Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 61-во.

Право и свобода.

Днес, човечеството счита за най-голяма нужда да има свободата на чувствата и право на постъпките. Свобода на разума и право на престъпността. Всички монарси, всички държавници и управители, днес апелират, искат свобода и право. Цялата природа се завладява само и само да намерят разковничето, скритите сили, които да бъдат използвани за свобода и право.

Днес са впрегнати на работа всички агенти на лъжата, всички агенти на подлостта и се стремят да овладеят и подчинят Духа на природата, за да им разкрие своите необятни съкровища. И тогава; като царе на хитростта и на измамата, като държавници, управители, църковни пастири на заблужденията, да използват тия народни богатства за престъпна цел. Това е идеологията на тъмните сили. Малко са онези люде, които искат свободата на своята душа и правото на своя Дух.

Обични приятели, правото е само за този, който има връзката с Божествения Дух. Свободата е само за този, който търси Божията душа. Само в Божия Дух е разковничето на душата. Само в глъбината на Мировия Дух е разковничето на правото. Когато искаш да имаш правото на своя страна, проникни в глъбината на Духа и ще имаш възможността да работиш с неговите замисли. А когато, искаш да имаш свободата на своя страна, проникни дълбоко в Мировата душа и ще имаш трепета на слънчевата свобода. Казваме: Никой не е потърсил свободата на своята душа и правото на своя Дух. Не че никой не ги е търсил, но в съвременната култура има тенденция да се завладяват природните богатства. Днес настъпват нови времена. Дойдоха представители от друг свят. Те казват: всички вие управници, монарси и владетели трябва да си отидете от Божията трапеза. Нов лъчезарен Дух се вселява в живота днес. Нов огън гори на жертвеника. Нови сили се организират в борба за свободна мисъл и свещено чувства. Това са сили на новото учение, силите па новия свят, новата планета, сили, слезли от слънцето.

И тъй, когато търсиш свободата, приюти душата си в храма на Бога, а когато търсиш правото, дай място на великия Дух в душата си, за да те води през всичките дни на живота ти. Той ще ти разкрие великия закон на правото и от него ще се научиш, че ти си отломък от неговия Дух на правото и това право е порядъка на твоята, държава. А когато потърсиш свободата за твоята душа, иди при адепта, той ще те въведе в скинята на любовта. Той ще ти прелисти книгата на битието и там ще прочетеш закона за свободата.

Обични ученици, това е само за посветените. Днес, кога то се, изграждат основите на новото светилище на земята, работата на тълкувателите на великите закони в битието не представлява закон-право на Духа, закон-свобода на душата. Когато Ученикът научи тия два закона, той ще има привилегията да бъде свободен и независим. Ще бъде властен над всички посторонни подбуждения и постъпки, на всички нисши прояви; на куртизански наклонности, властен над всичко нисшо, недостойно пред светлото лице на Бога. Но, ще кажете: трябва дълга еволюция, да като осъзнаем това право на Духа. Казваме: сега е време. Който не успее, ще бъде изхвърлен вън от живота, защото Господ Бог е казал: НЕ КАЛЯЙ ЖИВОТА. Той е клетка от моята гръд и тази клетка има право да бъде чиста и свободна. Този, който се осмели да оскърби душата, който си позволи да я обвързва, да спъва това Божие дихание, ще бъде завинаги в тъма. Беззаконие спрямо душата не се позволява. Наистина, това не трябва да се проповядва на вас, но го казваме на вас, защото има още останки от старото разбиране, от стария живот, от старата епоха. Като ученици на Великата Школа, трябва да цените иждивените енергии от белите братя, които се стремят да организират душевните сили под знамето на духовния институт. От вас се иска дълбоко признание към тях, защото чрез тях сте вие днес. Малко се иска от ученика. Той, лесно може да разбере, що е неговото предназначение и стремеж в живота. Добра воля, смирено сърце и повече послушание. Тия Божии пратеници ще му внушат и проговорят за великото начало. Такава е волята и езика днес на Духа. Език малко строг, но благ. Език, чрез който словото е красота.

И тъй, учете се от езика на тия пратеници. Те апелират към вашите сърца, към вашата съзнателна душа, за да разберете, че днес Бог е решил да ви даде право и свобода. Като ви говорим така, вие ще кажете как можем ний да бъдем в това изключение, когато и ние сме органи от общочовешката раса и култура? Правдиво ли е, Бог да бъде към нас снизходителен, а към света да е строг? Това е тъй, но вие дадохте обещание, че ще свършите работата на един от адептите, затова този адепт бди. Той иска и трябва да бъде свършена работата, а именно: да се изградят стълбовете на храма на любовта, защото трябва да се изгради това светилище на земята. Този храм ще има свещената мисия, да се просвети човечеството и бъде огряно от звездата на свободата. Когато се съзидат тия основни стълбове, тогава адептът ще ви освободи. Дотогава вие не сте свободни, защото обещахте да се жертвате и трябва да се даде тази свята жертва. Срути се Соломоновият храм, изличиха се основите му, защото тогава не се разбра законът на правото и свободата. Но, минаха векове . Всичко се заличи, защото Бог на неправдата не благоволява. Затова и дойде Христос и сложи първия основен камък на този храм, който и до сега се изгражда. Малки са още постиженията, Злото вилнее, бури бушуват, страсти горят, но Христовия Дух казва: всички на работа, всички сили да се иждивеят в творчество, защото ще трябва с достойнство да се посрещне царицата на любовта, която ще влезе в храма и ще провъзгласи великата прокламация за свободата неправото.

Драги ученици, както виждате, не сте свободни. Вие сте трептящите лъчи на Божията любов. Вие сте честните и мъдри работници, на които е дадено чука и длетото за иззидване на този храм. Нека това бреме ви бъде леко, приятно, като знаете, че работите по волята на Бога. Това се отнася за силите, на вашия Дух. Ангелът на мъдреца е към вашия Дух. Разгледайте и отношенията на вашата душа и ще видите колко тя е свободна от това бреме, тя е на работа, Трябва да се подържа светлата вълна, която иде от Божия Дух и внася безсмъртната идея за любовта във вашия Дух. Тя непреривно се влива и иска да подеме с нови стремежи вашия Дух, вашата душа. Тогава свободна ли е вашата душа? Да, свободна е, защото принася градивен материал за спойка на многото отломки от Божията канара.

Днес, когато ви се говори за това светилище не подразбирай дали това ще стане на земята, дали ще се създаде царството Божие на земята. Знай, че трябва да възкресиш земята в себе си и да я поднесеш чиста пред създателя на мира.

Ученико, само заради това, слънцето иждивява грамадни сили и пази равновесието в битието. Помни това и знай: цялата вселена е за теб създадена и когато възкресиш земята в себе си, ще имаш почтено място между вселените. Осъзнай на време тази нужда, внеси светлия елемент в своя Дух и се стреми да преорганизираш своето естество и мир, за да можеш да се качиш на слънчевата колесница, която ще те отнесе на определеното от Бога място.

Когато мъдрецът те пренася в тия светове, той иска в тоя момент да разшири радиацията на своя Дух, който ще те направи съзерцание за духовната област. Докато не намерите своето място, чукът на съдбата няма да ви освободи. Това не трябва да съкрушава вашия Дух, а напротив, като знаете истината, интимната мисъл на Божеството, което пряко се занимава с Вашата личност, във вас ще затрептят силите на вашия Дух и с радостно чело ще тръгнете към храма на любовта.

Ученико, голяма е днес нуждата от искрени работници. Вярвай, скъпо ще ти се заплати. Изпълни добросъвестно длъжността си. Занеси малкото камъче и се качи на покрила, за да сложиш, и ти част от последната покривка. Когато апелираме към твоите съзнателни сили, ние не искаме да те ограничим, но Духът на мъдростта желае да подтикне твоите духовни сили към полезна работа. По какво ученикът ще познае, че носи малкото мраморно камъче за основите на този храм, кой е този съветник, който ще. му каже, че пътят по който ходи е правилен? Кой са онези същества, които имат доброто желание да го направят да бъде искрен и верен работник?

Не напразно те събужда слънцето всяка заран. То ти казва: вземи чукът и върви.

Това ти казват и звездите. Това ти казват и плодовете. Напълни торбата и иди да работиш. Не напразно цъфтят цветята. Те ти казват: ела, напий се от нашия аромат и иди да работиш. Това ти говорят и изворите. За теб те пазиха живота си под почвата и сега избликнаха, за да дадат живота си на тебе. Напий се доволно й продължи работата си. За теб, всяка заран, преди изгрев, пойните птички възпяват чудната хармония и красота в природата, които са венец за твоята любяща душа.

Обични, ученико, да ти говорим ли още за езика на природата? Ти добре го чувстваш. Той ти шепне сладко на сърцето, но аз ти обръщам внимание, че всичко на теб служи, защото ти даде тържествено обещание, че ще съградиш скинята на любовта.

Изпя се песента „Аумен“.

Когато пееш и се молиш, трябва да знаеш, че Бог стои пред теб и те слуша. Когато пееш и се, молиш, не забравяй, че си в контакт, с всички висши йерархии. Техните светлинни енергии те обливат и ти се възхищават.

При такъв момент, звуците на безсмъртния акорд, са истинския глас на твоята душа. Скръб е за ангелските същества когато роптаеш и казваш: Бог не чу молбата ми и песента ми. Едно знайте: ангелите те обичат, а Бог те почита.

Ти си любовта на ангелите, ти си най-ценното дело на Бога. И като знаеш това, бъди жива искра, която съдържа първичния огън в себе си. Като такава искра, осветявай стъпалата на звездната стълба, по която се изкачваш. Разширявай съзнанието си, а освобождавай душата си. Давай права на твоя Дух. Изкачвай се все по-високо към небесните царства, за да може твоята звезда все по-ярко да блести из мировия простор. Така освободена душата ще носи вейката на братството и мира. Давай право на твоя Дух, да бъде във връзка с Великия Миров Дух, който умело да сковава стъпалата, по които ще се изкачваш към висини те. Бъди оръдие на добрите сили. Бъди копнеж за ангелите, душа на Мировия Дух.

Такъв е днес апелът на всички светли сили, които са решили да разгъват светлите страници на твоята книга и да коригират написаното в нея. Не спъвай Господнята работа. Бъди внимателен, когато ръката на ангела разгръща страниците на твоята книга. Нашето желание е да имаш достойнството, привилегията на тези сили, които работят в тази малка страна България - Божия земя, върху която се изграждат стълбовете на храма на любовта. България е богата земя, където светлите лъчи на слънцето дават условия, за да зреят сладките плодове на добродетелта. България - Бога родила. Затова силите апелират към вас, защото са решили да създадат свят, огнище на тази земя, велико училище на светите тайни, висша школа на посвещение. На всеки член на тази школа ще се повери известно изкуство - копие на великата архитектура от Висшия свят. В някои ще се прояви гения на музиката, на други мъдростта на словото, на други безсмъртната поезия. Затова бъдете внимателни и никому да се не пречи. Всеки да се ръководи от дълбокото смирение на душата си. Така послушни, ще можете да бъдете в огнището на своята земя, за което копнееха мъдреците в древността. Дните са напреднали и вълните на новата епоха са залели вече земята. Всичко това да бъде вече плод на вашето съзнание. Бъдете искрени последователи на великия Учител на любовта, който е вече запалил светилника във вашата душа. Той ще създаде центъра на Духа във вашата земя. Обичайте словото маг. То е живо и вечно. Делата му са творчество на Бога. Всички светли същества благодарят за силната му вола и голямото му търпение. Тия същества се радват и на вас, когато виждат греещите лъчи да радват вашите души. Имайте предвид: от непослушание паднаха десетки чина ангели. От непослушание падна и човешкия Дух и се отклони от живота на святостта и загуби мъдростта. От непослушание човек днес се скита без особена цел по тази планета. Слушай: за да дойдат адептите и ти разкрият пътищата за царството на истината, трябва да имаш строго определен характер, свещена идея и мощни криле.

Вие ще питате, как ще скъсате връзките със света. Всички сте вързани за тази земя, но не правете опит сами да скъсвате връзките, нищо няма да късаш. Друг е който ще къса. Неговите ножици ще отрежат нишката на тази връзка.

От. вас се иска само послушание. Не бързай да изтръгваш плевелите, за да не отскубнеш и благородното от себе си! Обикни нещата в себе си, обикни малката клетка, дай й нужното внимание, ако и да е служила за някое отрицателно явление. Когато дойде опитния хирург, той ще внесе в нея елемента на светлината и тя ще се облагороди. Връзката става само в духовния свят. Ще отиде този жрец от духовния свят и ще излекува болната тъкан и ще развърже твоите душевни сили от тази омая.

Използвай слънчевата светлина и изворната вода, за да укрепне твоето естество. Не се самоосъждай, защото твоя живот е ценен на Бога. Той е свят от Неговата чистота. Чрез вътрешно просветление, стреми се да прозреш закона на кармата и свободата. Внимавай за себе си. Ти си пионер в борба за свободата. Не се спъвай от болезненото действие на новия серум. Остави да работи свободно великия Дух за излекуването на твоето естество. Бъди внимателен и към светлите сили, които живо се интересуват от твоето здраве. Обикни себе си и тогава ще осъзнаеш грамадната енергия, която е употребена за твоето съществувание от тия светли сили. Обичай всичко около себе си. Моли се, когато отвързват една от тия връзки, за да можеш да понесеш сътресението с повече спокойствие. МОЛИТВАТА Е СВЕЩЕН АКТ. Колкото повече си в контакт с висшите светове, толкова повече светлите сили се занимават с тебе.

18 Януари 1937 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...