красивото. Върви от благото към чистото, към разумното и ще имаш вниманието на СВЕТЛИТЕ СИЛИ.

7 Февруари 1934 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...