Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 55-то.

Ела, виж и прочети.

През всичките дни на живота си помни словото на Духа. Говорът на Духа е сладък език, красива реч и топли думи. През всичките дни на живота си разведрявай ума си, за да можеш да разбираш словото, което изтича от глъбините на Духа, което е украса и перли за душата и я увенчава със светлия венец на безсмъртните бъднини. Помни всякога в живота единствената реч на Духа, която е хранилище за твоята душа и песен за твоя Дух. Помни и езика на живата природа, която всякога е непреривна в себе си, което е истина, свята и чиста.

Говори с езика на мъдреца, за да ти се разкрият светлите небеса и да видиш всички неща истинни в светилището на Духа.

Ученика, помни езика на този учител-мъдрец, който ти очертава картата на красотата, по която се движи твоя Дух към състоянията на съвършенството на Божествения Дух. Заживей в дните на Духа и твоята душа ще просветне като слънцето в безграничния свят. Тръгни по пътя, по който се движат активните сили на светлината, които сили внасят светлина в ума, топлина в сърцето и сила на волята. Не се свени. Захвърли от себе си дрипавата дреха на старата мода и стъпи здраво на стъпалата, качи се на колесницата, която ще те отведе на спасителния бряг. Съблечи дрипите на изпитанията, мрачните спомени и грубите действителности, за да бъдеш свободен, когато си огрян от светлината на Духа.

Ученико, знай положително, знай: изхвърли от себе си всички останки от вековните заблуди, които продължават да тормозят твоя Дух. Знай за царството на Духа, защото идват дни, в които ще видиш рицарите на Духа, светлите образи на безсмъртните пилигрими, които разнасят зова за свободата и багрите на красотата. Стани едно о тях. Те ще ти разкрият великия замисъл, който Бог е съчетал в твоята душа. Ученико, прозри тези истина; изпий тази чаша на съблазните и кажи: „Отче, приемам я, за да живееш ти в мен и аз никога да се не помня извън Тебе“. Кажи: „Твоят образ“ е образ на живота и аз съм същина от живота. Ти си образ в живота, аз съм сила на Твоята проява. Ти си изявление на живота, а аз съм син на живота? Кажи това с отворена душа и с бодрост на ума. Не се заблуждавай и не се подценявай. Недей убива великото в твоя Дух. Кажи: когато ти ме потърси с твоите очи, аз не бих далеч някъде, но таях се под твоята зеница и ти гледа света през мен и каза тихо в себе си: колко той е красив. Кажи му още: „ти не се излъга в себе си заради истината за мен. Светът е красив в мен”.

Такъв е езикът на мъдреца. Езикът на мъдреца е висша разумност, а умът на мъдреца е необятната, природа в битието. Духът на мъдреца е светинята за Божия Дух, а Бога на мъдреца е творчеството. А какъв е стремежа на мъдреца? Защо той е мъдрец? Кому трябва неговата мъдрост? Кой атом от великата природа се нуждае от зеницата на неговите очи? Кои сили се нуждаят от неговата светлина? Най после, кои творения по лицето на тази планета се нуждаят от него? - ВСИЧКИ ОНЕЗИ ДУШИ, КОИТО РАБОТЯТ ПЛАМЕННО, СЕ НУЖДАЯТ ОТ НЕГОВАТА СВОБОДА! Ето защо, мъдрецът всякога бди. и обхожда изявените царства и казва: стани ученик в школата на свободата, започни да изучаваш себе си, за да проумееш мъдростта на вековете. Стани ученик на девствената светлина, която ще запали огъня на прогреса и пламъка на стремежа, за да откъснеш плодовете на добродетелта.

Стани ученик на Мъдреца, който ще ти покаже света на чудесата през окото на философа. Стани философ и разбери истините и направи смес от тях, за да създадеш храм на светците в себе си. Не се страхувай когато си тръгнал да търсиш царството на истините. Природният Дух ще те спъне. Той не ще ти позволи да рушиш нито един закон от хармоничния свят. Докато си под влиянието на закона, ти си дете кърмаче върху гърдите на природния Дух. Чрез великото си слово, езика на мъдреца те освобождава от аналиите на вековете. Мъдрецът е песен за свободния. Мъдрецът е дело за свободния, Мъдрецът е дева за свободния. Мъдрецът е Победа, над смъртта за свободния. Мъдрецът е живия огън за свободния. Стани мъдрец и ще дотекат реки от разумност, ще блеснат струите на свещения огън в твоята душа. и тогава ще познаеш тайната на небето, движещите се планети и слънца в необятното пространство и ще намериш разковничето на великата истина: що е небе, що е Дух. И ще потече в теб светлинна сила на Единния и ще се издигне твоя Дух до Първичния.

Ученико, малко е разстоянието. Ти чувстваш шепота на сърцето на мъдреца. Ти чувстваш дъха му и изблика на дъха му. Ти чувстваш и знаеш. Ти си опитал безсмъртната му мисъл, която е единна с твоята.

Езикът на мъдреца е зов за стремящите се души. Идват дни по-светли, но и по-скръбни. Идват дни по-радостни, но ще бъдат оросени с кръв.

Никога се не плаши от жилото на смъртта, но отведи нейния агент в незнайното царство.

Стани велик по Дух, защото такива са гениите - твоите по-големи братя - творците на света.

Помни и никога на забравяй, че зад теб стои онзи, в който си ти. Всякога знай, че зад твоята светост грее звездата на мъдреца. Никога не забравяй, че и той те отвежда в царството на Духа.

Всякога знай, че този, който ти нашепва да бъдеш прав, той е онзи, който е най-мил за твоята душа,

Ученико, вземи летописите и скрижалите и проучвай законите на битието. Не се страхувай от тяхната светлина, но разгърни и ги прочети, защото ангелът те наблюдава и докладва за твоето внимание. Бъди смел и запиши в тях първата буква на твоето АЗ. Бъди горд и открит пред него. И когато със смелост напишеш първата буква на твоето АЗ, той ще ти каже: „ела и стъпи на първото стъпало на посвещението“. Но и тогава не се плаши, когато ангелът ти разкрие законите и правилата на това стъпало от стълбата на посвещението. Укрепи своя Дух и кажи му: поддържай огъня, за да мога по-лесно да прекрача и стъпя на второто стъпало на посвещението“. Бъди и тогава смел, когато ангелът разкрива тъмните предели на „Ада и Смъртта“ и кажи му: „подкрепи ме, за да мога да прекрача и стъпя по-здраво на третото стъпало на посвещението“. Не се плаши и тогава, не се съблазнявай на сладките песни, които ще прозвучат в душата ти, но кажи на ангела: „Подкрепи ме, за да мога да прекрача и стъпя четвъртото стъпало на посвещението“. И когато ангелът ти разкрие света на творчеството, на музиката, на страшни стихии и бури, тогава не бе плаши, но кажи на ангела да те подкрепя, за да прекрачиш и стъпиш на петото стъпало на посвещението. Тогава, ангелът ще ти разкрие образа на вселената. Но ти не се влюбвай и кажи на ангела да те подкрепи, за да не изгубиш равновесие по стъпалата на посвещението и му кажи да те вдъхнови, за да можеш да стъпиш на шестото стъпало. И тогава млъкни и нищо не казвай на ангела, защото твоята душа ще се слее в царството на Духа.

И по нагоре - за по-горните стъпала ще те води жрецът на Духа.

Ученико, този глас е към твоята душа, а мъдростта към твоя Дух. Когато си спомниш в деня на твоя живот, че ти си пътник, не забравяй този ангел, който те подпира, за да не паднеш. ДЪЛБОЧИНА Е МЪДРОСТТА, А АНГЕЛЪТ Е СЪВЕСТТА, който слиза по въжето, за да достигне дълбочината на мъдростта. И той трябва здраво да се свърже с колана на съвестта, за да бъдеш мъдрец на Духа. Ученико, този език е за теб, защото твоя живот е красота. Когато зацари душевната тишина, тогава настъпват дните на правда на човешкия Дух. И сега, в този момент, с малко изключение, има душевна тишина. И биха се разкрили, биха станали ясни всички въпроси, които са залегнали като проблеми в човешката душа и ум.

Ако няма обременение на Духа, тогава що е това гнет, който спъва вашия прогрес? Знай: на светлия хоризонт, където величествено е седнал мъдреца на знанието няма тайна. Тайните са за невежия, за незнаещия, а за мъдреца всичко е ясно и чисто. В светлина е той за миналото, настоящето й бъдещето.

Това е малкото атомче, което е занимавало в древността и сега, като са създадени милиарди и милиарди съчетания от умните мъже, но все пак човек се обръща и пита: защо съм аз в този голям организъм? Коя ръка ме е поставила там, за да занимавам мъдреца? Ти не си като този малък атом. Той е онова смъртното и ти се любуващ на него, защото в него ти виждащ велико разнообразие на живота. Ти си една голяма реалност. Казвам „голяма“, но това не подобава. Това „голяма“е вметнато изречение в езика на мъдреца, но от това се разкрива реалността.

Ти повече се занимаваш с малкото атомче и правиш живота си повече разнообразен в безконечността. Не казвам да изоставиш това атомче в тайнственото - смъртта, но стреми се първо да седнеш на трона, където е седнал мъдрецът и от там ще наблюдаваш това интересно, съблазнително състояние на живота.

Когато седнеш при краката на мъдреца, наведи глава и я сложи на скута му и му прошепни, прочети ми от книгата на знанието, за да ти кажа и знаеш, кое е онова, което не дава мир на твоя Дух, което разорава полето на душата ти и разчупва скалите на волята ти. И той усмихнато ще ти каже: „Ела, виж и прочети!“

Сега, ти питаш: от къде човек има тази голяма привилегия да има връзка от горе? Наистина, това е съблазнително. Как може онова, което е върховно да бъде образ, а това, което се стреми, да достигне това, което е върховното? Образът – това е мярката, с която мерим дейната сила на духовното у човека, а реалността е онази семка, която минава през пластовете на почвата, за да създаде самостойния мир на човека, който е красота, лъчезарна, звезда на всички възвишени същества. Затова, не се спъвай когато се говори, че се дава предимство на човешкия Дух. Човешкият Дух има велика история в миналото. Той е ангелът, който е слязъл от небитието да изкове ножа на мъдростта и когато победи, ще се изкачи горе и ще бъде посрещнат като жрец.

За ума още е непонятно що е това Дух и душа. Защо ума се явява като сила на стремеж?

Слязъл ангелът да размъти извора и изпъдил страха. Огнените страдания ще те заведат при този извор, за това не роптай против страданията. Прегърни ги и иди с тях при ангела, за да те види, че ти си достоен да влезеш и се умиеш в извора. СЛЯЗЪЛ Е АНГЕЛЪТ ВЪВ ВАШАТА ЗЕМЯ и всеки ден размътва изворчето. Отправил е поглед към четиритях края на страната и гледа жадно-изпитателно, кой е този, който не е изопачил истината, а носи големи страдания и ще му помогне да се умие.

В българската земя, под полите на планините, ангелът размътва извора. Всички хроми и клостни побързайте, иде те. Днес вашата земя е Витлеем. Ще се излее Духа в силни и гениални личности, които ще обхождат земята и разнесат словото по всички краища на планетата Земя.

9 Декември 1934 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...