Jump to content

Recommended Posts

РАЗМИШЛЕНИЕ 62-ро.

Живот и явления.

Обични приятели, желанието ви да имаме обмяна е повече от свято, защото философията на живота се определя от явленията на словото. Желанията ви заедно да можем да циментираме по-здраво историческите стълбове на Висшата окултни Школа в България, са святи.

Обмяна с Духа е да научите как предано, бодро, човеколюбиво да пазите вратата на тази школа. Бихме били по-радостни, ако тази обмяна се усвои правилно от ума, сърцето и душата,

„ЖИВОТ И ЯВЛЕНИЯ“. - Древната философия определя живота като резултат на стълкновение на материята и Духа, Новата философия определя живота като резултат на всемирното явление на Божествения Дух във формата, материята и силата, като творчество. Ето защо, животът с явления представлява всемирния кодекс на святостта.

Така споделяйки, обменяйки своите чутки чувства и копнежи, ще заздравим основите на окултния институт и предано ще пазим развяващото се знаме на свободата и мира, на братството и любовта. Такъв е основният проблем който занимава мъдреците, светиите, ангелите, които са предани служители на едно мирообщение, което да подкрепи Учителя на всемирната виделина. Така запазен институтът на мистичната мисъл и светлина, ще трепти винаги запаления, факел на великото познание и ще имате словото на мъдростта.

Това не са чувства, нито халюцинации. Това е живота - всемъдра философия за бъдещия изблик на виделината, а то значи, проява, явление на висшите сфери на свободата. Не може да не трепти Духът ми когато съзерцавам института на мъдростта. Бих пренебрегнал естество, форма и сила, за да бъда излияние на словото.

Ако у вас не затрептят силите на Духа, небето ще бъде празно пространство, незнайна обител. Но ако у вас протече реката на явлението, вие ще обходите необятния свят и ще гостувате на вашите мили и добри небесни приятели. Те ще ви съдействат, ще укрепят силите на душата ви. Те ще се въплътят и ще ви преобразят. Ново раждане, нова съдба, ново знание.

Споделяйки дадените интимни мисли, нашето желание е да обърнете внимание към самите вас и да се научите от какви елементи е съграден вашия колективитет. Не забравяйте, зад вашата ръка стои ръката на другиго. Зад вашите очи трепти окото на другиго. Зад вашия мислов апарат, стои мисълта на другиго. Зад цялата ваша способност, стои способността на другиго, Зад цялата ваша работоспособност, стои работоспособността на другиго. И като така, внимавайте! Ръката ви трябва да носи свещта на разумното слово. Очите ви трябва да озаряват дългия път на освобождението. Вашия мислов апарат трябва да разведри тъмните облаци на небесния ти свят. Най после, вашата жизнеспособност трябва да бъде най-верния страж и пазител на свещената сграда - окултния институт. Е, тогава, що дадохте вие? Кому служеше до сега вашата ръка? Кого погледнаха вашите очи? Каква мисъл изпратихте в обятията на живота?

Ученико, от тази година, започни да преорганизираш себе си, за да бъдеш обект на явлението. Годината 1939 е баланс-мярка-везни, на които ще бъдеш безпощадно претеглен. Кой, кой ще те претегли? Има една ръка, която ще си позволи да направи това светотатство, но дългът й към висшия институт не й позволява да направи това.

Верен на Духа, разширявай орбитата на съзнанието си и върви смело към земята на светлината - святостта. Святост, свята слънчева чистота! Там очите са блясък, душата е душа на Бога, мисълта е мисъл на всемира. Там словото е небесен трепетлик.

Нахвърляйки тези мисли, да не би да остане в душата ти чувството на съблазън и се спънеш. Не, ако не бъдеш слънчев трепет, червей ще те лази, земята ще те погълне. Това е учението на посветените.

Ако има някоя мисъл за проясняване, да й се даде повече светлина, използвай обмяната на Духа. Това е целта на нашата среща за обмяна. Нашето желание е да имаме среща с всички братя и сестри от братството в града, да се създаде един общ тон, защото бъдещето утре ще трябва да се увенчае с резултати.

Като правило, ще имаш следното: преди да се молиш, преди да съзерцаваш спри се, успокой се, вслушай се в двата гласа които говорят в твоето естество. Направи усилие да определиш гласа на положителното и гласа на отрицателното. Присъедини се към гласа на положителното, но недей презира гласа на отрицателното. Нека с гласа на положителното се отдадеш на съзерцание, а гласа на отрицателното да ти послужи като потик, защото ако не те осени тъмнината, никога няма да търсиш светлината. Само тогава резултата ще бъде сполучлив и плодовит.

Две природи, два контраста: ДУХ И МАТЕРИЯ. Докато не одухотвориш клетката на материята, твоята мисъл не ще бъде свободна. Процесът е бавен, труден, но реален, заслужен. Нека Бог да види у теб доброто, че ти не си вече омраза, а си възпитател, баща към всички твари. Следователно, ще преобразиш злото в добро. Наистина много усилия са направени и резултати не са получени, но резултатът на Духа е еволюцията на съзнанието.

Когато съзерцаваш, пред твоята представа не трябва да се ширят пусти полета, но чрез светлината съзерцавай ефирния, чистия божествен свят, който живее в даден момент. Когато мислиш, имай за обект красотата, чудните дела, а никога не отегчавай душата си с посторонни мисли. Критичната мисъл е, която убива Духа. Направи я послушна. Това ще е резултатът на твоето съществувание, защото си дошъл със задължение да изкупиш своето естество.

Служи на двата свята. Целта е да обединиш, да ги пресъздадеш, за да настъпи часа и деня на царството Божие на твоята земя. Почни така и коренно ще правиш разлика от днеска за утрешния ден и тогава ще бъдеш обект, внимание и добрите сили и те ще те потърсят.

Когато се молиш, повикай всички добри сили, свети братя, обичните деца, да дойдат и им дадеш обет да направиш тържество. Тогава, Ученико, ще изпиташ състоянието на Отец Аврама, състоянието на мъдрия пророк Давида, на когото душата се възрадва от звуците на китарите и проигра. Нови души, нов свят, нова земя, нов човек казва Духът на новата култура - всичко ново. Ако светлите сили те ограждат, кой ще угнети Духа ти? Ако чистите мисли те осияват, кой ще потъмни душата ти? Ако висшите чувства те възпламеняват, кой ще угаси огъня на сърцето ти? Ето що си: брат обкръжен със светли сили. Бъди им верен. Имай чист братски поглед към техните стремежи. Винаги отваряй обятията си за тях. Бъди чист и готов да те целунат и тогава твоята душа, заедно със светлите души ще бъде новия човек. Ако днес се излива мъдростта на Бога, то е само заради верните, преданите и избраните.

Този е квасът, който ще закваси цялото всемирно тесто. Остави тази ръка да внесе елемента на този квас в твоите клетки и те да бъдат заквасени с новия елемент - любовта, който е донесен от храма на чистотата. Когато се говори за храма на чистотата, боговете трептят, слънцата радиират и цялата вселена трепти, защото Бог е свят, свят Саваот. Преди две хиляди години Бог обходи земята. Човечеството Го оскърби, но Той не го забрави и сега Бог обхожда земята и милва нежно децата. И небе и земя и слънца и всемир са обърнали поглед към нежността на Бога.

И тъй, ученико, остави тази ръка да те помилва и утеши. Колко е добър, казва той. Той се покая, затова, че някога ме е разпънал, но аз го обичам. Научи нежността на тази обич. Обикни Бога повече от себе си, защото обичайки Бога, затвърдяваш в себе си силата Му и мощта Му и незабавно ще се реализират волевите Му творчески енергии и у теб ще се иззида един вековен стълб - стълб на вяра, надежда, истина, любов и добродетел.

11 Януари 1939 год.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...