Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 57-мо.

Всичко е ум.

Дете на светлината те нарекоха великите мъдреци на вековете. Дете на живата вяра те нарекоха светлите ангели от висшите йерархии. Дете на истината те нарекоха те, защото прегърна Духа на мъдростта, ти - стремящ се към посвещение.

Ти Ученико, вярвай в живото слово, което Учителя въплъщава в тебе. Дай място в себе си на светлите ангели, които да възпяват в теб „Господа Саваота“. Един е Бог и ти в него. Бъди истинен към него, защото неговото око е истинно към тебе. Бъди огнен Дух, защото чрез силата на Духа ще иззидаш величествената скиня за своята душа. Бъда ясновиждане, защото окото на Бога те гледа, прозри през таза око, за да видиш великите дела на Бога. Вярвай в мъдростта, във виделината, която в последни дни ти се благовества. От две хиляда години, казва мъдрецът, последни дни са, затова те наричаме дете на виделината. Носи тази светлина. Тя е пламък на живото слова на вековете и влез в храма на благословението.

Дете, мило дете, родено в плътта, а вселено в Духа, трансформирал плътта, просветил клетката, около теб е огрял божествения ореол. Стани свят, за когото звездите да греят, слънцата да светят, океаните да се изпаряват, и росните капки да се изливат, плодовете за теб да зреят, цветята за теб да цъфтят. Бъда прозрение на адепта. Не се самоизлъгвай, за да не попаднеш под омаята на черната ложа, която държи от векове душите в тъмнина.

Учителят е казал: аз и Отец ще дойдем и жилище във вас ще направим - там където Божия Дух царува, там, където смърт няма, Духът ще дойде да те възпита, да организира твоите душевни сили, за да се издигнеш във висините и да бъдеш светило за по-нисшата йерархия, която следва пътя на светлината. Сега е епоха на възкресение за твоята душа. Не чакай гроба, а възкреси клетката за да няма власт над нея плачът на смъртта. Проведрявай очите си - този дар Божий, тези живи зеници - основи на битието. Гледай чисто, ясно с тях.

Ученико, вярвай в словото на Духа. Вярата да ти бъде знание. Чувството на Духа ще събуди в теб гениалния ум. Трансформирай в себе си вселената и излез вън от нея. Стани господар на нейните агенти и те ще ти помагат. Така е учил мъдрецът някога, така учи и сега. Бог е творчество и нищо не съществува извън творчеството. Там, където има творчество, там е ума на Бога.

Ученико, тръгни по свещените стъпала на великото знание. Разбулвай мистериите. Настоятелно искай да чуеш гласа на безмълвието и ще познаеш себе си като колективно същество. Стани битие. Предай себе си в Божията ръка и Той ще продължи да сътворява вселената.

Ученико, за кого греят звездите? Те греят за твоите очи. За кого светят слънцата? Те светят За твоята душа, тази оскърбена дева. Днес е епохата на развръзка. Добре разбери това. Настрой страните на душата си. Нека те запеят песента на свободата, за да забрави душата огнените страдания.

Сега мъдрецът ти казва: „отвори сърцето си, разкрий душата си, развържи ума си и пусни ме да вляза в теб и твоя храм ще стане светилище и аз ще бъда винаги с тебе“. Той знае секрета на твоята душа. Той може да и разкрие, но ще бъде болезнено, за това ти доброволно му дай прием. Нека влезе душата ти в твоята вътрешна школа и те научи на мъдрост и истина.

Като ти Говоря така, дали словото не е съблазън за тебе? Наистина, от векове словото е било съблазън. От векове силата е била страшна. От векове виделината е бивала огън, но сега казваме: дали словото е съблазън? По делата ще познаваш словоговорителя. Един е Твоя Учител, един е твоя Бог и неговия съветник - ВЪРХОВНИЯ ДУХ. Когато се говори за Върховния Дух, нека трепне твоята душа, защото Духът е начало на боговете. Духът е създал мъдреците. Духът отглежда своите. Духът подкрепя мъчениците? Духът е, който разкрива словата на ясновидците, затова, когато чуеш словото на Върховния Дух, да просветне твоята душа, за да бъдеш начало за божествено създаване. Когато чуеш словото на Божествения Дух, излез от своята орбита, за да бъдеш свободен, за да можеш да влезеш в контакт с великия жрец - Духа. Той ще те издигне във висините, за да бъдеш творец на световете.

Не се спъвай. Вярвай, защото, светлата десница На великия жрец ще те подкрепи и Бог ще те прегърне и целуне, ще те окъпе и приеме в светинята на своята любов. Ученико, никога не изпадай в малодушие, защото твоята душа е свята. Велика книга е тя, със свещени правила, от която много същества се интересуват, искат да прочетат тия правила, от които ще научат за историята на света. Душата ти е райска градина в която е започнало началото на живота. Извън душата няма богове, няма творчество. Проумей добре тази идея и само тогава ще знаеш за силата и могъществото на Бога у тебе. Сега ти си пред прага на тази велика земя. Считай себе си цар на земята. Не се спъвай, не се забравяй: дали аз съм достоен да прекрача този праг, защото греха на моето поколение тежи върху мене? — Остави това. стъпи смело на прага и когато девите видят твоята смелост, ще те подкрепят и ще изтрият кървавите сълзи от очите ти, ще съблекат кармичната ти дреха и ще те въведат във великата школа на висшето познание.

Казахме ти: всичко е ум. Ако не беше така, нямаше да има велико познание, велика мъдрост.

Всичко е ум, всичко е мъдрост, всичко е творчество ти си съчетанието на тия три атрибути на Бога. Стъпи здраво върху прага на тази школа, за да можеш да влезеш в нейното светилище. Там ще получиш скъпа награда - светец ще бъдеш.

Сега ти си в опитна окултна школа, но ти подценяваш себе си и не искаш да направиш най-малък опит да влезеш в контакт с по-висшите сили. Време е сега, тъй както беше време с дванадесетте апостоли, да приемеш огнения Дух и да благовестваш великата истина на света. Призови и мъдреца. Той не е далеч. Ще дойде при теб чист, светъл. Очите му са като небето, а лицето му като слънцето. Образ има като Вселената. Ходи той между човеците, бди за посветения, защото му трябва време за съдбоносните дни.

Братя, ученици и всички стремящи се към светлината, вслушвайте се в шепота на неговото сърце. Вглеждайте се във. виделината на неговото лице и светлината на неговия ум. Вглъбявайте се в неговия образ, който е пристанище за вашия живот. Вижте в него истинския образ, тъй както ясновидеца вижда великото устройство на света. Не казвай аз не мога да бъда ясновидец, за да не оскърбиш Бога в себе си, когато ти е дал Бог от зеницата на своето око. Ясно виждай. Никога не падай. Тъмнината не е за твоето естество. Залезът на слънцето не е в твоя развой. Бъди ясно, светло утро. Всяка заран се окъпвай в свещената река, която извира от слънчевата земя. Слушай сладката песен на чистите деви, които служат на патриарха на светлината, Бъди утро за децата, за птичките, за цветята, за морето, океана, за всяка жива твар по земята. Ученико, научи златните правила, защото, когато бъдеш повикан да се качиш на катедрата, да знаеш да развъртиш крана, за да потече словото. Тогава кажи истината за първичното, за висшето начало на твоята доктрина.

Стани доктор по право, по изкуство, по музика, по психология. Доктор по висшето познание. Никога не се подценявай, защото скъпа ценност си ти. Никога не отстъпвай, защото вечно творческа душа си. Нито сянка от тъмнина не трябва да съществува.

Желанието на мъдреца е да бъдеш извън условията, защото настъпват усилни, страшни дни - голямо изтребление на човешкия род. За тези бедствия, които идват, трябват духовници, пастори, лекари, за да дадат помощ. Страшен гнет и отрова ще отрови човечеството. Земята е отворила големи канали по които ще мине кървавата река. Ти ще се съблазниш и ще кажеш: защо Бог допуска това страшно изтребление? В началото на Бога нямаше изтребление, но в началото на човека дойде егоизма със своя меч и развали добрите нрави.

Ти Ученико, поставяш въпроса: щом всичко е ум, какво са желанията?

Що е ум, що е Дух, що е живот, що е любов? Върховният Дух казва: всичко е ум, всичко е Дух, всичко е живот и любов! Какво е това всичко? Всичко е Върховното Начало. Всичко е ум, значи творчество на нещата. Всичко е живот, значи проява на нещата. Всичко е любов, значи начало на нещата. Безводното, безсилното, са врагове на вашето развитие. Направи опит да трансформираш нещата, за да можеш добре да вникнеш в тях. Никога не работи по чувство. Чувствата ще те излъжат. Сърцето е арена на страданието. Целият свят страда от тия чувства на безумието, затова казахме: всичко е ум. Светлинна енергия е живота, любовта е трепет на душата. Умът е вибрациите на Духа, а Върховният Дух е енергия, сила, която владее всичко. Бог се проявява в три лица: Бог като човек, Бог като син и Бог като върховен Дух.

Окултния Ученик трябва да повика тези три адепта. Защо човешкият език е слаб да повика тези велики Божии служители и чрез тях да създаде безсмъртната симфония на земята? Защото човечеството не е възприело още закона на възкресението.

Затова, драги Ученико, възприеми в ума си тези три адепта, трите лица и размишлявай върху тях, защото Бог е решил да изяви себе си. За ученика който е влязъл във великата школа на реалния живот, няма тайни.

Той е ясновидец, той вижда образа на Бога в звездите, в слънцата, в земята и във всичко по нея. Неговото око е навсякъде.

Ученико, необятна е тази наука, необятни са тези безкрайности, но ще дойде време, когато от центъра на душата ще видиш лицето на Бога. Няма друга наука - тя е единствена. Само от центъра на твойта душа, ще имаш добрата възможност да видиш Бога, тази вечна искра, която е съкровище на живота. Не оскърбявай Бога в душата. Говоря на твоя спекулативен ум. Доста си оскърбявал Бога в себе си!

Знай! Мъдрецът бди над тебе всеки миг. Всеки опит за великото просветление е акт на мъдростта. Искай, настоявай, за да ти се даде.

Всеки, който е обърнал гърба си и тъпче в калта, мъдрецът скърби за него. Не че той има нужда от кого и да е, но той цени Божественото, чистото, което е вложено в душата.

Всеки ден върви към неговия ум, превземай крепостите на Тъмнината и ще имаш разкрити всички тайни. Освети клетката. Направи я да бъде искра и ще се освободиш от смъртта. Христос ще възкръсне в теб, когато клетката стане пламък. Бъди тяло нетленно, светящо. То да бъде център на светлината. Тогава няма да се съмняващ и да казваш: дали Христос с тялото си възкръсна или само Духът му? Христос беше радииращ център на светлина. Неговите ученици прозряха истината и казваха: Не живеем вече ний, а Христос живее в нас.

Ученико, така просвети себе си и стани светлина по която ще дойдат висши сили и се наслаждават от твоя пламък. Чист бъди, защото АЗ съм чист. Светящ бъди, защото АЗ съм светящ. Вечен бъди, защото АЗ съм Вечността - НАЧАЛО БЕЗ КРАЙ.

Проумей това и от този момент направи завой и кажи: ВСИЧКО Е УМ.

Сега, частно за. българския народ, това историческо племе, което носи един много тежък кръст към Голгота, което племе е родило Великия Учител, апостол, мъдрец. Какво ще стане с него? Ще изчезне ли от земята или ще внесе светлия лъч на великата свобода на човечеството? Много страдания премрежиха неговия . кръгозор. Тежките удари на съдбата сломиха неговия Дух, но в замяна на това, все повече просветва душата в него, която ще даде тон за, бъдещата култура.

След големите изпитания ще настъпят светли дни. Труженици, свободолюбиви граждани на една нова култура ще бъдат всички ония работници и славянското племе. То е отредено за светиня, въпреки многото противодействащи сили. Всички те са вързани. Всички те ще бъдат прогонени, защото Бог поругаем не може да бъде. Там, където Божията нога е стъпила, мястото е свято.

О, народи, зачитайте това племе, защото то възприе принципите на сина Божий. То даде пример в душата на Бога. Любете това племе, защото върховният дар на Бога се е вселил в неговата душа.

20 Април 1936 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...